Yabancı yatırımcılar üretime yöneliyor

Güncelleme Tarihi:

Yabancı yatırımcılar üretime yöneliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Klima pazarı sadece Türkiye'de değil, dünyada da büyük gelişme gösteriyor. Ancak, Türkiye için yeni bir ürün olması, pazarın henüz doyum noktasından çok uzak bulunması gibi etkenler, yabancı firmaların Türkiye'ye özel ilgi göstermesine neden oluyor.

Türkiye'de büyüklü küçüklü birçok klima üreticisi var. Ancak, pazarın büyümeye başlaması, birçok yabancı yatırımcının Türkiye'de üretimi düşünmesine yol açtı. Bu firmaların başında ABD'li beyazeşyacılar geliyor. Kelvinatör, White Westinghouse, General Electric, Bosch üretimi düşünen büyük firmalar arasında yer alıyor.

Kelvinator'un temsilciliğini yürüten Acarsoy'un genel müdürü Ünal Acarsoy, bir süredir Türkiye'de klima üretimi için çalışma yaptıklarını, ancak henüz bir karara varmadıklarını belirtiyor. General Electric ise, klimanın yanı sıra beyaz eşya üretimi için de fizibilite çalışmalarını yürütüyor.

Ürün gamı içinde klima bulunmayan Bosch da bu alanda çalışmalara başladı. Mayıs ayının sonlarına doğru yeni ürünler bayilere verilecek.

Yapılan araştırmalar, 1997 yılında Türkiye klima pazarının yaklaşık yüzde 40 büyüme kaydettiğini gösteriyor. Bu büyüme içinde en büyük pay split klimaya ait. Geçen yıl satılan 182 bin 257 klimadan 84 bin adedi split klima. İleri ve yeni teknolojiyi temsil eden split klima, verimlilik açısından tercih ediliyor. Geçen yılki klima ithalinin yüzde 60'ı da yine split klimaya ait.

Bugüne kadar klimayı en çok tercih eden mekanların başında işyerleri ve turistik tesisler gelirken, şimdi klimaya olan talebi, sayıları gün geçtikçe artan alışveriş merkezleri körüklüyor.

Pazar ithal ürünlerle dolu, ancak yerli üretimin de uzun bir geçmişi var. Türkiye'de ilk klima, 40 yıl önce üretilmeye başlandı. Endüstriyel klima ile başlayan bu gelişme, pencere tipi klima üretimine geçti. 1984 yılında Japon Daikin firmasının lisansı ile üretim kapasitesi ve modelini artıran Arçelik, 1995 yılında Çayırova'da split klima üretimine başladı.

Türkiye'nin en büyük klima üreticilerinden biri de Teba. Ürünlerini birçok ülkeye ihraç eden şirket, Türkiye'nin en ilk klima üreticileri arasında yer alıyor. Demirdöküm, Raks, Temsa, Alarko gibi firmalar da pazarda önemli oranda pay sahibi.

Yerli firmaların yanı sıra pazarda söz sahibi olan büyük yabancı firmalar da var. Özellikle ABD menşeli ürünler uzun yıllardır pazarda. Birçok üründe olduğu gibi Türkiye pazarı, klima da Uzakdoğulu firmaların istilasına uğramış durumda. Kelvinator'un Türkiye temsilcilğini yapan Acarsoy Elektirikli Ev Aletleri Genel Müdürü Ünal Acarsoy, piyasaya son yıllarda çok sayıda Uzakdoğulu firmanın girdiğini belirtiyor. Arçelik yetkilileri ise bu konuda standartların bulunmamasından ve piyasa denetiminin yetersiz olmasından yakınıyor. Güneydoğu Asya mallarının piyasada suni büyüme yarattığına dikkat çeken Arçelik yetkilileri, bu durumun haksız rekabete neden olduğunu vurguluyor.

Avrupa ve ABD'li firmalar da Uzakdoğu'dan gelen ürünlerin kalitesizliğinden şikayetçi. General Elektric Satış Müdürü Kenan Eser, tüketicilerin tercihlerini doğru yönde yapabilmesi için tanıtıma daha çok önem verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Klima alırken dikkat

Üretici veya ithalatçı firmayı iyi seçmelisiniz

Yetkili servis ağının yaygın olup olmadağını araştırın

Yedek parça stoğunu öğrenin

Fiyatlara montajın dahil olup olmadığını öğrenin

Seçilen klimanın kullanılacak alan için yeterli kapasitede olmasına dikkat edin

Klima cihaz tipinizi doğru seçin

Klimanın montajının yapılacağı yeri doğru belirleyin

Klimanın enerji verim oranının yüksek olmasına dikkat edin

Isıtma amaçlı klima alırken heat pumplu ve rezistanslı klimaların avantaj ve dezavantajını değerlendirin, beklentilerinizi karşılayıp karşılamayacağını araştırın

Klimanın nem alma özelliğinin olup olmadığını kontrol edin.

Her eve bir klimadan her odaya bir klimaya

Klimaların yaygın olarak kullanılmaya başlandığı ilk zamanlarda pazar eğilimi her eve bir klima şeklindeydi. Şimdi ise klima pazarı daha da oturdukça, pazar eğilimi de her odaya bir klima şeklini aldı. Aileler artık sadece oturma odalarına değil, diğer odalarına da klima istiyor.

Şehirlerde kurulan yeni yerleşim alanlarının büyük bir yüzdesini çok katlı konut binaları oluşturuyor. Bu binalarda her odaya bir klima istenirse, dış ünite yerleşimi ve montajı için daha fazla yer gerekecek hatta bazen uygun yer bulunamayacaktır. Bu tür binalarda Süper Mülti Sistem, inventer teknolojisi ile üstün enerji verimliliği, kompakt yapısı hassas kapasite ve buna bağlı olarak oda sıcaklığı kontrolünün sağlanması özellikleri ile mükemmel konforu ile tercih edilebilecek tek klima sistemi olarak karşınıza çıkıyor. Daikin Süper Inventer Multi Sistem Klima cihazları Teba tarafından ithal ediliyor.

TEBA Şirketler Grubu, Türkiye'de yaygın bayi örgütü ile Daikin oda tipi klima cihazlarının satış ve pazarlamasını yapıyor ve Daikin Klima'nın 1974 yılından beri temsilciliğini yürütüyor.

Daikin'in ürünlerini geliştirirken veya yeni bir mal üretirken ısrarla takip ettiği temel kavramlar, yüksek enerji ve konfor temini, cihaz boyutlarının, ağırlıklarının ve çalışma gürültü seviyesinin azaltılması, kolay montaj ve bakım, global çevre ile uyum. Özellikle daha geniş mekanlar için yüksek teknolojiyle üretilen Daikin split oda tipi klima cihazlarının en önemli avantajları konfor ve performans. Daikin split oda tipi klima cihazları çift kanat sistemiyle odanızın neresinde olursanız olun sizi otomatik salınımlı geniş hava dağılım sayesinde verimli bir şekilde döşemeden yukarıya doğru ısıtır. Her biri kavisli olarak dizayn edilen sekiz hava yönlendiricisiyle havayı 120 derecelik açıyla gönderir.En son teknolojinin eseri olan enerji verimliliği ısı pompasında geniş kullanım olanağı sağlar. Kompakt yapısı, yuvarlatılmış dış hatları, hafifliği ile odanın içiyle de uyumludur. İç ünitenin boyutları yüzde 50 oranında azaltılmış. Sınıfındaki en sessiz modellerden birisi. Geliştirilmiş fan motor grubu sayesinde süper sessiz çalışır.

Vestel Haier klimayla yaz sıcağında bahar serinliği

Geliştirdiği ürünlerle insan hayatına kolaylık ve konforu sunan teknoloji devi Vestel, ‘‘Vestel Haier Klimaları’’ ile sektördeki gücünü ortaya koyacak yeni atılımlara imza atıyor. Vestel'in Çin'in en büyük klima üreticisi Haier işbirliğiyle piyasaya sunduğu ve teknolojik üstünlüğü, estetik dizaynı ve kullanım kolaylığı ile insan hayatına konforu getiren Vestel Haier Klima yaz aylarının kavurucu sıcaklığında bahar mevsimini yaşatıyor.

Klima sektörüne 1996 yılında giren Vestel, ilk yıl duvar ve tavan tipi split klima ile pencere tipi klimalarını, ikinci yıl ise 50 bin-200 bin Btu/h kapasiteleri arasındaki Trane marka kanallı split ve paket kanallı klimalarını pazara sokarak sektörde daha profesyonel anlamda bulunmak isteğini kanıtladı. Vestel, 1998 yılında ise, sektördeki gücünü artırmak ve pazar payını artırmak amacıyla mevcut ürünlerini değiştirerek Haier firması ile anlaşmaya vardı. Pencere ve split klimadan oluşan grubunu Vestel Haier marka yeni ürünlerle zenginleştiren Vestel, estetik ve teknik olarak gelişmiş yeni klimalarını piyasaya sundu.

Vestel Haier klimaların en büyük özelliği son derece sessiz çalışması. Kışın -7 dereceye kadar ısıtma yapma özelliğine sahip Vestel Haier Klimalarla yaz ve kış mevsimlerini bahara dönüştürmek mümkün. Bunun yanında, Vestel Haier klimalarının tüm kompresörleri 5 yıl garantili. 80 yıllık deneyimin ürünü ve üstün Amerikan kalitesi Trane klimalar ise, büyük iş merkezleri ve çok geniş alanlar için ideal teknik özelliklere sahip.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!