Yabancılar bastırdı, perakende sektörü ’İstiklal savaşı’ başlattı

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar bastırdı, perakende sektörü ’İstiklal savaşı’ başlattı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2006 00:00

Günde ortalama 2.5 milyon kişinin ziyaret ettiği İstiklál Caddesi, yerli ve yabancı perakendecilerin yarış alanına döndü. Son bir yılda fiyatların 1.5-2 kat arttığı caddede binalar açık artırmada 2 katı fiyata alıcı buluyor. Caddenin Galatasaray’dan Tünel’e uzayan ikinci bölümünün de hareketlenmesiyle dünyanın önemli alışveriş noktaları arasına girmesi bekleniyor.

2 kilometre uzunluğundaki İstanbul’un en eski caddelerinden İstiklál, her gün yerli yabancı 2.5 milyon kişiyi ağırlıyor. Hafta sonları ziyaretçi sayısının 3 milyonu geçtiği cadde yerli ve yabancı perakendecilerin yeni gözdesi oldu. Hem kiralar hem de satış fiyatları son bir yılda 1.5-2 kat arttı. Caddede iyi bir lokasyona sahip olmak isteyen yerli ve yabancı markalar binaları satın almak ya da kiralamak için kıran kırana mücadeleye başladı. Caddenin kısa bir süre içinde tüm dünyaca bilinen en meşhur alışveriş noktalarından biri olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye’de alternatifi olmayan İstiklál Caddesi, Türkiye’nin en yüksek perakende cirosunun yapıldığı noktaların başında geliyor.

EN BÜYÜK PARA MANGO’DAN:

İstiklál Caddesi’nde şu ana kadar gerçekleşmiş en büyük satın almayı İspanyol Mango gerçekleştirdi. Türk kökenli Ermay kardeşlerin kurduğu Mango, Vakko’nun binasına 25 milyon dolar ödedi. Mango, satın aldığı binada dünyadaki en büyük mağazasını, 8 bin metrekare, 2007’nin yaz aylarında açmaya hazırlanıyor.

LTB’NİN İKİNCİ MAĞAZASI:

Taksim Meydanı’na bir kaç yüz metre uzaklıkta bir mağazası olan LTB by Little Big, ikinci mağazasını Halkbank’ın eski binasında açacak. Tünel-Odakule arasındaki binayı 19.4 milyon YTL’ye satın alan Little Big, mevcut binayı yıkarak yerine yeni bir bina yaptıracak. Toplam 825 metrekare büyüklükteki arsada şirketin, 450 metrekare oturum alanına sahip bir bina yaptıracağı söyleniyor. Little Big’in dünyadaki en iddialı mağazasını burada açması bekleniyor ancak binanın üst katlarının nasıl değerlendirileceği sırrını koruyor.

ERKUL 2 KATINI VERDİ:

KİP’in bulunduğu binaya yakın bir zamanda Mavi Jeans mağaza açacak. Bina geçen ay 7 milyon YTL fiyatla açık artırmayla satışa çıktı. Kıran kırana süren mücadelede Erkul Kozmetik 14.1 milyon YTL vererek binanın yeni sahibi oldu. İhaleye katılan 9 alıcının 4’ü, 9 milyon YTL’nin üzerine çıkmadı. Golden Rose markasının sahibi olan Erkul Kozmetik’in Odakule civarında bir mağazası zaten bulunuyor.

COLINS ÇOKTAN AÇILDI:

Mavi Jeans’in eski mağazasının bulunduğu binayı Colins ve Loft markalarının sahibi Eroğlu, geçen bahar 4.5 milyon dolara satın aldı. Bina için Türkiye’nin önde gelen firmalarının fiyat verdiği biliniyor. Colins restorasyon çalışmasının ardından yaz aylarında mağazasını açarak İstiklál Caddesi’ne girmiş oldu. Galatasaray’da Simit Saray’ının yanındaki binayı ise Aydınlı Grup’un 6.5 milyon dolara, Tünel’deki Terzi Han’ı ise ismini gizleyen bir şirketin 7.1 milyon dolara satın aldığı söyleniyor.

COLLEZİONE YERİNİ KORUYOR:

İstiklál Caddesi’nde yaşanacak büyük değişimlerden başka biri olarak Collezione’nin Odakule’deki mağazasını boşaltacağı, yerine İspanyol Zara’nın taşınacağı gösteriliyordu. Collezione’nin sahibi Ekrem Akyiğit bu iddiaları yalanlayarak, "Biz ülke içinde üretim yapan bir firmayız. İSO da bunu önemseyen bir kurum. Onlarla daha 5 yıllık kira kontratımız var" dedi. Collezione’nin caddenin Taksim’e yakın tarafında bir başka mağazası da bulunuyor.

Benetton ve Boyner de ’İstiklal’ci oluyor

TÜRKİYE
’ye giren ilk yabancı hazır giyim markası Benetton, megastore açmak için İstiklál ve Bağdat başta olmak üzere önemli caddeler yer bakıyor. Tek kategori mağazalarında da büyüme kararı alan ve geçtiğimiz günlerde Boyner Beaute’yi açan Boyner Büyük Mağazacılık da İstiklal Caddesi’nde varlık göstermek isteyenlerden. Boyner Büyük Mağazacılık Genel Müdürü Aslı Karadeniz caddenin çok ciddi bir şekilde değiştiğini belirterek, "Minimum 3 bin metrekare bir mağaza açmak istiyoruz. 2007 olmasa da 2008’de kesin orada olacağız" dedi.

Shaya da yer bakıyor

TÜRKİYE’
deki en büyük perakende gruplarından biri olan Kuveytli Shaya, İstiklal’de Türkiye haklarına sahip olduğu markaların bazıları için yer bakıyor. Levi’s ise şu andaki mağazasından çıkarak Big Blue’nun bir zamanlar mağazasının bulunduğu dükkana taşınacak. Diesel’in Türkiye temsilcisi olan Özlenir Giyim’in sahibi Tahsin Özlenir Levis’ın boşalttığı dükkanın çok taliplisi olduğunu söyledi. Çetinkaya da eylül ayında yeni 4 bin metrekarelik mağazasını açtı.

Milyarder Branson’un ünlü Virgin’i geliyor

YENİ
satın aldığı ve restore ettirdiği binaya taşınan Saray’ın eski binası Sim-En Han, bir alışveriş merkezi yapılmak üzere yıkıldı. Hafriyat çalışmaları süren arsaya, binayı 1980 yılında satın alan Demirören Grubu, 80 milyon dolar yatırımla alışveriş merkezi yapacak. 25 bin metrekare büyüklüğünde olacak alışveriş merkezinin 2010 yılında bitmesi bekleniyor. İngiliz milyarder Richard Branson’a ait ünlü Virgin mağazası da böylece İstiklál ile buluşacak.

İstiklal’in alternatifi yok

GALATASARAY’
dan sonraki caddenin ikinci yarısında mağaza açacak olan İtalyan Stefanel’in Türkiye Genel Müdürü Füsun Çevikel, şunları söyledi: "İstiklal’in alternatifi yok. Türkiye’ye gelen her yabancının en az bir kere yürüdüğü bir cadde. Satış ciroları burada yüksek. Yerli turist ve İstanbullular’ın en çok gittiği mekanların başında geliyor. 5 yıl sonra markalarla dolu bir yer olacak. Galatasaray’dan Tünel’e uzanan ikinci kısım lüks markaların yer aldığı üst gelir grubuna hitap edecek. İstiklál eski şaşalı günlerine geri dönüyor. Daha renkli, ışıltılı... Biz de ikinci yarıda mağaza açacağız. Satın alacağız. Altı mağaza üstü butik otel olarak değerlendirmek istiyoruz. Osmanlı tarzı ya ada new age olabilir. İşletmeyi başka birine vereceğiz. Kiracı da olabilir."

Fiyatlar 3 katına çıktı

LITTLE
Big Genel Müdürü Bülent Bahçeci, İstiklál Caddesi’ndeki değişimi, "Geçen yıla kıyasla fiyatlar 2 hatta 3 katına çıktı. Buralar değerinin yüzde 50-70 üstünde satılıyor. Geçen yıl 5 milyon dolar olan bina bu yıl 15 milyon dolara çıktı. Çok enteresan. Anormal prim yaptı. Fakat herkes yer kapmaya çalışıyor" sözleriyle anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!