Yabancılardan yüksek faiz uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Yabancılardan yüksek faiz uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünya Ekonomik Forumu toplantısı nedeniyle İstanbul'a gelen yabancı işadamları basına kapalı toplantılarda Türk işadamlarına Çin'deki devalüasyon tehlikesi, enflasyonla mücadele konusunda sorular yönelttiler. Bu arada, yabancı işadamlarının Türk ekonomisi hakkındaki ortak gözlemi, enflasyonla mücadele politikasına rağmen faiz oranlarının aşırı yüksekliği oldu.

İhracatla ilgili olarak oluşturulan çalışma grubu toplantısına katılan Volvo Başkan Yardımcısı Lennart Jeansson da Türk ekonomisini överken, olumsuz koşulların başında faizlerin yüksekliğini gösterdi. Jeansson, ‘‘Türkiye'de faiz oranlarının yüksekliği yabancı yatırımcıyı tedirgin ediyor’’ dedi.

Forum kapsamında bir toplantı da Türk-Rus İş Konseyi tarafından düzenlendi. Toplantıda Türk tarafı adına konuşan işadamı Şarık Tara, Rusya'nın büyük bir ülke olduğunu ve bu nedenle krizi rahatça atlatabileceğini söyledi. Tara, ‘‘Türk işadamları olarak bundan sonra da Rusya'da yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bugün Rusya pazarı Avrupa Birliği pazarından daha önemli hale gelmiştir’’ diye konuştu.

Toplantıda söz alan Rusya Federasyonu Ekonomi Bakan Yardımcısı Vladimir Kossov da, krizle birlikte Türk işadamlarının Rusya pazarlarındaki yatırımlarında azalma olduğuna dikkat çekti. Kossov, şu anda 4 milyar dolarlık Türk yatırımının ileride 10 milyar dolara çıkmasını beklediklerini söyledi. Rusya'nın doğalgaz satışının önemine de değinen Bakan Kossov, Türkiye'de enerji yatırımları yapmak istediklerini belirtti.

Forum kapsamında Türk-Yunan İş Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda da Türk ve Yunanlı işadamları biraraya geldi. Toplantıda konuşan Türk-Yunan İş Konseyi Türkiye Başkan Yardımcısı Selim Egeli ikili ilişkilerde Yunanlı işadamlarına daha cesur olmaları çağrısında bulunarak, ‘‘İki ülke arasındaki ilişkiler gergin olsa bile Yunanistan'da da yatırım yapabiliriz. Aynı çabayı, sizler de göstermelisiniz’’ dedi.

Schwab: Popülizmden kaçının

Dünya Ekonomik Formu'nun (WEF) kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab, geçen yıla göre küresel kriz tehdidine karşılık Türkiye'de iyimser bir hava estiğini, enflasyonla mücadele ve popülist seçim politikalarından kaygı duyduğunu söyledi. Hürriyet'in sorularını cevaplandıran Schwab, şöyle konuştu:

‘‘İşadamları ile görüşmelerimizde ekonominin geçen yıla göre doğru yolda olduğu izlenimini edindim. İşadamları bizim de önerdiğimiz özellikle özelleştirmedeki alanındaki reformları destekliyor. Hükümetin mali reformunu çok olumlu buluyorum.’’

WEF Başkanı Türkiye'nin izlediği ekonomik program hakkındaki kaygılarını da şöyle aktardı: ‘‘Enflasyon için henüz yeterli önlem alınmadığı duygusundayım. İlk işaretlerin olumlu olmasına karşın erken seçimde izlenecek popülist politika ile disiplinin bozulabileceğinden kaygılıyım. Türkiye'de politik istikrar çok önemli. Geçen yılla kıyaslandığında küresel kriz tehdidine karşı Türkiye'de insanlar daha iyimser.’’ Schwab, kriz karşısında Türkiye'nin hızlı önlemler alıp reformlarını sürdürmesini de överek, ‘‘Ne yazık ki Türkiye'nin belli başlı yabancı müşterileri krizden etkilendi. Her yerde olduğu gibi Türkiye'de de ekonomik büyüme yavaşlayabilir. Bu durum reformları olumsuz etkileyecektir. Herşeye karşı popülist politikalardan kaçınılmadır’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!