Vergide uzlaşma arayışı

Güncelleme Tarihi:

Vergide uzlaşma arayışı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Vergi reformu tasarısı üzerinde çalışan alt komisyon, 80 maddelik yasanın 25 maddesini tamamladı. Ancak Komisyon, üzerinde farklı görüş olan tartışmalı maddeleri sona bıraktı. Menkul kıymetlerin vergilendirmesine ilişkin maddeler de ayrıca ele alınacak.

Vergi reformu tasarısı üzerinde uzlaşma arayan alt komisyon, sıkıntı yaratan maddeleri sona bıraktı. TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, tasarının üzerinde uzlaşma olan 25 maddesini tamamladı. Tartışma konusu olan Menkul Kıymetlerin vergilendirme biçimi Başbakan Mesut Yılmaz'ın talimatını bekliyor.

Maliye Bakanı Zekeriye Temizel'in hazırladığı vergi reformu tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından tüm partilerin uzlaşmasını sağlamak için alt komisyona sevk edilmişti. Bir haftadan bu yana Biltekin Özdemir başkanlığında çalışan alt komisyon, 80 maddelik tasarının üzerinde tartışma olmayan 25 maddesini tamamladı. Komisyon tasarının Vergi Usul Kanunu'nun 279'ncu maddesinde değişiklik öngören ve bankaların tepkisini çeken 6'nci maddesinin görüşülmesini sonraya erteledi. Bankaların elindeki tahvil ve bonoların vadesi dolduğunda değil, üç ayda bir vergi alınmasını öngören maddenin düzenlenmesi için Başbakan Mesut Yılmaz'ın görüşü bekleniyor. Yılmaz, ANAP grubunda bu madde üzerindeki itirazları değerlendirerek, ‘‘Bazı maddenin uygulanma zamanı ile ilgili sorunu ben çözerim’’ demişti.

RİSKLİ MADDELER

Komisyon Başkanı Özdemir, tahvil ve bonoların vergilendirme vaadesi, vergilendirilecek miktardan hangi esaslara göre vergi alınacağı ve hangi tarihten itibaren uygulanacağına ilişkin düzenmeleri görüşmelerin sonuna bıraktıklarını belirtti. Özdemir, yasanın özünü değiştirmeden bazı maddelerde iyileştirici redaksiyonlar yaptıklarını belirterek, ‘‘Bu konuda hiçbir arkadaşımızın itirazı olmadı. Biz iktidar ortaklarının nabzını esas alarak çalışıyoruz. 25 maddenin incelemesini tamamladık, önemli bir itiraz olmadı. Gelirin tanımını da aslını bozmadan yeniden yaptık’’ dedi.

Tasarının sahibi Maliye Bakanı Zekeriye Temizel'in zaman zaman katıldığı alt komisyon çalışmaları, önümüzdeki hafta da sürdürecek. CHP'nin asgari ücretten vergi alınmaması konusundaki önerisininde bu hafta gündeme geleceği belirtiliyor. Ancak koalisyon ortakları, bazı maddelerin yürürlük tarihi dışında tasarının ana yapısında değişiklik yapılmaması için ısrar edecek. Alt komisyon çalışmalarını hafta sonuna kadar tamamlarsa, tasarı TBMM Plan ve Büteç Komisyonu'nda Mart ayının ilk haftası görüşülmeye başlanacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!