Yağışlar çiftçiyi sevindirdi

Güncelleme Tarihi:

Yağışlar çiftçiyi sevindirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2009 10:48

Erzurum'da, geçen yıla göre yağış miktarında yaşanan artış çiftçiyi sevindirdi

Erzurum Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Erzurum'da geçen ay metrekareye ortalama 41,2 kilogram yağış düşerken, bu ayın ilk 16 gününde bu miktar 30 kilogram olarak tespit edildi.

Yağış miktarının son 18 yılın ortalaması düzeyinde olduğunu, ancak geçen yıla göre ise az da olsa bir artış yaşandığını belirten yetkililer, yağışların bir kaç gün daha devam etmesinin beklendiğini bildirdi.

Erzurum Tarım Müdürü Bektaş Erdoğanın yaptığı açıklamada, düzenli olarak etkili olan yağışların özellikle meralarda canlanmayı sağladığını bildirdi.

Bölgede en önemli ekonomik faaliyetin hayvancılık olduğunu anımsatan Erdoğan, hayvancılık faaliyetleri için de meraların çok büyük önem taşıdığını ifade etti.

Meralarda ot miktarının istenilen seviyede olduğunu, bu durumun yetiştiricileri memnun ettiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

“Yağış miktarı, tarım ve hayvancılık sektörü için büyük önem arz ediyor. Özellikle geniş meraları bulunan ve hayvancılık için hayati öneme sahip olan meralar, yağışlar sayesinde çok iyi durumda. Meralarda ot durumunun iyi olması özellikle süt üretiminin artmasında etkili olacaktır. Çiftçilerle yapılan görüşmelerde de süt üretiminin bu yıl geçmiş yıllara göre daha iyi durumda olduğunu tespit ettik.”

Tarım faaliyetleri içinde yem bitkisi üretiminin ağırlıklı olduğunu dile getiren Erdoğan, yağışların normal seyrinde devam etmesi durumunda yem bitkisi üretiminde de artış olacağını kaydetti.

Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar da, yağışların tarım ve hayvancılık açısından istenilen düzeyde olduğunu söyledi.

Çiftçinin, artan yağışlar sayesinde arazilerinden ve hayvanlarından daha fazla verim alacağını anlatan Harmandar, şöyle konuştu:

“Geçen yıl yağışların az olması kuraklığa neden olmuştu. Bu nedenle çiftçi büyük sıkıntı yaşamıştı. Ancak bu yıl yağışlar tam istenilen düzeyde. Yağışlar ne az ne de çok fazla. Yağışların düzenli olarak devam etmesi özellikle hayvancılık faaliyetleri açısından büyük faydası oldu.”

Öte yandan, Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır ise mayıs ayından beri hemen hemen her gün etkili olan yağışların, çiçeklerin nektarını azalttığını, bu durumun da bal üretimini olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!