Yabancılar başkentin ‘gazına geliyor’

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar başkentin ‘gazına geliyor’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2012 00:00

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, 17 Aralık’ta tekliflerin alınacağı BaşkentGaz’a yabancı ilgisinden memnun olduklarını belirterek, “Suudi Arabistan, İspanya ve Çin’den yatırımcılarla görüşmelerimiz oldu. Katar, Kuveyt, Rusya gibi ülkelerden bilgi isteyen, görüşeceğimiz firmalar var” dedi.

Haberin Devamı

DÖRDÜNCÜ kez ihaleye çıkarılan ve bugüne kadarki ihalelerde 207.6 milyon dolar teminat yakılan Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi’ne (BaşkentGaz) ciddi bir yabancı ilgisinin olmadığı söylemlerine karşın, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, yerli, yabancı ilgiden memnun olduklarını ifade ediyor. Çin’den, Rusya’ya farklı ülkelerden yatırımcılarla temas halinde olduklarını belirten Ahmet Aksu, “BaşkentGaz’la ilgili bir roadshow yapacağız. Katar, Kuveyt, Rusya, bu saydığım ülkelerden bilgi isteyen, görüşeceğimiz firmalar var. Suudi, İspanyol, Çinliler var. Tabii bunların sonucunu ancak 17 Aralık’ta göreceğiz” diye konuştu.

DAVA FİYAT DÜŞÜRÜYOR

CHP’nin ihalenin ardından Danıştay’a açmaya hazırlandığı iptal davasının, yabancılar başta olmak üzere potansiyel yatırımcıları olumsuz etkileyebileceğine yönelik ise Aksu, “Yerli olsun, yabancı olsun firmalarda tereddütler oluşturabiliyor. Risk olarak görüp, fiyatları daha düşük veriyorlar. Ancak yargı bağımsız ve ÖİB’in tüm işlemleri yargıya açık” dedi.

Haberin Devamı

KAYGILAR TÖRPÜLENDİ

BaşkentGaz’ın önemli bir özelleştirme olduğunu ifade eden Aksu, “Kamuda kalan iki doğalgaz dağıtım şirketinden biri. Türkiye’nin ikinci en büyük doğalgaz dağıtım şirketi. Büyüme potansiyeli var. Yabancılarda tereddüt oluşturan konuların çoğu bertaraf edildi. Tarifesi sabitlendi, yüzde 100 hisse devri imkanı tanıyan düzenleme yapıldı, şirketin borçlarının ne şekilde yapılandırılacağına ilişkin hükümler konuldu” diye konuştu. Ekonominin genel durumu ve finansmana erişim konusundaki zorluklar nedeniyle BaşkentGaz ihalesine katılamayacak yabancı yatırımcılar olabileceğini hatırlattığımızda Aksu, “Yabancılar genelde Türk ortaklı ama tek başlarına da gelebilirler. Bu yıl bitmeden ihaleyi bitiririz” diye konuştu.

Rakamlarla BaşkentGaz

- Türkiye’nin en büyük ikinci doğalgaz dağıtım şirketi.
- 1.4 milyon abonesi var.
- Abonelerin yüzde 74’ü ön ödemeli.
- Tüm abone grupları için tarifesi dolar bazında sabitlenmiş tek dağıtım bölgesi.
- Yüzde 100 oranındaki hissesi “blok satış” yöntemi ile özelleştirilecek.
- Kapalı zarfla alınacak tekliflerin ardından pazarlık yöntemi ile ihale yapılacak.

Haberin Devamı

CHP davaya hazırlanıyor

- CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, CHP’nin 7 Eylül’de BaşkentGaz özelleştirmesine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı yasanın yürütmesini durdurma ve iptaline yönelik Anayasa Mahkemesi’nde dava açtığını hatırlatarak, “Aralık ayında ihale gerçekleşirse ihaleden sonra da Danıştay’a iptal davası açacağız” demişti.

4 milyarlık hedefin ayakları yere basıyor

- SON iki yıllık dönemde özelleştirme hedeflerinin gerisinde kalınırken, 2013 için özelleştirme hedefi 4 milyar lira olarak belirlendi. Aksu, 4 milyar liralık gelirin içinde geçmişte yapılan özelleştirmelerden gelecek tutarlar da olduğunu söyleyerek, “Daha ayakları yere basan bir hedef olsun diye düşündük. Bu, çok taraflı bir işlem. Bizim tarafımız var, global yatırımcılar var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Milli Piyango’da yılbaşına dikkat

- AHMET Aksu, otoyollar, elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmelerinin yaklaştığını, Milli Piyango’da yılbaşında bir gelişme olabileceğini söyledi. Boğaziçi, Gediz ve Akdeniz Elektrik Dağıtım şirketleri için teklifleri kasım ayının ilk yarısında alacaklarını kayeden Aksu, “Dört bölge için daha ihaleye çıkılacak. Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. ile ilgili Danıştay’ın vereceği nihai kararı bekliyoruz” dedi.

Galataport yeniden

- TÜRKİYE’nin en önemli kruvaziyer limanı olan ve Galataport olarak bilinen İstanbul Salıpazarı Limanı’na yönelik imar sorunlarını çözmek için başlatılan çalışmaların tamamlandığını ve Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun yeni imar planını onaylandığını kaydeden Aksu, “Bir aylık askı süresi var. İtirazlar olursa tekrar değerlendirilecek ve arkasından ihale başlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Derslerimizi aldık

- 2010 yılında peş peşe yapılan elektrik dağıtım ihalelerinde ortaya rekor teklifler çıkmış ancak şirketler yükümlülüklerini yerine getiremediği için bir çoğu iptal edilmişti. Geçmiş ihalelerden hem kamunun, hem özel sektörün ders çıkardığını vurgulayan Ahmet Aksu, “Artık yatırımcıların önce finansman görüşmelerini yapmış şekilde ihaleye katılmalarını bekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!