‘Yabancının Türkiye’ye güvenini gösteriyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Yabancının Türkiye’ye güvenini gösteriyor’
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2024 07:00

FITCH’in not artışıyla ilgili Hürriyet’e konuşan İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros:

Haberin Devamı

“Beklentiler Fitch’in sadece not görünümünü yukarı yönlü revize edeceği yönündeydi. Fakat not tarafında da uzun yıllar sonra artış gerçekleşti. Bu da ekonomi yönetiminin attığı adımların hem doğruluğunu hem de yabancının Türkiye’ye güvenini gösteriyor” dedi. Toros, “Fitch’in bu hamlesi yabancı yatırımcıyı yurt içine daha fazla çekebileceği gibi endekse de katalizör etki yaratabilir”

Trive Yatırım Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci, not artışıyla gelinen seviyenin ‘yatırım yapılabilir seviyeden uzak’ olsa da bundan sonraki süreçte piyasalara pozitif yansıyacağını söylerken; Ata Yatırım Hazine Genel Müdür Yardımcısı Etem Öztekin ise, “Mevcut ekonomi politikalarının korunması durumunda bir not artışı daha gelebilir” dedi.

Öztekin, not artışının kısa vadede borsanın tekrar güç kazanmasında, CDS’in aşağı gelmesinde etkili olacağına işaret ederek şöyle devam etti: “Not artışının orta ve uzun vadede doğru adımların atılmaya devamıyla birlikte rezervlerin güçlenmesi, dış finansmanın rahatlaması ve cari açık konularında da önemli katkısı olacağını düşünüyorum.”

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener ise, “OVP ile yol haritaları sunuldu, politika faizi artırıldı. Dolayısıyla enflasyonla çok ciddi mücadele edileceği izlenimi ortaya konuldu. Bu da beklentilerin pozitife dönmesi sağladı” dedi.

Şener, bu kararda Türkiye’nin gri listeden çıkışıyla ilgili çalışmaların, TCMB rezervlerindeki artışın ve cari açıktaki gerilemenin de etkili olduğunu ifade etti.

‘NOT FİNANSMANA ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRACAK’

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya, not görünümünü de durağandan pozitif’e çıkarması, iş dünyası temsilcilerinden de olumlu tepkiler aldı. Türkiye’nin ekonomik trendlerde yeniden yukarı yönlü ivme yakaladığına dikkat çeken iş dünyası temsilcileri, “B+’nın da üzerine çıkmak için çalışmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

İşte, not artışı sonrasında iş dünyasının değerlendirmeleri...

‘AYNI DİSİPLİNLE DEVAM’

Haberin Devamı

YASED (Uluslararası Yatırımcılar Derneği) Başkanı Engin Aksoy, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in kararını yeni dönemde uygulanan makroekonomik politikaların kısa vadeli sonuçlarına karşı olumlu bir reaksiyon olarak değerlendirdi. Orta Vadeli Program’da ifade edilen politikaların önümüzdeki dönemde de aynı disiplinle takibinin, makroekonomik istikrarın temininde olumlu ilerlemeler sağlayabileceği düşüncesinde olduklarını belirten Engin Aksoy, şu değerlendirmeyi yaptı: “YASED olarak, bu vesileyle iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesini hedefleyen yapısal reformlar ile başta YOİKK çalışmalarında yer alan politika ve uygulama iyileştirmelerinin, makroekonomik politikalar ile eşzamanlı ve uyum içinde hayata geçirilmesinin önemini bir defa daha vurgulamak isterim. Biz de YOİKK eylem planının ülkemizin rekabetçiliğini artıracak şekilde hayata geçmesine katkı sağlamaya devam etmekten memnuniyet duyacağız.”

Haberin Devamı

‘YATIRIM AKIŞINA OLUMLU ETKİ YAPACAK’

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç, “Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu 12 yıl sonra yeniden ‘B+’ya yükseltmesi, Türkiye’nin yeni dış yatırım çekmesine bir kademe daha olumlu etki yapacak” dedi.

“Hepimizin en öncelikli hedefi, enflasyonu kalıcı şekilde düşürmek” diyen Avdagiç, şöyle devam etti: “Ortak sorumluluk içinde bunu ‘en kısa zamanda’ başarabiliyor olmamız lazım. Bu süreçte kredi notu artışları ve not görünümü revizyonları da bu mücadeleye katkı verecektir. Fitch’i diğerleri takip edecektir, etmelidir.”

‘BU KARAR PROGRAMA GÜVENİ GÖSTERİYOR’

TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Başkanı Mustafa Gültepe, not artırımını Türkiye’nin uluslararası yatırım algısının artması, kredibilitesinin yükselmesi açısından olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi. Kararda, ortaya konulan OVP’nin etkisi olduğunu söyleyen Gültepe, “Bu karar mali politikanın doğru adımlarla ilerleyebileceğine duyulan güveni gösteriyor. Aynı zamanda finansmana erişimi de kolaşlaştıracak bir gelişme. Türkiye bir geçiş dönemi yaşıyor. 2024’ün ikinci yarısından sonra daha iyi sonuçlar geleceğini, enflasyon sarmalından kurtulabileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!