Yarının Türkiye'si Başkut'un kaleminden çıktı

Güncelleme Tarihi:

Yarının Türkiyesi Başkutun kaleminden çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin 2010-2020 yılları arasındaki profilini çizen ‘‘Bir Global Aktörün Doğuşu. 2010-2020 yıllarının Türkiyesi’’ adlı kitabı kaleme alan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yaman Başkut, ‘‘Tamamen OECD'nin uyguladığı yöntemler ve rakkamları dikkate alınarak hazırlanan bu çalışmada ortaya şaşırtıcı derecede parlak bir Türkiye çıktı’’ diyor.

Büyükelçi Başkut'un çalışmayla ilgili olarak Hürriyet'in sorularına verdiği cevaplar şöyle:

BÜYÜK TÜRKİYE

En kötü gelişme senayrosunda bile büyük Türkiye çıkıyor. 83 milyonluk bir ülke, ekonomik zenginliği artıyor. Türkiye göç ihraç eden ülke değil, net sıfırı olan ülkelerden biri oluyor. Yani etse bile bir yerlerden işgücü alacak. Enerjiyi en fazla kullanan ülkelerden biri olacak, taşımacılıkta Türkiyesiz bir dünya mümkün değil. Taşımacılığın, enerjinin, ticaretin dünya merkezi Türkiye olacak.

Bu senaryoyu kurduğunuzda zaman insan ‘‘bu büyük Türkiye'yi yapmak o kadar da zor bir şey değil’’ diye düşünüyor.

Enflasyon, batı enflasyonu düzeyinde olacak 2020'de. Yüzde 2.5 civarında. Dış ticarette müthiş rakamlar çıkıyor. Hep övünüyoruz mal ihracatımızla ama 2020'de Türkiye, hizmet ihracı mal ihracını geçen bir Türkiye olacak.

NELER YAPMALI?

Türkiye'nin güçlenmesi için verimliliği artırmak lazım, yoksa istihdamdaki artışla büyüme sağlanamıyor. Verimliliği artırmanın temel yolu da insan sermayesinin güçlenmesi, eğitim düzeyinin artması, gelir dağılımının normalleşmesi, teknolojiye hız verilmesi.

NEDEN GLOBAL AKTÖR

Kitabın adını başta ‘‘Pırıl pırıl Türkiye’’ koymayı düşündük. Ama sonra vaz geçtik. 'Global Aktörün Doğuşu' ismini seçerken Bernard Lewis'in ‘‘The Emergence of Modern Turkey’’ isimli kitabından esinlendik. O, Türkiye'nin doğuşunu anlatıyor. Şimdi Türkiye başka bir aşamada, küresel aktör olmada. Modern Türkiye'nin doğuşu aşaması kapandı.

KAÇ KİŞİ ÇALIŞTI

Kitabı ben yazdım. Bütün ekonomik modelleri ve rakamları DPT verdi. Onlar olmasaydı biz yapamazdık doğrusu. Bana bir genç başkatip ile daktilo yazan bir genç arkadaşım yardım eti. Müsteşar da son kısmına katkıda bulundu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!