Yabancı ürktü, Maliye acil stopaj zirvesi topluyor

Güncelleme Tarihi:

Yabancı ürktü, Maliye acil stopaj zirvesi topluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2006 00:00

Menkul kıymetlerden 2006’dan itibaren alınan yüzde 15’lik Stopaj Vergisi’nin türev piyasalarda yarattığı tedirginlik Maliye Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Özellikle 4 milyar dolarlık ADR pazarında yaşanan daralma üzerine yabancı bankalar, aracı kurumlar ve İMKB temsilcileri acil toplantıya çağrıldı.

GELİR İdaresi Başkanlığı (GİB) menkul kıymetlerden alınan yüzde 15 Sopaj Vergisi’nin, türev ürünler piyasasını kilitlemesi üzerine, sorunu bu piyasaların aktör kurumlar temsilcileriyle birlikte tartışmak üzere harekete geçti. GİB’in çağrısıyla konunun tarafları bugün Ankara’da biraraya gelecek. Stopaj toplantısına, Amerika’da ihraç edilmesine karşın, İMKB’de Türk hisse senetlerince temsil edilen ADR, GDR, DR gibi türev ürünlerin "ajansı" konumundaki yabancı bankalar, Aracı Kurumlar Birliği ve İMKB temsilcileri katılacak. Tarafların, konuya ilişikin görüşleri alınacak.

YABANCI TEPKİSİ:

Hürriyet, ADR (American Depositary Receipt) yatırımcılarının, yüzde 15 verginin haksız olduğu gerekçesiyle işlemleri dondurarak yurtdışındaki diğer piyasalara yöneldiğini geçtiğimiz hafta duyurmuştu. GİB’in bu kağıtların vergilendirilmesini "tezgah üstü işlem" olarak değerlendirip yüzde 15 vergiye tabi kılmasına karşın, bu ürünlerin alım-satımına aracılık eden The Bank Of New York, JP Morgan, Chase, Citibank ve Deutsche Bank, Citibank, Morgan gibi yabancı bankalar, kağıtların yurtdışında ihraç edilirken zaten vergilendirildiği gerekçesiyle stopajın adil olmadığı yolunda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a mektup yazmıştı.

AMAÇ ZARAR VERMEK DEĞİL:

GİB yetkilileri, yüzde 15 stopajın bütün menkul kıymetlere ayrım gözetilmeksizin uygulanmasının bir anlamı olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: "Ortada bir sorun varsa, çözmek bizim görevimiz. Borsacılara, bankacılara zarar vermek gibi bir hedefimiz olamaz. Ama konu kritik. Hata yapılmaması lazım. Elbette ortada bir hata varsa da düzeltilir. Ama Türkiye’deki borsa sistemi aleyhine oluşacak bir sonuca da meydan vermek istemeyiz."

İşlemler yurtdışına gidebilir

TÜRK hisse senetlerinin ADR/GDR/DR’lara dönüştürülmesi aşamalarının vergiden muaf tutulmasının sistemde "açık" yaratacağına dikkat çeken Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Müslüm Demirbilek, "Bu durum İMKB nezdindeki hisse senedi işlemlerinin ADR/GDR/DR yöntemiyle yurtdışı borsalara yönelmesi sonucunu doğurabilecektir" dedi.

STOPAJ DOĞRU:

Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı Müslüm Demirbilek, diğer kağıtlar gibi türev ürünlerden de yüzde 15 stopaj yapılmasını doğru bulduklarını söyledi. Yeni vergileme sisteminin, yatırım araçlarıyla, yatırımcı grupları arasında eşitlik sağlamaya dönük olduğunu vurgulayan Demirbilek, şu değerlendirmeyi yaptı: "ADR/GDR/DR piyasasının çok da büyük bir piyasa değil. Sistemin aksamasını istemeyiz ama Türkiye’deki işlemlerin tezgahüstüne kaçmasını da doğru bulmuyoruz. Organize piyasalarad gerçekleştirilen işlemler vergilendirilirken, tezgahüstü olarak adlandırdığımız işlemlerin vergilendirilmemesi, organize piyasalardaki bütün işlemlerin tezgahüstü işlemlere yönelmesine yol açabalir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!