Verginin yüzde 80'i iadeye gitti

Güncelleme Tarihi:

Verginin yüzde 80i iadeye gitti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Maliye, bu yılın ilk altı ayında tahsil ettiği verginin 80 trilyon liralık bölümünü, emeklilere vergi iadesi, ihracatçılara KDV iadesi ve diğer nedenlerle iade etti.

Maliye Bakanlığı verilerine göre, çeşitli nedenlerle vergi gelirlerinden yapılan iadeler, 1996 yılının aynı dönemine göre yüzde 115.9 oranında artış kaydetti.

Bu yılın Ocak-Haziran döneminde, emeklilere 2978 sayılı Vergi İadesi Yasası uyarınca 13 trilyon 658 milyar liralık ödeme yapıldı. Emeklilere yapılan vergi iadelerinde 1996 yılının eş dönemine göre yüzde 125.3 oranında bir artış gerçekleşti. Önceki yıllarda ücretlilere de uygulanan vergi iadesi, vergi indirimi sisteminin getirilmesiyle ücretliler için kaldırılmış, sadece emekliler için uygulamada bırakılmıştı.

İHRACAT İADELERİ

İhracatçılara yapılan katma değer vergisi iadesi ise bir önceki yıla göre yüzde 136 oranında artış kaydederek 50 trilyon 454 milyar liraya buldu. İhracatçılar, ihraç ettikleri ürünleri yurt içinden satınalırken ödedikleri katma değer vergisini, ihracat işlemini tamamladıktan sonra Maliye'den geri alabiliyorlar. Diğer nedenlerle yapılan iadeler ise 15 trilyon 939 milyar lira olarak gerçekleşti. Emeklilere vergi iadesi, ihracatçıya KDV iadesi ve diğer nedenlerle yapılan iadelerin toplamı Haziran sonunda 80 trilyon 41 milyar lira olarak gerçekleşti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!