Yabancı yatırım artar, büyüme hızlanır

Güncelleme Tarihi:

Yabancı yatırım artar, büyüme hızlanır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2013 00:00

GEÇEN yıl Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükselterek dikkat çeken Fitch, ‘Çözüm Süreci’nin başarılı olmasının, Türkiye’nin kredibilitesini güçlendireceği değerlendimesini yaptı. Fitch, Türkiye’ye gelen yabancı yatırımın da artacağını belirtti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyesine çıkaran ilk kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Başanalisti Ed Parker, Türkiye’deki çözüm sürecinin yatırımları artırarak, büyümeyi hızlandıracağını kaydetti. Türkiye’de son aylarda yoğunlaşan çözüm süreci çalışmalarının orta vadede ekonomide itici unsur olabileceğini belirten Parker, “Süreç son derece olumlu bir gelişme. Eğer bu sürecin sürdürülebilir olduğu ispatlanırsa, Türkiye’nin politik istikrarını güçlendirir, yatırımların artmasına ve büyümenin hız kazanmasını sağlar. Süreç orta vadede ülke kredibilitesini güçlendirir” öngörüsünde bulundu.

CARİ AÇIK ODAK

Türkiye’nin bu yılın Şubat ayında cari açığının yaklaşık 5.1 milyar dolar, yıllık bazdaysa 48.6 milyar dolar olarak gerçekleşmesini de değerlendiren Parker, “Kasım ayında Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye getirdiğimizden bu yana, halen kilit odak noktamız Türkiye’nin cari açığı olarak kalmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Fitch’in bu yıl sonunda Türkiye’nin cari açığının GSYH’ye oranla yüzde 6.6 oranında gerçekleşmesini beklediğini belirten Parker, “Cari açığın finansmanının yapısı, daha makro ekonomik riskler odak noktamız” dedi.

Parker, Türkiye’nin cari açığının milli gelire oranının 2014 yılında yüzde 7’ye yükselmesini beklediğini belirtti.

YÜZDE 3.8 BÜYÜME

Türkiye ile ilgili ekonomik gelişmelerin yakından takip edildiğini kaydeden Parker, “Türkiye’nin bu yıl yüzde 3.8, gelecek yıl ise yüzde 5 büyümesini bekliyoruz” diye konuştu. Uluslararası üç kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye’ye geçen yıl ilk kez yatırım yapılabilir notu veren Fitch, çözüm sürecini de politik risk derecelendirmesi ve kredi notu yansımasına dahil eden ilk kredi derecelendirme kuruluşu oldu. mA.A.

Bir not artışı da JCR’dan gelebilir

CJAPON kredi derecelendirme kuruluşu (Japan Credit Rating Agency) JCR Eurasia’nın Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ökmen, çok yakın zamandan Türkiye’nin kredi notunu yeniden değerlendireceklerini belirterek, “Türkiye’nin not görünümünü pozitifte tutmuştuk. Bu bir sonraki adımın not artırımı yönünde gelebileceğine işarettir” dedi.  Ökten, JCR’nin Türkiye kredi notunun ise BB ile yatırım yapılabilir seviyenin iki basamak altında bulunduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

Şubatta 627 milyon dolar doğrudan yatırım geldi

EKONOMİ Bakanlığı, şubat ayında, 627 milyon dolar uluslararası doğrudan yatırım girişi olduğunu açıkladı. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki yeni veya mevcut şirketleriyle iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi, 2013 Şubat ayında 598 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Sermaye girişinin, 15 milyon doları elektrik, gaz ve su sektöründen geldi. 598 milyon dolar olan nakit sermaye girişinin, 359 milyon dolarlık bölümü Asya ülkelerinden geldi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!