Yeni Ford fabrikası bataklıkta kurulacak

Güncelleme Tarihi:

Yeni Ford fabrikası bataklıkta kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ford Otosan Genel Müdürü Ali İhsan İlkbahar, Seka'ya ait 1600 dönümlük alanda kurulacak yeni Ford fabrikası için incelemelerde bulundu. İlkbahar, ‘‘Herkesin içi rahat olsun. Fabrikamız çevre dostu olacak’’ dedi. Yeni Ford fabrikası 2001 yılında üretime geçecek.

Koç Grubu'na bağlı Ford Otosan'ın Gölcük ilçesi İhsaniye ve Yeniköy beldeleri arasında, İzmit Körfezi kenarındaki bataklık araziyi ıslah ederek kurmayı planladığı fabrika ile ilgili geri sayım başladı. Tesislerle ilgili bilgi veren Ford Otosan Genel Müdürü Ali İhsan İlkbahar, 2001 yılında üretime geçmesi beklenen fabrikada yüzde 99'u ihracata yönelik yarı ticari araç üretileceğini belirterek, ‘‘Fabrika kesinlikle çevre dostu olacak ve çevreyi kirletmeyecek. Herkesin içi rahat olsun’’ dedi.

Halen Seka'nın mülkiyetinde bulunan ve devir işlemlerinin son aşamaya geldiği 1600 dönümlük alan üzerinde kurulması planlanan Ford Otosan Fabrikası ile ilgili temaslarda bulunmak amacıyla İzmit'e gelen Genel Müdür Ali İhsan İlkbahar Ticaret Odası'nı ziyaret etti. Oda yöneticilerine kurulacak tesislerle ilgili bilgi veren İlkbahar, kimsenin tesislerin çevreyi kirleteceği yolunda endişe etmemesini istedi.

550 MİLYON DOLAR

Şu anda tesislerin kurulucağı alanın devri ile ilgili son işlemleri beklediklerini söyleyen İlkbahar, şöyle dedi:

‘‘Yaklaşık 550 milyon dolarlık yatırımla kurulacak olan bu fabrikayı, bir çok ülke kendi sınırları içinde kurulmasını istedi. Ancak, Türkiye üzerinde karar kılındı. 2001 yılında tamamlanması planlanan tesislerde üreticek araçların yüzde 99'u ihraç edilecek ve ülke ekonomisine yıllık 700 milyon dolarlık ihracat geliri sağlanacak.’’

Ford Otosan Fabrikası'nda üreticek yarı ticari araçların dizaynın da dünyada ilk olacağını söyleyen Ali İhsan İlkbahar, 130 mühendisin gece gündüz dizayn çalışması yaptığını anlattı.

DOĞAL YAPIYA UYGUN

Bazı çevrelerin, bu fabrikanın çevreyi kirleteceği endişesine kapıldığını hatırlatan Ali İhsan İlkbahar, bu konuda kimsenin endişeye kapılmamasını da isteyerek şöyle dedi:

‘‘Ford Otosan Fabrikası'nda en gelişmiş üretim ve çevre koruma teknolojileri kullanılacak. Tesis, arazinin doğal yapısına, çamlık ve meyvalıklara zarar verilmeden kurulacak. Mevcut bataklık kurutulacak ve kötü arazinin yüzde 90'lık bölümü yeniden düzenlenecek. Yeşil sahalar, spor tesisleri ve araştırma-geliştirme merkezleri oluşturulacak. Tesis dumansız ve gürültüsüz çalışacak. Getireceği fazla maliyet düşünülmeden boyahanede kurulacak su bazlı boyama sistemi, en ufak solvent buharlaşmasını bile engelleyecek.''






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!