Yatırımın ÖTV’ye bağlanması gerçekçi değil

Güncelleme Tarihi:

Yatırımın ÖTV’ye bağlanması gerçekçi değil
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2012 08:13

Maliye Bakanlığı, dün gazetelerde yer alan “Adapazarlı Verso’ya ticari vize çıkmadı, 250 milyon Euro’luk yeni yatırım kaçtı” başlıklı haberlere ilişkin olarak bir açıklama gönderdi.

Haberin Devamı

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:  “4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan araçlar Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan G.T.İ.P. numaralarına göre tanımlanmıştır. Karayolları Trafik Kanunu, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu veya Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmeliğinde yer alan tanımların ÖTV kapsamına giren malların tanımlanmasında dikkate alınması söz konusu değildir. ÖTV Türk Gümrük tarife cetvelindeki G.T.İ.P.’te yer alan mal tanımlarını esas almaktadır.

Sadece fotoğraf bile yeterli
Söz konusu haberde ve ekte sunduğumuz fotoğrafta da görüldüğü üzere, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, Toyota Verso isimli aracın belirtilen teknik özellikleri ve fotoğraflarından hareketle, bu aracın yük taşımasında kullanılan bir araç olmadığı; 87.03 tarife pozisyonundaki insan taşımaya mahsus 1+4 koltuklu hatchback görünümünde binek otomobil kapsamında olduğu yönünde görüş verilmiştir.

Haberin Devamı

Nitekim bu ve benzeri araçların sadece görünümüne bakıldığında bile binek oto olduğu açıkça görülecektir.  Ayrıca, teknik özellikleri ve görünümleri Toyota Verso isimli araçla benzer mahiyette olan Dacia Logan, Peugeot 5008 ve benzeri araçlar için de Gelir İdaresi Başkanlığımızın görüşü aynı yöndedir.

Uluslararası ekonomik krize bağlı olarak araç satışlarının düşmesi ve satış trendin de oluşan düşme nedeniyle firmaların yatırım kararlarını gözden geçirdiği bir dönemde bu kararların sadece Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ÖTV uygulamalarına bağlanması da gerçeği yansıtmamaktadır. Ayrıca yatırımlar için önemli vergi teşviklerini içeren Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı teşvik paketinin hazırlandığı bu günlerde böyle bir haberin yayımlanması da manidardır.”

Toyota: Herkes özgürce dini vecibelerini yerine getirebiliyor

TOYOTA Otomotiv Sanayi Türkiye, dün bazı gazetelerde ve internet sitelerinde, bazı çalışanlarının dini sebeplerle işten çıkartıldığı ve yine bazı çalışanlarının meslek hastalıklarına yakalanmaları nedeniyle işten ayrılmalarına sebep olunduğu iddialarının gerçekle ilgisinin bulunmadığını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!