Yayın geliri güç verdi, transfer 3 futbolcuya 100 milyon lirayla açıldı

Güncelleme Tarihi:

Yayın geliri güç verdi, transfer 3 futbolcuya 100 milyon lirayla açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2011 00:00

Yayın geliriyle kasasını dolduran kulüpler transfer sezonuna da hızlı başladı. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray, 3 futbolcuya resmi rakamlara göre 81 milyon liralık (36 milyon Euro) anlaşma imzalattı. Toplam rakamın 100 milyon lirayı bulduğu belirtildi.

Haberin Devamı

BU sezon yayın gelirinden 510 milyon lira kazanan Süper Lig takımları transfere de önemli kaynak ayırdı. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray önceki gün 3 futbolcuya yaklaşık 81 milyon liralık (36 milyon Euro) anlaşma imzalattı. Kamu Aydınlatma Platformu’na bildirilen resmi rakam 81 milyon lirayı gösterirken, asıl rakamın toplam 100 milyon lirayı bulduğu ifade edildi. Transferlerin hepsi Türkiye’de gerçekleşirken bu sezon kulüplerin transfer harcamalarının rekor kırması bekleniyor.

En pahalı sözleşme
Geçtiğimiz yıl kötü bir sezon geçiren Galatasaray yeni yönetimiyle transfer atağına kalktı. En değerli Türk oyuncularından biri olan Trabzonsporlu Selçuk İnan’ı renklerine katan Galatasaray, bu transfer için 12.5 milyon Euro’luk bir bütçe ayırdı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bu oyuncuya yıllık 2 milyon Euro garanti ücret, maç başı da 15 bin Euro ödeneceği duyuruldu. Ancak kulüpten alınan bilgiye göre Trabzonspor’a bonservis parası ödemeyen sarı-kırmızılıların bu transfer için 5 yılda yaklaşık 20 milyon Euro harcama yapılacağı öğrenildi. KAP’a yapılan açıklamada şöyle denildi: “Profesyonel Futbol Oyuncusu Selçuk İnan ile 2011-2012 futbol sezonundan başlamak üzere 5 futbol sezonu için sözleşme imzalandı. Bu sözleşmeye gore oyuncuya herbir sezon için 2 milyon Euro sabit transfer ücreti ve maç başına 15 bin Euro ücret ödenecek.”

Haberin Devamı

Karabükspor zengin oldu
Transfer sezonunun ilk yabancı ismi ise Emenike oldu. Geçen sezon Karabükspor forması giyen Nijeryalı golcü kulübünü zengin etti. Fenerbahçe, Emenike’yi renklerine katmak için Karabükspor’a 7 milyon Euro bonservis bedeli ödedi. Nijeryalı futbolcu ile 4 yıllık anlaşma yapan Fenerbahçe, Emenike’ye her yıl 1.7 milyon Euro garanti para ödeyecek. Emenike’nin maç başı ücret ve primlerle geliri önemli şekilde artacak. Karabükspor, Emenike’nin başka bir takıma transfer olması durumunda da para kazanacak. Fenerbahçe, Nijeryalı golcüyü başka bir kulübe satarsa Karabükspor’a 2 milyon Euro daha ödeyecek.

Trabzon para kazanamadı
Trabzonspor’u şampiyonluk yarışında sırtlayan bir diğer oyuncu olan Egemen Korkmaz, Beşiktaş’ın yolunu tuttu. Beşiktaş’a bonservissiz giden Korkmaz, yıllık 1.1 milyon Euro garanti para alacak. Maç başına da 25 bin Euro’luk ödeme yapılacak olan futbolcunun 4 yıllık geliri 7 milyon Euro’ya yaklaşacak. Egemen ve Selçuk’u başka takımlara bedavaya kaptıran Trabzonspor ise transferde sessizliğini koruyor.

Haberin Devamı

Futbolcu ve teknik heyete 50 milyon Euro

BEŞİKTAŞ, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi kulüplerin futbolcu ödemelerinin de bu sezon artması bekleniyor. Türkiye’nin önde gelen kulüpleri geçtiğimiz sezon futbolcu, teknik direktör ve diğer çalışanlara 35 milyon Euro’ya yakın ödeme yaptı. Bu sezon ise rakamın prim ve maç başı ücretlerle 50 milyon Euro’yu bulacağı tahmin ediliyor. Anadolu kulüplerinin ise yıllık futbolcu ve teknik heyet ödemeleri 10 milyon Euro civarında. Bu rakamı artırmak istemeyen Anadolu kulüpleri, altyapıdaki futbolcuları kadrosuna katıp, Brezilya ve Afrika ülkelerinden ucuz futbolcu transferi gerçekleştiriyor.

Rakamlarla transfer piyasası

Haberin Devamı

Türk kulüpleri transfere
her yıl 40-60 milyon Euro arasında para harcıyor.
Bu rakamın yüzde 88’lik kısmını ise Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray ödüyor.
Yurtdışına futbolcu satışımızın ise yıllık ortalama 5 milyon Euro olduğu tahmin ediliyor.
Bonservis değerleri bakımında
Süper Lig, Avrupa’nın en değerli 6’ncı ligi konumunda.
Türkiye’deki toplam
futbolcu
değeri ise 813 milyon Euro’yu buluyor.
Süper Lig’in en pahalı Türk futbolcusu 16 milyon Euro’luk değeriyle Arda Turan.
Ligin en değerli takımı ise 131 milyon Euro’luk değeriyle Fenerbahçe oldu.

En çok Fenerbahçe ile Beşiktaş’ın oyuncuları kazanıyor

SÜPER Lig’in en çok kazanan oyuncuları ise Fenerbahçeli ve Beşiktaşlılar oldu. Emre Belözoğlu, Alex, Ricardo Quaresma ve Guti’nin yıllık ücretleri Avrupa’daki bir çok başarılı oyuncuyu da geçiyor. Sarı-lacivertli kulüp Emre’ye yılda 3 milyon 500 bin Euro ödüyor. Alex’in net kazancı ise 3.5 milyon Euro’yu geçiyor. Beşiktaş’ın Portekizli yıldızı Ricardo Quaresma ise yıllık 3.7 milyon Euro ücret alıyor. Primler ve maç başı ücretler ile
Selçuk İnan’ın da Fenerbahçeli ve Beşiktaşlı bu oyuncuları geçeceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!