Yemeksepeti’ni 589 milyon dolara Delivery Hero satın aldı

Güncelleme Tarihi:

Yemeksepeti’ni 589 milyon dolara Delivery Hero satın aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2015 01:03

Yaklaşık 15 yıl önce San Francisco’ya giderek girişim fikriyle Türkiye’ye dönen bilgisayar mühendisi Nevzat Aydın’ın kurduğu Yemeksepeti, dün 589 milyon dolara (1.6 milyar TL) satıldı. Yemeksepeti böylelikle Türk girişimci-lerine örnek olmayı başardı.

Haberin Devamı

HER ŞEY 15 yıl önce Boğaziçi Üniversi-tesi’nden mezun olan bir bilgisayar mühendisinin San Francisco’ya gitmesiyle başladı. San Francisco Üniversitesi’ne işletme mastırı (MBA) için giden Türk mühendis, değişik ülke mutfaklarını

Yemeksepeti’ni 589 milyon dolara Delivery Hero satın aldı
tadıp sipariş yöntemlerini inceledi. Tüm bu incelemelerden sonra aklına bir girişim fikri geldi. 2001 yılında Türkiye’ye dönüp hayata geçirdiği bu fikir yıldan yıla büyür gelişir. Ve dün itibariyle tam 589 milyon dolara satılır. Fikir internet üzerinden yemek siparişi verilmesini sağlayan Yemeksepeti’dir, fikir babası da Nevzat Aydın.

Yemeksepeti’ni 589 milyon dolara Delivery Hero satın aldı

Haberin Devamı

150 BİN DOLARA KURDU

ABD’de silikon vadisinde gözlemde bulunurken yemek siparişlerinin hangi kanallardan verildiğini inceleyen Aydın Türkiye’ye döndüğünde bu alanda ciddi boşluk olduğunu görür. 24 yaşında ortağı Melih Ödemiş ile yemeksepeti.com’u kurup kendi işinin patronu olur. Sermayeleri ise 150 bin dolardır. Fikir güzeldir ancak hemen paraya dönmez. Birkaç yıl işlerin büyümesi ve Türkiye’de internetin yaygınlaşması için sabırla bekleyen Aydın ve Ödemiş, ardından hızlı bir büyüme sağlar. Yemeksepeti bir anda 650 restoran, 70 bin üye kullanıcı, 5 milyon dolar ciro gibi rakamlara ulaşır. Yemeksepeti Türkiye’nin de ilk ve en başarılı girişim hikayesi olarak yabancı fonların da dikkatini çekmeye başlar. İlk olarak ABD’li fon General Atlantic’ten 44 milyon dolar yatırım alan Yemeksepeti’nin bugünkü değerine ulaşacağının ilk habercisidir bu yatırım.

İŞTE YEMEKSEPETİ'NİN OFİSİ

Yemeksepeti’ni 589 milyon dolara Delivery Hero satın aldı
YEMEK YAPMAYI DEĞİL YEMEYİ SEVİYOR

MİLYARLIK GİRİŞİM

Almanya merkezli Delivery Hero tarafından 589 milyon dolar yani dünkü dolar kuru üzerinden 1.6 milyar liraya alınan Yemeksepeti, artık Türkiye’den milyar dolarlık girişim çıkabileceğinin de ispatı. Yemeksepeti, son yıllarda satın aldığı şirketlerle ve hizmet verdiği ülkelerle de dikkat çekti. Türkiye ile birlikte 8 ülkede hizmet veren şirket, Foodonclick markasıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan ve Yunanistan’da faaliyette.

Haberin Devamı

SATIŞ İÇİN DOĞRU ZAMAN

YEMEKSEPETİ CEO’su Nevzat Aydın, hem Yemeksepeti’ndeki görevine devam edecek hem de Delivery Hero’nun yönetiminde yer alacak. Yemeksepeti’ni 2001’de 4 kişiyle kurduklarını hatırlatan Aydın, bugün 400 kişilik ekiple 7 gün 24 saat, milyonlara hizmet verdiklerini kaydetti. Aydın, “15 yıllık geçmişimizde yerli ve global birçok farklı yatırımcı tarafından teklifler aldık, fakat hep doğru zamanı ve partneri bekledik. Global hedefleri, iş yapış tarzı ve kurumsal kültürü bizimle bu denli örtüşen bir iş ortağı ile yolumuza devam edecek olmak bizi çok heyecanlandırıyor. Şimdi 15 senelik deneyim, teknik bilgi ve bize has inovatif iş yaklaşımımızı, daha geniş coğrafyalara yayma zamanı” dedi.

Haberin Devamı

SIRRI MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ

YEMEKSEPETİ, müşteriler tarafından en çok beğenilen internet şirketleri arasında yer alıyor. Bunun sebebi ise Yemeksepeti’nin müşteri memnuniyetine odaklanması. Şirketin iş modelinde ilk dikkat ettiği özelliklerin başında verilen siparişlerin zamanında ve hatasız olarak müşterilere iletilmesi geliyor. Bunun için Yemeksepeti puanlama sistemini hayata geçirdi. Puanlama sistemine göre müşteriler, restoranları hız, servis ve lezzet gibi farklı kategorilerde değerlendiriyorlar. Ayrıca müşterilerin bulunduğu konumdaki restoranlara göre indirim yapan şirketin başı Rekabet Kurumu ile dertte. Geçtiğimiz ay Rekabet Kurumu Yemeksepeti’ne soruşturma açmıştı.

Haberin Devamı

KRİTERLERİNE YAKLAŞAN YOK

Yemeksepeti’ni 589 milyon dolara Delivery Hero satın aldı

DELIVERY Hero CEO’su ise Niklas Östberg, “Bu sektördeki birçok şirketi derinlemesine analiz ediyoruz. Şimdiye kadar Yemeksepeti’nin gösterdiği performans kriterlerine yaklaşabilen bir örnekle daha karşılaşmadık. İnovatif iş anlayışı ve dinamizmi ile Yemeksepeti’nin performansı bundan sonra da, Delivery Hero’nun mevcut ve hedef pazarları için en iyi rol model olacak. Yemeksepeti gerçekten çok sıradışı bir şirket ve Delivery Hero ailesine katıldıkları için büyük heyecan duyuyorum” dedi.

2014’TE PARLADI

DELIVERY Hero, kısa sürede toplamda 11 farklı yatırım almayı başardı. Kurulduktan bir yıl sonra 52 milyon Euro’luk ilk yatırımını alan şirket, 2 ay sonra 50 milyon dolar daha aldı. Delivery Hero, 2013’te 30 milyon dolar, 2014’te tam 523 milyon dolar yatırım çekti. Şirketin dikkat çeken yatırımı ise Türkiye’deki e-ticaret pazarına geçtiğimiz yıllarda veda eden Rocket Internet yaptı. Rocket Internet, Delivery Hero’ya 568 milyon dolar yatırmıştı.

Haberin Devamı

acan@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!