Yatırımcıları Koruma Fonu'ndasona yaklaşılıyor

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcıları Koruma Fonundasona yaklaşılıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2001 00:00


Sermaye Piyasası Kurulu, Yatırımcıları Koruma Fonu'nun uygulama esas ve usullerini belirledi. Böylece aracı kuruluşların hisse senedi bedelleri koruma kapsamına alındı
Haberin Devamı

Resmi Gazete'de yayımlanan Yatırımcıları Koruma Fonu Yönetmeliği'ne göre, aracı kuruluşların fon tarafından karşılanacak yükümlülükleri, sermaye piyasası faaliyetleri ve işlemleri nedeniyle hisse senedi işlemlerinden doğan, gerçek ve tüzel kişi yatırımcı tarafından satılmak, saklanmak, yönetilmek, virman edilmek, ödünç işlemlerine konu edilmek üzere ya da diğer nedenlerle aracı kuruluşlara verilen nakit ile hisse senedi almak ve alınan hisse senedi karşılığında verilen nakitten oluşacak.

Aynı şekilde gerçek ve tüzel kişi yatırımcıya ait hisse senedinin satılmasından sağlanan nakit de koruma kapsamında tutulacak.

Hisse senetlerinin sağladığı temettü, bedelsiz pay alma ve bedeli ödenen yeni pay alma gibi mali haklardan kaynaklanan hisse senedi ve nakit ile hisse senedini temsilen ihraçcı ortaklar tarafından verilen belgeler de bu kapsamda olacak.

ARACI KURULUŞLARA KATILIM ZORUNLULUĞU

Yönetmelik uyarınca bütün aracı kuruluşlar fona katılmak mecburiyetinde bulunacak. Merkezi İstanbul'da olacak fon, sermaye piyasası araçlarının kaydını tutmakla görevli Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından idare ve temsil edilecek.

Yatırımcıları Koruma Fonu'nun gelirleri, aracı kuruluşların yatıracağı yıllık ödentiler, SPK ve Borsalar ile birlik tarafından verilen idari para cezaları, geçici ödentiler ve diğer gelirlerden oluşacak.

Aracı kuruluşlar, aylık olarak hesaplanan sermaye yeterliliği tabanının, gerekli asgari özsarmaye, risk karşılığı ve son 3 aylık faaliyet giderlerinden en büyük olanına bölünmek suretiyle bulunacak oranın yıllık ortalaması üzerinden belli oranda ödenti verecek.

Bankalar da Tasarruf Mevduatı Sigorta Primi tarifesi esas alınarak SPK tarafından yıllık ortalama günlük hisse senedi saklama bakiyeleri ve yıllık hisse senedi işlem hacimleri için belirlenen oranlar üzerinden yıllık ödenti yatıracak. Ancak bu oranlar, aracı kuruluşlar için belirlenen en az yıllık ödentinin altında kalamayacak.

Mevduat kabul etmeyen bankaların yıllık ortalama günlük hisse senedi saklama bakiyeleri ve yıllık hisse senedi işlem hacimleri üzerinden alınacak yıllık ödenti ile diğer bankaların asgari ve azami oranları arasında olmak kaydıyla SPK tarafından tespit edilecek.

SPK ve birlik tarafından verilen idari para cezaları da, tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde Fon hesabına yatırılacak.

SPK, Fon'un hesap ve işlemlerini incelemeye, denetlemeye, bu konuda her türlü bilgi ve belgeyi istemeye yetkili kılınırken, aracı kuruluşların Fon'un yatırımcılara sağladığı korumayı reklam amacıyla kullanamayacakları da hükme bağlandı.

Yatırımcıları Koruma Fonu Yönetmeliği, Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun kurulduğu tarihte yürürlüğe girecek. (Ankara-aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!