Yeni buluşuyla akaryakıt tankının içindekini ‘milimetrik’ tanıtacak

Güncelleme Tarihi:

Yeni buluşuyla akaryakıt tankının içindekini ‘milimetrik’ tanıtacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2011 00:00

Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketlerinden Asis, akaryakıt tanklarının içini lazerle kaplayarak içinde hangi miktarda ne maddesi bulunduğunu milimetrik olarak tespit eden ürününü tanıttı.

Haberin Devamı

Petroleum İstanbul 2011 Fuarı’nda Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı bir lansmanla tanıtılan ‘kalibrasyon robotu 3DCalibeX’ adlı ürünün akaryakıt şirketleri kadar yabancı teklonoji şirketlerinin de ilgisini çektiği belirtilirken, İlk aşamada akaryakıt istasyonlarındaki yer altı tanklarında kullanılacak olan sistem kısa sürede daha yaygın alanlarda kullanılabileceği belirtildi. sis Otomasyon Sistemleri Genel Müdürü Yusuf Kaya, “Ham petrol fiyatlarının varil başına ortalama 100 doların üzerinde bir bantta seyretmesi, ölçüm teknolojisini öne çıkardı” dedi.

Lazer sistem de var

Kaya, 3 yılı aşan ve milyonlarca Euro’ya mal olan bir Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilen 3DCalibeX’in sağladığı kolaylıkları şöyle anlattı: “Tank içindeki tüm ölçüler, 3 boyutlu olarak lazer sistemi ile elde ediliyor. Kalibrasyon robotu 3DCalibeX ile yeraltında gömülü olan tankın tüm matematik modeli çıkartılabiliyor. Böylece tankın içerisindeki benzinin veya motorinin hacmi en hassas şekilde net olarak belirlenebiliyor. Bu doğruluk ve hız sayesinde istasyonlar, yeraltı tanklarında gerçekte kaç litre akaryakıtları olduğunu görecek aynı zamanda da EPDK’nın denetleme ve kontrol amaçlı tebliğine uygun veriler üretilmiş olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!