Yabancıya mülk satışı ile 2-B’ye son şekil verildi

Güncelleme Tarihi:

Yabancıya mülk satışı ile 2-B’ye son şekil verildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2011 00:00

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) kamuoyunda 2-B olarak bilinen orman niteliğini kaybetmiş arazilerle, yabancılara mülk satışının önünü açan “mütekabiliyet” ilkesinin kaldırılması ele alındı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında dün akşam yapılan EKK’da her iki düzenlemeye son şekli verildi.  Toplantıya Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Emlak, Tapu ve Kadastro ile Mekansal Planlama bürokratları yer aldı.
İki düzenleme de Meclis’e gidecek
Her iki düzenlemenin ay sonunda Meclis’e sunulması beklenirken, toplantıda Bayraktar’ın yeniden gündeme gelen 2-B arazileri konusunda kurul üyelerine sunum yaptığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre 2-B arazilerinin büyüklüğü konusunda kurul üyelerinin sorularını yanıtlayan Bayraktar, tahmini gelir konusunda EKK’ya istatistiki bilgiler verdi. 2-B’lerin satışından elde edilecek gelirin başta Van depremi olmak üzere orman köylüsünün kalkındırılması ve yeni orman alanlarının ıslahı için kullanılması bekleniyor.
Öncelik kıyı bölgelerde olacak
Babacan başkanlığındaki toplantıda gündeme gelen bir başka konu ise kamuoyunda sıkça tartışılan yabancılara mülk satışında aranan “mütekabiliyet-karşılıklılık” ilkesi oldu. Toplantıda bu kapsamda yabancıların taşınmaz edinimi sürecinin kolaylaştırılması için askeri bölgelerin tespit edilerek tapu sicillerine işlenmesine yönelik protokolün yabancıların yoğun biçimde taşınmaz edindiği Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi’ne öncelik verilerek uygulamaya geçirilmesinin önemine vurgu yapıldı. Toplantıda mülk satışı konusunda ülkeler arasında sorun yaratan “karşılıklılık” ilkesini gündeme geldiği, bu konunun da ülke menfaatleri doğrultusunda yapılacak anlaşmalarla çözülmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!