Yabancılara medya sahibi olma yolu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Yabancılara medya sahibi olma yolu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2005 09:08

Yabancılara radyo ve televizyonlarda yüzde 100 hisse sahibi olmanın önü açıldı. TMSF denetimindeki medya şirketlerinin satışını kolaylaştıran tasarı dün gece Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Ancak düzenlemeye CHP'liler kadar bazı AKP milletvekillleri de sert tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen tasarı, ulusal radyo ve televizyonlardaki, yabancı sermaye için yüzde 25 olan hisse sınırını kaldırıyor. Yabancılara, yayın kuruluşlarında yüzde 100 hisse sahibi olmanın önü açılıyor.
 
Ancak tasarı Radyo Televizyon Üst Kurulu Kanunu'nun diğer hükümlerini saklı tuttuğu için, yabancıların sadece tek bir yayın kuruluşunda hisse sahibi olabilmesine izin veriyor.
 
Tasarı, ulusal çapta, medyadaki yabancı sermaye sahipliğine ise sınırlama getiriyor. Ayrıca yabancı sermaye, bölgesel ve yerel radyo ve televizyonlarda hisse sahibi olamayacak.
 
AKP'DE GÖRÜŞ AYRILIĞI
 
Düzenleme AKP içinde de bölünmeye neden oldu. Yabancılara istedikleri gibi propaganda yapabilmenin önünü açtığı gerekçesiyle CHP'lilerin yanısıra AKP milletvekilleri Ertuğrul Yalçınbayır ve Nevzat Yalçıntaş tarafından da sert bir dille eleştirildi.
 
Tepki gösteren milletvekillerine göre getirilen düzenlemeler Anayasa'ya aykırı.
 
DÜZENLEME NE GETİRİYOR?
 
Yasa TMSF'nin alacaklarını en yüksek bedelden tahsil etmesini sağlayacak başka düzenlemeler de içeriyor.
 
Örneğin, TMSF'nin sattığı mallar alıcısına teslim edilmişse iadesi istenmeyecek. Ancak ihalenin iptali için açılan dava kazanılırsa devlet tazminat ödeyecek. Ödenecek tazminatın tutarı ise TMSF'nin ihalede elde ettiği tutar ve faizi ile sınırlı olacak.

Haberin Devamı

RTÜK, TMSF'nin bünyesindeki radyo, televizyon ve gazetelere tanınmış işletme izni, ön izin, yayın izni gibi izinlerin alıcılarına devrini iki ay içinde tamamlamak zorunda olacak.

TMSF'nin izni olmadan hacizli mallar satılamayacak. Üçüncü kişilerle ilgili zaman aşımı ve hak düşürücü süreler işlemeyecek. Böylece medya şirketlernin yayın lisansı, isim hakkı gibi unsurlarına ayrı ayrı haciz işlemi yürütülemeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!