Yaşlılık maaşı nasıl alınır? 65 yaş aylığı ne zaman yatacak?

Güncelleme Tarihi:

Yaşlılık maaşı nasıl alınır 65 yaş aylığı ne zaman yatacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2018 12:25

Eylül ayının en çok araştırılan konulardan biri de 65 yaş aylığı oldu. Bu yıl yapılan düzenleme ile bugüne kadar üçer aylık dönemlerde ödenen 65 yaş aylığı, eylül ayından itibaren aylık olarak ödenecek. Peki, yaşlılık maaşı nasıl alınır? 65 yaş aylığı ne zaman yatacak?

Haberin Devamı

Halk arasında yaşlılık veya muhtaçlık aylığı olarak da bilinen 65 yaş aylığından, herhangi bir geliri ve SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi hiçbir sosyal güvencesi olmayan, 65 yaş üzerindeki kadın ve erkekler faydalanabiliyor. 65 yaş aylığına hak kazananlar, 10 ay boyunca maaşlarını almazlarsa haklarını kaybediyor ve maaş ödemeleri durduruluyor. Mayıs ayında yapılan düzenleme ile 65 yaş aylığında yüzde 90’a yakın artış yapılmış ve aylık 500 liraya, üç ayda bir de 1500 liraya çıkarılmıştı. Peki, 65 yaş aylığı ne zaman yatacak?

65 yaş aylığının ödeneceği tarih doğum tarihinin son rakamına göre belirlendi. Buna göre; doğum tarihinin son rakamı 0 ve 5 olanlar ayın 5'inde, 1 ve 6 olanlar ayın 6'sında , 2 ve 7 oyanlar ayın 7 sinde , 3 ve 8 olanlar ayın 8'inde, 4 ve 9 olanlar ise 9'unda 65 aylıklarını alabilecek.

Haberin Devamı

65 YAŞ AYLIĞI NEREDEN ALINIR?

65 yaşını dolduranlar bağlı oldukları kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan alacakları muhtaçlık belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurduklarında yaşlılık maaşı alabiliyorlar.

KİMLERİN 65 YAŞ AYLIĞI KESİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ölüm geliri veya aylık bağlananların aylıkları kesilir. Kişi başına gelir 483 liranın üzerinde olanların 65 yaş aylıkları da gelirin arttığı aydan itibaren kesilir. Örneğin 900 lira geliri olan ailede, eşlerden biri öldüyse kişi başına gelir 483 liranın üzerine çıkacağı için, bu durumun yazıyla bildirilmesi gerekir.

65 yaş aylığı alırken nafaka bağlananların da aylıkları kesilir.

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre, resmi sosyal hizmet kuruluşlarında verilen bakım hizmetinden yararlanıp harçlık ödenenler 65 yaş aylığından yararlanamaz.

BAKMADAN GEÇME!