“Ya işe interneti katacaksın ya da işi bırakacaksın"

Güncelleme Tarihi:

“Ya işe interneti katacaksın ya da işi bırakacaksın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 11:24

e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına ilişkin mevzuata uyum süreci, yaşanan gelişmeler, yükümlülükler, karşılaşılabilecek sorunlar ve çözüm önerileri ile teknik, bürokratik, vergi ve hukuksal kriterlerin değerlendirildiği e-Fatura & e-Defter Uygulamaları Zirvesi'ne iş dünyasından yoğun bir katılım gerçekleşti.

Haberin Devamı


Ticarin yeni baştan düşünülmesi gerektiğine dikkat çeken e-Dönüşüm Strateji Uzmanı ve Zirve Koordinatörü olan TBD Yönetim Kurulu Üyesi Levent Karadağ, “Ya işe interneti katacaksın, ya da işi bırakacaksın!” dedi.

Konuşmasında, dünyadaki ve Türkiye’deki e-fatura rakamlarına ilişkin bilgiler veren Levent Karadağ, şunları söyledi:

“Tahmini yıllık fatura hacmi adet olarak dünyada 350 milyar, Avrupa’da 33 milyar, Türkiye’de 1.7 milyar civarında. Tahmini olarak elektronik fatura kullanma oranı ise dünyada yüzde 5, Avrupa’da yüzde 33, Türkiye’de yüzde 0.05 seviyesinde bulunuyor. Nitekim e-Fatura konusunda ülkemizdeki çalışmalar göz önüne alındığında gelecek birkaç yıl içerisinde Türkiye’nin e-Fatura kullanma oranı Avrupa ülkelerini geçecek.”

ÜÇ YÖNTEM VAR

Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ e-Dönüşüm Kanal Yöneticisi Volkan Şahin de e-Fatura sürecinde portal, doğrudan entegrasyon ve özel entegratör yöntemi olduğunu söyledi. Şahin, e-Fatura mükelleflerinin, hangi yöntemi seçebileceği konusuna ilişkin şunları belirtti:

Haberin Devamı

“Öncelikle firma, kendi bilgi işlem altyapısını analiz ederek, entegrasyon yöntemine karar vermeli. Yalnız bu değerlendirmeyi yaparken, ilerleyen dönemlerde mükellef sayısının daha da artacağını düşünerek, tüm faturalaşma süreçlerini bu sistem üzerinden yapmayı hedefleyerek, BT altyapılarını gözden geçirmeleri gerekir. Mesela, doğrudan entegrasyonda GİB’in istediği standartlar doğrultusunda proje, donanım ve arşivleme maliyetlerinin analiz edilmesi gerekiyor. Entegratör firma ile e-fatura sistemine dâhil olmak mükellefler açısından ise, daha uygun maliyetler ile sisteme dâhil olmaları sağlanabilecek" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!