Yeni Bursalı hangisi olacak ?

Güncelleme Tarihi:

Yeni Bursalı hangisi olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2011 16:35

RENAULT'un Bursa'da Clio 3 ve 5 kapı, Clio Grand Tour, Fluence, Megane HB, Symbol ve Fluence Z.E'den sonra üreteceği 8'inci modelinin ne olacağı kafaları karıştırdı. Yeni Clio'nun Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin korumacılık baskılarına rağmen üretiminin Türkiye'ye verilmesinin ardından Oyak Renault, Clio ailesinden bir modeli daha Bursa'da üreteceğini açıkladı. Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, yeni üretilecek modelin Clio'nun sportif versiyonu olacağını söylemesine rağmen, bugün bazı gazetelerde çıkan farklı haberler kafaları iyice karıştırdı.

Haberin Devamı

Reuters'in haberi

Reuters haber ajansının Fransız bir radyo kanalını kaynak göstererek verdiği Renault'un Clio'nun 4x4 versiyonunu üreteceğine dair haber yanlış anlamalara sebep oldu. Haberde aracın Nissan Juke'nin platformunda olacağı belirtilirken, yazının sonunda Clio 4'ün Fransa ve Türkiye'de üretileceği hatırlatılıyordu.

Ama Reuters'teki bu haber bir gazeteye, 'Sarkozy'e rağmen yeni Renault geliyor' başlığıyla yansıdı.

Haberin Aralık ayında Hürriyet'tin sürmanşetinde çıkan yazımı yalanlarcasına yazılması üzerine işin ayrıntılarını aktarmak istedim.

İlgili Haber: Renault Clio RS için Bursa'yı seçti

3 yıldır en büyük fabrika

Aralık ayı başında Oyak Renault'un Bursa fabrikasına giderek dizel modellerinde kullanılmaya başlayan 'EDC' isimli otomatik şanzımanın tanıtımına katılmış daha sonra da Genel Müdür Tarık Tunalıoğlu'yla yemek yemiştik. Tunalıoğlu, son 2 yıldır Renault'un dünyada en fazla üretim yapan fabrikası olduklarını söyleyerek, tarihlerinde ilk kez 2010 yılında 308 bin adetlik üretime ulaşarak 3'üncü yıllarında da liderliklerini sürdüreceklerini söylemişti.

Haberin Devamı

Mevcut modelin sportif versiyonu

Tunalıoğlu ardından eklemişti:

"2011 yılında Oyak Renault, 2010'daki rekor üretimin de üzerine çıkacak. Elektrikli Fluence Z.E.'nin dışında yeni bir modeli daha bantlardan indireceğiz."

Yemekte yeni modelle ilgili daha fazla ipucu vermeyen Tunalıoğlu'nu daha sonra telefonla arayarak detayları sordum. Tunalıoğlu çok açık bir şekilde, "Yeni model halihazırda ürettiğimiz mevcut bir otomobilin sportif bir versiyonunu olacak" cevabını verdi. Tunalıoğlu'nun bahsettiği yeni model ise Clio RS'ti. Yine de emin olmak için şirkete yakın bir kaç kişiye daha telefon açıp teyit ettirince 'Clio RS Türkiye'de üretilecek' başlıklı yazımı yazdım. Fransa'nın Dieppe fabrikasında üretilen Clio RS'ten 2011 yılında ilk etapta 10 bin adet üretilmesi planlanıyordu.

Kafalar niye karıştı

Sonuçta bu noktada Tarık Tunalıoğlu'nun söyledikleri açık. Haberi yazdıktan sonra Renault'dan ertesi gün 'Henüz resmi bir karar verilmedi' şeklinde bir açıklama geldi. Ama Oyak Renault yetkilileri benim haberimin arkasında durarak, 'Fransa'da problem olmaması için böyle bir açıklama yapmak zorundaydık' açıklamasını yaptılar.

Haberin Devamı

İşte böyle bir gelişmenin ardından, yazdıklarım sanki doğru değilmiş gibi, Renault Türkiye'de Clio RS değil de 4X4 Clio üretecek tarzında bir yaklaşım kafaların karışmasına sebep oldu. Emin olun Türkiye'de Clio'nun bir versiyonu üretilecekse bu 4x4 değil, spor versiyonu olacaktır. Ama yine de resmi açıklamayı bekleyip hep birlikte görelim.

2. el Renault otomobiller için tıklayın


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!