Vergi vurdu, Türk Tuborg yatırıma fren koydu

Güncelleme Tarihi:

Vergi vurdu, Türk Tuborg yatırıma fren koydu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2004 02:04

Danimarka Prensi Joachim, Tuborg Türk ve Carlsberg fabrikalarındaki üretim için ‘Bizimkisi kadar iyi’ dedi. Tuborg ve Carlsberg’in CEO’su Barry Marshall, biradaki vergi politikasını eleştirerek ‘Hükümet adına vergi toplar gibiyiz, bu ortamda daha fazla yatırım düşünmeyiz’ dedi.

DANİMARKA Prensi Joachim, İzmir’de gezdiği Tuborg ve Carlsberg tesislerine övgüler yağdırırken, Danimarkalı şirketin CEO’su Marshall, vergilerin yüksekliğinden şikayet etti.

Türkiye ile Danimarka arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek amacıyla Türk Danimarka İş Forumu için Türkiye’ye gelen Prens Joachim Holger Waldemar Christian, İzmir’de gezdiği Tuborg Türk ve Carlsberg fabrikasının dünyanın en büyük bira üretim tesislerinden biri olduğunu söyledi. Gezisi sırasında bira tadımı da yapan Prens, ‘Biranın menşei Danimarka olmasına rağmen, Türkiye tesislerinde üretilen biranın tadını en az orjinali kadar tatminkar buldum’ diye konuştu. Fabrikaya girişinde işçiler tarafından Türk ve Danimarka bayraklarıyla karşılanan Joachim, Türkiye’yi ilk kez ziyaret ettiğini ve çok memnun olduğunu ifade etti.

Ziyareti sırasında Joachim’e eşlik eden Tuborg ve Carlsberg CEO’su Barry Marshall Türkiye’de marka bilinirliği açısından ilk sırada olduklarını belirterek, ‘Anavatanı Danimarka’dan sonra Tuborg en fazla Türkiye’de içiliyor’ dedi. Marshall, Carlsberg’in de dünyanın en hızlı büyüyen uluslararası bira markası olduğunu dile getirdi.

YATIRIMDAN VAZGEÇTİK

Marshall, geçtiğimiz ekim ayında biraya uygulanan verginin yüzde 160 arttırılması üzerine bu yıl yapmayı planladıkları 100 milyon dolarlık yatırımdan vazgeçtiklerini açıkladı. Bunu vergi oranlarının yüksekliğine bağlayan Marshall, şöyle konuştu: ‘Türkiye’deki olağanüstü vergi artışı nedeniyle yeni yatırım yapmıyoruz. Avrupa ile kıyaslandığında Türk tüketicisi en büyük vergiyi ödeyenler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye’de hekto litre başına 49 Euro vergi alınıyor. Oysa bu miktar, Avrupa’da 24-25 Euro, yani Türkiye’de alınan verginin yarısı. Türkiye’de vergiyi bu orana çekmeli.’

Türkiye’yi 222 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını belirten Marshall, yeni yatırımlar için vergi sisteminin daha adil yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi. Marshall, ‘Bu vergi sistemi olduğu sürece yeni bir yatırım düşünmüyoruz. Ciromuzun önemli bir kısmını hükümete vergi olarak veriyoruz. Hükümet adına vergi topluyoruz’ dedi.

Bira geçim kaynağınız ama yabancılar gelmez

TUBORG
ve Carlsberg CEO’su Barry Marshall, bira endüstrisinin Türk ekonomisi için çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu söylerken, Türkiye’de binlerce kişinin bira sektöründen geçindiğini hatırlattı. Türkiye’de uygulanan yüksek vergi nedeniyle bira pazarına yeni uluslararası şirketin girmeyeceğini ve Türkiye’deki bira pazarının daraldığına dikkat çeken Marshall, ‘Biz rekabeti isteriz. Ancak, bu ortamda Türk pazarına yeni bira şirketi girmez’ dedi. Türkiye’nin yabancı sermaye çekmek istediği bir ortamda vergileri yükseltmesinin anlamlı olmadığını belirten Marshall, şöyle devam etti: ‘Vergi konusunu hükümetle konuşuyoruz. Ancak, bizi sadece dinliyorlar. Önde gelen yabancı sermayedarlarla birlikte iş geliştirme konseyi kurduk. Hükümet yabancı sermayenin gelmesini istediğini belirtiyor. Ancak, kendi alanımızda bir ilerleme kaydedemedik.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!