Vodafone'dan Mannesman'a tarihi teklif: 124 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Vodafonedan Mannesmana tarihi teklif: 124 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük cep telefonu şirketi İngiliz Vodafone, Alman Mannesmann'ı satın almak için 124 milyar dolarlık rekor teklifte bulundu. Vodafone'dan gelen teklif üzerine hissedarlarına ‘‘Hisselerinizi İngilizlere satmayın’’ çağrısı yapan Mannesmann Yönetimi, Alman bankalarının kendilerini yutmak isteyenlerden kurtarmalarını talep etti. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de yapılan teklife şiddetle karşı çıktı ve ‘‘Bu düşmanca bir saldırıdır’’ dedi.

YILBAŞINDA ABD'de 53 milyar dolara Amerikan Airtouch firmasını satın alarak dünyanın en büyük cep telefonu şirketi olan İngiliz VodafoneAirtouch, şimdi de Alman Mannesmann şirketini satın almak için 127 milyar dolarlık teklif vermesi üzerine Mannesmann'dan imdat çığlıkları yükselmeye başladı.

Mannesmann'ı komple satın almak için her bir Mannesmann hissesi için 43.7 VodafoneAirtouch hissesi teklif eden İngiliz şirketinin bu teklifinin Mannesmann Yönetimi tarafından reddedilmesi üzerine teklilerini yükselttiler.

Hisse değiş tokuş teklifi nakit olarak yaklaşık 110 milyar dolar olan İngilizlerin, Mannesmann'ı ne pahasına olursa olsun satın alabilmek için 17 milyar dolar da nakit para teklif Fetmelerine üzerine 127 milyar dolara ulaşan rekor bir teklif yapılmış oldu.

Böylece dünyanın ikinci pahalı şirket satışı olacak bu alışverişte yaklaşık 140 bin Mannesmann hissedarına hem İngiliz şirketinden hisse hem de nakit para verilerek iyice çekici hale getirileceği kaydedildi.

BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ

Çelik boru, otomobil yan sanayi ve ticari şirketlerine ilaveten D2 cep telefonu ağıyla 8 milyon abonesi olup yaklaşık 116 bin işçi çalıştıran Mannesmann için teklif edilen fiyatın, Almanya'da bir yılda toplanan 203 milyar Katma Değer Vergisi'ni aştığı bildirildi.

CEP’TE EN BÜYÜK ŞİRKET

Mannesmann'ı satın almak için harekete geçen İngiliz şirketinin bu girişimi gerçekleştiği takdirde 23 ülkede 42 milyon abone ile dünyanın en büyük cep telefonu şirketi ünvanını daha da ileri götüreceği kaydedildi.

VODAFONE Yönetim Kurulu Başkanı Chris Gent iki yıl içinde Vodafone'u dünyanın en büyük cep telefonu şirketi haline getirdi. Yılda yaklaşık 10 milyon mark kazanan Gent, İngiltere'nin en başarılı yöneticisi kabul ediliyor. Kriket maçlarını hiç kaçırmayan Gent'in ABD'de Airtouch'un satın alınması emrini kriket maçı seyrederken cep telefonuyla verdiği hatırlatıldı.

Mannesman: Kurtaran yok mu?

MANNESMANN'ı satın aldıktan sonra cep telefonunu ayırıp, diğer şirketleri borsaya çıkaracağını açıklayan İngiliz şirketinin böylece, Almanya'nın köklü şirketlerinden Mannesmann'ı yok edeceğini işaret eden Mannesmann Yönetim Kurulu, hissedarlara günlerdir ‘‘Hisselerinizi satmayın. Bizim stratejimizle şirket daha da büyüyecek’’ şeklinde çağrıya başladı.

Borsa çevreleri, İngiliz şirketinin D2 Mannesmann adını da değiştirip ‘‘Vodafone D2’’ yapacağını iddia ederken, Mannesmann'ı artık borsacılık dilinde ‘‘Beyaz Şövalye’’ adı verilen kurtarıcı bir firmanın ortaya çıkıp daha yüksek bir fiyat teklif etmesiyle kurtulabileceğini bildirdi. Ancak düne kadar banka veya başka bir büyük sermaye grubunun ortaya çıkmadığı belirtildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!