Yardım talebimiz cevapsız kaldı

Güncelleme Tarihi:

Yardım talebimiz cevapsız kaldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2014 01:32

ŞİLİ’de meydana gelen maden kazasında 33 kişiyi sağ kurtaran ekibin başında bulunan Rodrigo Reveco, “Şili’de geçmiş yıllarda 365 kişinin hayatını kaybettiği bir maden kazası yaşanmıştı. Biz önceki kazadan ders aldık. Ancak Türkler yaşanan kazalardan ders çıkarmıyor” dedi.

Haberin Devamı

Demokrasi Denetçileri Derneği’nin davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Şili’de meydana gelen maden kazasında 69 gün göçük altında kaldıktan sonra sağ kurtulan Luis Urzua ve kurtarma ekibinin başındaki isim Rodrigo Reveco basın toplantısı düzenledi. Reveco, Soma kazasının ardından Türk Konsolosluğu ile irtibata geçtiklerini, ancak olumlu bir dönüş alamadıklarını söyledi.

İNSANLARI KURTARMAK ZORDU

Soma kazasında dünya çapında kurtarma ekipleriyle iletişime geçildiğini, ancak Türk hükümetinin uluslararası bir çağrıda bulunmaması nedeniyle harekete geçemediklerini belirten Reveco, Soma’daki kurtarma ekibinin uluslararası düzeyde ekipmanlara sahip olmadıklarını öne sürdü. Reveco, şunları söyledi: “Şili’deki Türkiye Konsolosluğu ile irtibata geçtim. İlerleyen saatlerde ne yazık ki kurtarma operasyonunun şekli değişti, artık ölü bedenler bulunmaya başlandı. Türkiye’de meydana gelen olay, Şili’den ders alınabilecek bir kazaydı. Biz kazalar oldukça durumları şartları düzeltmeye çalışıyoruz. Türkiye maden kazalarından ders çıkarmıyor, kurtarma ekipleri yeterli eğitime sahip değil. Türkiye’de daha önceki yıllarda da büyük kazalar yaşandı. Bu bir daha olduysa şartlar ya iyileştirilmedi, ya da aynı şartlarla devam edildi.

TOMA İLE MÜDAHALE YANLIŞTI

Soma’da gerçekçi olmak gerekirse, madendeki şartlar gereğince insanları kurtarmak çok zordu. Kömür madenindeki girizu gazı vardır. Bu kokusuz, renksiz ve görüntüsüzdür. Çok mükemmel bir katildir. Soma’daki madende kaçış yoları da olmadığı için ölü sayısı yükseldi. Kazanın ardından televizyonlardan izlediğim kadarıyla, Soma’da madenci yakınlarına TOMA ile müdahale edilmiştir. Bu çok yanlış bir davranıştı.”

Bizi yaşam odası kurtardı

Haberin Devamı

ŞİLİ’deki maden kazasında 69 gün sonra göçük altından çıkarılan madenci Luis Urzua ise yaşam odalarının öneminden bahsetti. Urzua, “Biz günlerce madende göçük altında kaldık. Yaşam odalarında bulunan malzemelerden faydalandık. Burada acil durumlarda madencilere müdahale edilecek araçlar bulunur. Bu yaşam odaları 4 gün boyunca kalmak için tasarlanmıştır. Türkiye’de bu odaların olup olmadığını bilmiyorum. Ayrıca mobil yaşam odaları vardır. Yaşam odaları olduğunda ölümler azalabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!