Vestel, Berlin’de 800 ürünle şov yaptı, LCD TV’de ’dünya üçüncülüğü’ne soyundu

Güncelleme Tarihi:

Vestel, Berlin’de 800 ürünle şov yaptı, LCD TV’de ’dünya üçüncülüğü’ne soyundu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2008 00:00

Almanya’da düzenlenen tüketici elektroniği fuarı IFA 2008’de 800 ürünüyle gövde gösterisi yapan Vestel, düz ekranlı televizyonda (LCD) 2011 yılında dünyadaki ilk üç üreticiden biri olmayı hedefliyor. Vestel İcra Kurulu Başkan Vekili Turan Erdoğan, "Bu yıl kılıçları kuşandık, er meydanında gövde gösterisine hazırız" dedi.

VESTEL, Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA 2008’de sergilediği 700’ü yeni toplam 800 ürünüyle şova çıktı. 32 milimetre incelikte LCD TV, yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayan Eco TV, düz ekran TV olan LCD ve plazma dijital reklam panosu gibi ürünleriyle dikkat çeken Vestel, Türkiye’nin LCD’de kaçırdığı treni üç yıl içinde yakalamayı hedefliyor. Bir haftalık fuar için 2 milyon Euro harcayarak uzay üssü konsepti yaratan Vestel, 4 bin 200 metrekarelik alana kurulu 3 standda elektronik ve beyaz eşya ürünlerini sergiliyor.

Kılıçları kuşandık

Almanya’nın başkenti Berlin’de bu yıl 37’inci yapılan fuarda konuşan Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkan Vekili ve Dış Ticaret Başkanı Turan Erdoğan, "Bu yıl heyecanımız üst seviyede kılıçları kuşandık, er meydanında gövde gösterisine hazırız" dedi. 20 yıl önce 100 metrekarelik standla katıldığı IFA 2008’de yeni ürünlerini tanıtan Zorlu Holding’in lokomotifi Vestel, yurtiçi ve yurtdışı rotasını çizdi. LCD televizyon ve beyaz eşyada yeni satın alma ya da ortaklıklarla büyümeyi hedefleyen şirket, dünyadaki hedefini ilk üç olarak belirledi. Turan Erdoğan, bu yıl elektronik ve beyaz eşyada toplam 3.6 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediklerini belirtti.

2011’de yüzde 25 pazar payı

Cirolarını da 4 milyar dolara çıkarmayı planladıklarını söyleyen Erdoğan, geçen yıl 3.2 milyon adet LCD, 4.5 milyon adet tüplü televizyon ihraç ettiklerini aktardı. Erdoğan, "Bu yıl 4 milyon adet LCD TV, 2.5 milyon adet tüplü televizyon ihraç edeceğiz. Vestel Avrupa pazarında toplam televizyonda yüzde 25, LCD televizyonda yüzde 11, dijital alıcılarda yüzde 25 pazar payına sahip. LCD’de hedefimiz 2011 sonunda yüzde 25 pazar payına ulaşmak" diye konuştu. Erdoğan, kahverengi eşyada dünyada 8, Avrupa’da 5’inci sırada oldukları bilgisini de verdi. Erdoğan, 26, 42, 47 ve 52 inç, 32 milimetre incelikteki slim LCD TV, IP tabanlı LCD TV ve set üstü kutular, interaktiv otel TV, dijital reklam panosu ile dijital TV programlarını kaydedebilen kutunun fuardaki yeni ürünleri arasında olduğunu da anlattı.

İyi olan kalacak

Vestel İcra Kurulu Başkan Vekili Turan Erdoğan, düz ekranlı LCD televizyon pazarında ciddi bir konsolidasyon olduğuna değinerek, geçen yıl Doğu Avrupa’da 30 olan firma sayısının yarı yarıya azaldığını anlattı. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Konsolidasyon faydalı olacak. İyi olan kalsın. Biz de onlardan biriyiz. Biz dünyadaki tek TV üreticisi kalacaksa o Vestel olacak diyoruz."

Blu-Ray’in patenti 25 dolar

VESTEL’in DVD’nin halefi olarak tek kalan Blu-Ray teknolojisine hazır olduğunu belirten Turan Erdoğan, "Ancak patent konusu netleşmediği için bu alana yatırımı dondurduk. Ürün başına 25 dolar patent parası isteniyor. Bu konunun çözümlenmesi lazım. Bine yakın Ar-Ge lokasyonu oldu. Ar-Ge’siz iş olmuyor mühendislerimizin maaşlarını arttırdık" dedi.

Hollywood’la anlaştık otellere film alıyoruz

TURAN Erdoğan, interaktiv otel TV projesini İngiltere’den sonra Slovenya’da hayata geçireceklerini aktararak, Türkiye’de de otellerle görüşmelerinin sürdüğünü söyledi. Erdoğan, "İspanya’dan da sipariş aldık. Bu alanda komple servis veren dünyadaki tek şirket olduğumuzu düşünüyoruz. TV’yi yapıyoruz, yazılımı, kurulumu yapıyoruz. Hollywood ve Bollywood’la anlaştık, onlardan film alıyoruz. Bunun test aşamasını Zorlu Grand Otel’de uyguladık. Bazı başka otellerde de uygulaması sürecek" dedi.

İngiltere ligi için  dijital kutu yapıyor

İNGİLTERE’de Top Up TV ile anlaşma yaptıklarını ve Premier lig maç yayını için dijital kutu üreteceklerini anlatan Turan Erdoğan, "1 milyondan fazla abonesi olan Top Up, Premier Lig’de maç veren ikinci şirket. Bizden önümüzdeki yıl 1 milyon adet kutu istedi" dedi. Erdoğan, Türk Telekom’a da IPTV için kutu üreteceklerini de kaydetti.

11 Türk firması katılıyor

TÜKETİCİ elektroniği fuarı IFA’ya bu yıl 11 Türk firması katılıyor. Vestel, Beko-Arçelik gibi uluslararası pazarda ağırlığı olan Türk firmalarının yanı sıra ihracat yapmak isteyen Atmaca Elektronik, Crea Bilişim, Fer Dış Ticaret, Grundig, Arçelik-LG Klima, NBA Mobilya, Stor Mobilya, Teknoart Sanayi Ürünleri, Termikel Madeni Eşya gibi firmalar da ürünlerini fuarda sergiliyor.

Elektronikte yeni ürünler

Notebooklar için kablosuz hoparlör

BİLGİSAYAR
aksesuvarları üreticisi Logitech, dizüstü bilgisayarlar için kablosuz hoparlör üretti. Z-500 Wireless Notebook Speaker’la bilgisayarlarda kablosuz müzik dinlemek mümkün hale gelecek. Yeni hoparlörde, yüksek performanslı kablosuz teknoloji kullanılıyor. Z-500 hoparlör akustik sürücüleri sayesinde, PC ve Mac bilgisayarlarda da dengeli bir ses çıkışı sağlıyor. Z-500 ile müzik dinlemek için kablosuz USB dongle’ı (parçasını) kullanılması gerekiyor. Hoparlörün pil ömrü 12 saat.

Saniyede 60 fotoğraf

JAPON
elektronik şirketi Casio, bugüne kadar görülmeyen yüksek performans ve fotoğraf çekme fonksiyonuna sahip modeli EX-F1’i IFA’da duyurdu. İnanılmaz hızda fotoğraf çekebilen makineyle, hızlı konular ve anlar yakalanabiliyor. Casio’nun yeni modeli gözün bile göremeyeceği ayrıntıları yakalayabilme özelliğine sahip. 6 megapiksel çözünürlüğü ve 12 x optik zoom’u bulunan makine yüksek hızda video kaydı özelliğine de sahip. Casio saniyede 60 kare fotoğraf çekebiliyor.

Elektronik káğıt

DELTA
Electronics, IFA 2008’de yüksek performanslı olan ve e-káğıt olarak bilinen elektronik káğıdını tanıttı. E-káğıt Bridgestone Corporation QR-LPD teknolojiyle üretildi. E-káğıt teknolojisiyle geleneksel gösterimlerde kullanılan enerjinin miktarı azalacak. Video görüntüleme ürünlerin öncü olan Delta, Elektronik káğıt, geleneksel mürekkebin káğıt üzerindeki görüntüsü olan gazete, kitap ve dergi gibi ürünlerin görüntülerini taklit ederek edecek şekilde tasarlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!