YEDİNCİ BÖLÜM

Güncelleme Tarihi:

YEDİNCİ BÖLÜM
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

1319 SAYILI EMLAK VERGİSİ KANUNU İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER

MADDE 57- 29.7.1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunun 8'inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

``Madde 8 Bina vergisinin nispeti binde 3'tür. Meskenlerde bu nispet binde 2 olarak uygulanır. Bakanlar Kurulu bu nispetleri, yarısına kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya yetkilidir. Bu yetki, büyükşehir belediyeleri, kalkınmada öncelikli yöreler ve diğer yöreler ile turizm bölge, alanv e merkezleri itibariyle ayrı ayrı veya mesken olarak kullanılan binalar için bina sayısı veya vergi değerlerine göre farklı oranlar tespit edilmek suretiyle de kullanılabilir.

Türkiye sınırları içinde tek meskeni olup bu meskenlerinde bizzat oturanlardan, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıklardan ibaret bulunanların veya kendileri üzerine kayıtlı meskeni olmayanların anılan kurumlardan aylık almayan ve herhangi bir geliri de bulunmayan eşlerinin aynı nitelikteki meskenlerine ait vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin bizzat oturmaları şartıyla tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz.

MADDE 58- 29.7.1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nun 10'uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

``Mükelleflerin beyan edeceği değer, rayiç bedeldir. Şu kadar ki, beyan edecekleri bu değer, devir ve iktisap bedeli veya maliyet bedelinden düşük olamaz. Düşük beyanda bulunulması halinde, mükellefin beyanı bu bedele yükseltilerek tahakkuk esas alınır ve mükellefe bildirilir. Tahakkuka esas alınan bedel ile mükellefin beyan arasındaki farka kusur cezası uygulanır.

Tahakkuka esas alınan bu bedelin 29'uncu maddeye göre takdir edilen rayiç bedelden düşük bulunması halinde de, fark bedel üzerinden ikmalen kusur cezalı tarhiyat yapılır.''

MADDE 59- 29.7.1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nun 11'inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

``Genel beyan dönemini takip eden yıllarda, bu kanunun 29'uncu maddesine göre tespit edilen matrah üzerinden hesaplanan bina vergisi, her takvim yılının başından itibaren o yıl için tahakkuk etmiş sayılır.''

MADDE 60- 29.7.1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 18'inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

``Madde 18 Arazi vergisinin nispeti binde 1!dir. Arsalarda bu nispet binde 3 olarak uygulanır. Bakanlar Kurulu bu nispetleri, yarısına kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya yetkilidir. Bu yetki; büyükşehir belediyeleri, kalkınmada öncelikli yöreler ve diğer yöreler itibariyle farklı oranlar tespit edilmek suretile de kullanılabilir.''

MADDE 61- 29.7.1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 20'nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

``Mükelleflerin beyan edeceği değer, rayiç bedeldir. Şu kadar ki beyan edilecek bu değer, devir ve iktisap bedeli veya maliyet bedelinden düşük olamaz. Düşük beyanda bulunulması halinde, mükellefin beyanı bu bedele yükseltilerek tahakkuk esas alınır ve mükellefe bildirilir. Tahakkuka esas alınan bedel ile mükellefin beyan arasındaki farka kusur cezası uygulanır.

Tahakkuka esas alınan bu bedelin 29'uncu maddeye göre takdir edilen rayiç bedelden düşük bulması halinde de, fark bedel üzerinden ikmalen kusur cezalı tarhiyat yapılır.''

MADDE 62- 29.7.1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 21'inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

``Genel beyan dönemini takip eden yıllarda, bu kanunun 29'uncu maddesine göre tespit edilen matrah üzerinden hesaplanan arazi vergisi, her tavim yılının başından itibaren o yıl için tahakkuk etmiş sayılır.''

MADDE 63- 29.7.1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29'uncu maddesinin iki ve üçüncü fıkraları kaldırılmış ve maddenin sonuna aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

``Genel beyan dönemini takip eden yıllarda emlak vergisi matrahı, her yıl, bir öncekiyılın matrahının Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca o yıl için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle tespit olunur. Vergi değerini tadil eden sebepler dolayısıyla verilecek beyannameler üzerinden veya beyanname verilmeyen hallerde yapılacak tarhiyatta, genel beyan dönemi ile ilgili olarak tespit edilmiş olan arsa, arazi ve bina metrekare birim değerleri, her yıl için yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Bakanlar Kurulu bu oranı; sıfıra kadar indirmeye, bir katına kadar artırmaya yetkilidir. Bu yetki; büyükşehir belediyeleri, kalkınmada öncelikli yöreler ve diğer yöreler veya arazi, arsa ve binalar itibariyle ayrı ayrı farklı oranlar tespit edilmek suretiyle de kullanılabilir.

Belediyeler gerektiği takdirde, Maliye Bakanlığı'nca İçişleri Bakanlığı'nın mütalaası alınarak hazırlanacak yönetmelikle tespit edilecek esaslara göre, bina ve araziler için rayiç bedel takdiri yapabilirler.

Bu maddenin uygulanması ile ilgili usul ve esasları belerlimeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.''




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!