Washington kepenk mi kapatacak?

Güncelleme Tarihi:

Washington kepenk mi kapatacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2011 12:52

Uzun süredir üzerinde tartışılan ABD bütçesi Cuma gününe kadar onaylanmak zorunda. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, bütçe konusunda uzlaşamazsa, kamu kurumlarına kaynak aktarımı kesilecek ve binlerce çalışan işlerinden çıkarılıp, ekonomi büyük kayba uğrayacak.

Haberin Devamı

Hükümetin kamu kurumlarına kaynak aktarımını kesmesi binlerce kişinin işten çıkarılması anlamına geliyor. ABD’de en son “shutdown” hükümete 400 milyon dolara mal olmuş, ülkede Ulusal Parklar, müzeler ve anıtlar kapatılmıştı. En son kepenk kapatma sürecinde, 800 bin kişi işten çıkarılmıştı.

 

Yeni bir "shutdown" sürecinde, ne kadar çalışanın işlerinden çıkarılacağı bilinmiyor. 

    

Uzmanlar, bu şekilde ABD turizm endüstrisinin büyük darbe alacağını söylüyor.  

 

Goldman Sachs yayımladığı son raporda, hükümetin belirli kurumlarında işleyişin durmasının, kamu harcamalarında haftalık 8 milyar dolarlık bir kesinti anlamına geliyor ve bu da ekonominin iyileşmeye başladığı bir dönemde olumsuz bir gelişme olarak gösteriliyor.

 

Haberin Devamı

NEDEN ANLAŞAMIYORLAR?

 

Kongre üyeleri, önümüzdeki altı ayda kamu harcamalarının sınırlarını belirleyecek bir paket üzerine uzlaşmaya çalışıyor. Salı günü de devam eden tartışmalarında somut bir gelişmenin kaydedilmediği belirtildi.

 

Cumhuriyetçiler tarafından talep edilen kesinti tutarı 61 milyar doları buluyor. Ancak Beyaz Saray tarafların 33 milyar dolar kesinti gibi bir orta noktada buluşmasını istiyor.

 

HANGİ HİZMETLER DURACAK?

Hükümetin kepenklerini kapatması olarak tanımlanan bu süreçte, sadece devletin işleyişi için gerekli kurumlar çalışmaya devam ediyor. Geri kalan kurum ve kuruluşlar hizmetlerini durdurmak zorunda kalacak.

 

ABD’de en son kepenkler 1995 yılında yaşandı. O dönemde Doğal Park hizmetleri, ulusal müzeler ve anıtlar kapatılmıştı.

 

Haberin Devamı

Bununla birlikte, 200 bin pasaport başvurusunun işlem süreci durmuştu.

 

Kepenklerin kapatılması, sağlık sektörünü de etkilemişti. Sağlık Bakanlığı, klinik bazındaki araştırmalarını durdurmuş, gazilere sağlanan olanakları ki buna bakım da dahil kısıtlanmıştı.

 

İflas davaları da durmuştu. Son “shutdown”da, 3 bin 500’ün üzerinde dava başka bir tarihe ertelendi.

 

HANGİ KURUMLAR ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK?

Kepenklerin kapatılması durumunda, sadece insan yaşamın güvenliği ve malların korunması için gerekli kurumlar çalışmaya devam ediyor.

 

Trafik kontrolü, ulusal güvenlik kurumları işleyişlerini devam ettiriyor.

 

Devlet çalışanları, doktorlar, zehirli atıkların temizlenmesiyle uğraşanlar, gıda müfettişleri, sınırlardaki devriye ekipleri, federal malları korumakla görevli kişiler, cezaevi gardiyanları ve enerji dağıtım işiyle uğraşanlar görevlerini devam ettiriyor.

 

Haberin Devamı

Para sektörü, bankacılık sistemin de çalışanlar da işlerini sürdürüyor.

 

Kendi kendini finanse eden Posta Hizmetleri de operasyonlarını sürdürüyor.

 

 

PİYASA OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR

Kongrenin bütçe konusundaki belirsizliği, kepenk kapatma sürecinin ne kadar süreceğiyle bağlantılı olarak, piyasaları ve tüketici güvenini derinden sarsabilir.

 

Kongre üyelerinin piyasaların hafta sonunda kapalı olmasından dolayı, bütçe oylamasını Pazartesi gününe taşıyabileceği söyleniyor.

 

Kepenk kapatma sürecinin ne kadar süreceği de net değil. 1977 ile 1980 yılları arasında ülke altı kez kaynak aktarımını kesti ve bu süreçler altı gün ile 17 gün arasında değişti.

 

Haberin Devamı

1980 ve 1995 yılları arasındaysa, dokuz kez kepenk kapatıldı. Bunlardan en uzun tek günü geçmedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!