Yarın çarşıya pazara çıkmayın

Güncelleme Tarihi:

Yarın çarşıya pazara çıkmayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2011 11:34

Alışveriş planınız varsa durun! Yarın çarşıya pazara çıkmayın. Çünkü 26 Kasım, ‘buy nothing day’ yani satın almama günü.Tüketiciler Birliği de Türk vatandaşlarını da dünya ile aynı anda 24 saat boyunca hiçbir şey satın almamaya; ekonomik krizlere neden olan tüketim çılgınlığına ‘hayır’ demeye çağırdı.

Haberin Devamı

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Hatice Saadet Kalyoncu,Buy Nothing Day/Satin Almama Günü (SAG)’ etkinliklerinin ilk kez 1992 yılında Kanada’da yapıldığını anımsattı. Kalyoncu, bu etkinliklerde küreselleşen ekonomik düzende özellikle reklamlar ve medya aracılığı ile topluma yerleşen tüketim kültürüne karşı set oluşturarak, tüketim olgusunda kontrolün tüketicide olduğunun vurgulandığını belirtti.

Kalyoncu, “Özellikle son zamanlarda farkında olmaksızın ‘tüketim tutsağı’ haline dönüşen tüketicinin, alışveriş yapmadan bir gün geçirebileceğini görmesi, tüm hayatını gözden geçirerek alışkanlıklarını yeniden düzenlemesi için bir fırsattır” dedi.

CEPTE OLMAYANI HARCAMAYIN     

 

Haberin Devamı

Dünyanın üst üste ekonomik krizlerle çalkalandığı günümüzde, bu krizleri körükleyen sebeplerin başında cepte olmayan paranın harcanması olduğuna işaret eden Kalyoncu,

“Tüketim hastalığına tutulan tüketiciler, yoğun bir şekilde kredi kullanarak, geleceklerini ipotek altına almaktadırlar. Her ne kadar kredi kullanımı ile ‘mal’ sahibi olduğu düşünülecek olsa da, bu sahipliğin gerekliliği, aslında en başında değerlendirilmesi gereken ve kararı belirleyecek en önemli parametredir” dedi.

 

  

SON BİR YILDA ALDIKLARINIZA DÖNÜP BİR BAKIN

 

Kalyoncu açıklamasına şöyle devam etti:

 

“Gerek reklam, gerek medya ve gerekse ekonomik düzen, tüketicileri manipüle ederek, her şeyin en son modelini, en büyüğünü, en güzelini, en iyisini almaya teşvik etmekte, sahibi olacağı malın kölesi haline getirmektedir. Bilinçli tüketici, sadece ucuza ürün alan kişi değil, ihtiyacını doğru belirleyip, ihtiyacına karşılık verecek olanı, seçip alan kişidir. Son bir yılda aldığımız veya almak için borca girdiğimiz şeylere dönüp baktığımızda birçoğunu almamış olsaydık yine de yaşayabileceğimizi rahatlıkla görebiliriz.” 

 

Haberin Devamı

VAHŞİCE TÜKETMEYİN,

BANKALARIN İNSAFSIZ OLDUĞUNU UNUTMAYIN

 

Kalyoncu, vahşi tüketim ve krizler döngüsünde ilerleyen küresel sistemin kurguladığı düzeni benimseyen tüketicilerin, yoğun kredi kullanımının tehlike sinyalleri verdiğini söyledi. Bu denli israf karşısında olası bir kriz durumunda, tüketicinin bankalardan insaf görmeyeceğinin dolayısıyla da canının yanacağının altını çizdi.

 

HAYATI ISKALAMAYIN

 

 

Kalyoncu, tüketim köleliği israfa yol açarak dünya kaynaklarını tükettiğini, getirdiği tatminsizlikle daha iyi bir yaşam için daha çok tüketen insanların, hayatı ıskalamasına neden olduğunu belirtti.

 

ALIŞVERİŞ YAPMAYIN

LİSTE YAPIN

 

Kalyoncu, ‘Satın Almama Günü’nde, tüm tüketiciler, daha önceki dönemde aldıkları şeylerin bir listesini çıkarıp, alınan bu ürünlerin gerçekten ihtiyaçları olup olmadığını ve bunlar için ne kadar çalışmaları gerektiğini düşünmeye davet etti.

Haberin Devamı

 ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!