Yasayı değiştirin, Türk TV’lerini almaya gelelim

Güncelleme Tarihi:

Yasayı değiştirin, Türk TV’lerini almaya gelelim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2006 00:00

CBS ve Viacom’un sahibi Sumner Redstone, "Türkiye’de televizyon kanalları için konulan yüzde 25’lik yabancı ortaklık sınırı çok az. Ya bu sınırı kaldırın ya da yabancı payını en az yüzde 51’e çıkarın, Türk TV kanallarını almaya gelelim. Bunu yaparsanız başka yabancı şirketler de televizyon için yatırıma gelir " dedi.

CBS ve Viacom’un sahibi, Forbes’un en zenginler listesinde 7.7 milyar dolarlık servetiyle 63’üncü sırada yer alan Sumner Redstone, Türkiye’de televizyon kanallarında yüzde 25 olan yabancı ortaklık sınırının çok düşük olduğunu söyledi. MTV Türkiye’nin eylül ayında yayın hayatına başlayacağını duyurmak için Türkiye’ye gelen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dün görüşen Sumner Redstone, "Televizyon kanallarında yabancılara tanınan yüzde 25’lik pay hiçbir şeydir. Yüzde 50 en kötüsü. Yüzde 51 daha iyi, ama en iyisi yüzde 100 sahiplik" dedi.

TÜRK KANALLARINI ALIRIZ: Sumner Redstone, yüzde 25 olan sahiplik sınırının kaldırılması ve çoğunluk hisselerinin satın alınabilmesi durumunda ulusal Türk kanallarını satın alabileceklerini söyledi. Redstone, "Dünya devi medya kuruluşları yüzde 25 ortaklık için neden gelsin? Yasa değiştiği taktirde yeni kanallar kurabiliriz. Türkiye’de önemli yatırımlar da yaparız. Sadece biz değil, diğer büyük medya şirketleri de Türkiye’de yatırıma gelir" dedi.

ARTIK İLGİMİZ SESLİ: Türkiye’nin genç nüfusu ve köklü kültürüyle kendileri için bir fırsat olduğunu da kaydeden Redstone, şunları söyledi: "Türkiye ile birkaç yıldır sessizce ilgileniyorduk. Artık sessiz olmak istemedik. MTV Türkiye’nin kurulması için görüşmelerimiz birkaç yıldır sürüyordu. Multi-Channel Developers (MCD) ile lisans sözleşmesi imzaladık. Eylülde MTV Türkiye yayınlarına başlıyor. Dünyada 30 kadar MTV bulunuyor ve 150’den fazla ülkede izleniyor. Şimdi Türkiye’de kendi MTV kanalına kavuşuyor. Global bir şirket olarak lokal davranıyoruz. Türkiye MTV de lokal özellikler içeren bir kanal olacak. "

YENİ KANALLAR GELECEK: Movie Channel, Showtime, VH1 gibi 17 televizyon kanalının sahibi olduklarına işaret eden Redstone, Türkiye’ye yeni televizyon kanalları getirebileceklerini kaydetti. Showtime ve Comedy Central televizyon kanalarının Türkiye’de beğenileceğini düşündüklerini vurgulayan Redstone, bu kanallarıTürkiye’ye getirme planları olduğunu açıkladı.

İstanbul beni büyüledi

TÜRKİYE’ye ilk defa geldiğini belirten 83 yaşındaki Sumner Redstone, "İstanbul beni büyüledi. Şehrin güzelliğinden ve köklü kültürden çok etkilendim. İnsanları çok iyi ve misafirperver buldum. Kendi gözlerimle gördüğüm güzel ülkenizi" dedi.

MTV Türkiye, eylülde yayına başlıyor

YAPILAN lisans anlaşmasıyla dünyanın en çok izlenen müzik kanalı MTV’yi Türkiye’ye getiren MCD’nin kurucularından ve MTV Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Esra Oflaz Güvenkaya, şunları söyledi: "1996’dan bu yana MTV’nin Türkiye temsilcisiydik. MTV Networks International ile lisans görüşmelerimiz iki yıl sürdü. Mayıs 2005’te yaptığımız lisans anlaşmasıyla Nickelodeon kabloluda yayınlanmaya başladı. İkinci kanal MTV Türkiye ise Eylül’de başlayacak. Türk müziğine daha fazla yer verilecek, yüksek kalitede lokal müzik programları yayınlanacak. İlk etapta uluslararası programlar Türkçe altyazılı ekrana getirilecek, sonra popüler MTV programlarının Türk uyarlamaları üretilecek."

26 milyar dolar cirolu medya evi

SUMNER
Redstone’un sahibi bulunduğu Viacom ve CBS televizyon kanallarının yıllık cirosu 26 milyar olar civarında bulunuyor. ABD ve dünyanın en büyük medya devleri arasında bulunan Redstone, 7.7 milyar dolarlık kişisel servetiyle Forbes’un Dünyanın En Zenginleri 2006 listesinde 63’üncü sırada yer alıyor. Redstone ayrıca Hollywood’un Paramount Pictures televizyon ve film üretim şirketinin; MTV, The Movie Channel, Showtime, Nickelodeon, VH1, Spike, Comedy Central gibi kablo TV ağının; ABD’nin en prestijli ulusal kanallarından CBS, Infinity Broadcasting gibi radyo ve televizyon kanallarının; Roseanne, A Different World, The Cosby Show gibi yapımların telif haklarını da elinde bulunduruyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!