Vergi Reformu'nda ayrıcalık tartışması

Güncelleme Tarihi:

Vergi Reformunda ayrıcalık tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

TBMM'de yaklaşık bir aydan beri görüşmeleri süren Vergi Reformu Tasarısı'nın 86'ncı maddesi sıkıntı yarattı. Maliye Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatında çalışanlara daha fazla ücret verilmesi imkanı yaratan maddeye ANAP'tan tepki geldi. ANAP'lı bakanlar ‘‘Kendi bakanlıklarımızın çalışanlarına bunu nasıl izah ederiz’’ diye düzenlemeye karşı çıkarken, önergelerle bunun tasarıdan çıkartılmasını istediler.

TBMM Genel Kurulu'unda süren Vergi Reforum Tasarısı maratonunun sonuna yaklaşılırken, Maliye ile diğer bakanlıklar arasındaki tartışma da kızıştı. Tasarısı'nın Maliye Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatında çalışanlara daha fazla ücret verilmesine imkan yaratan 86'ncı maddesi, ANAP'lı bakanların tepkisini çekti.

Tasarının orjinalinde yer almadığı halde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde monte edilen 86'ncı madde bir süreden beri rahatsızlık yaratıyordu. Ancak ANAP ve DTP'li bakanlar tasarının sonuna yaklaşırken, bu maddenin metinden tamamen çıkartılması yada kapsamı daraltılarak uygulamaya konulması konusunda kulis yapmaya başladılar. Tarım Bakanı Mustafa Taşar, ‘‘Bu maliye çalışanlarına imtiyaz sağlıyor. Böyle bir düzenlemeyi kendi bakanlıklarımızda çalışanlara nasıl izah ederiz. Şimdiden bunun rahatsızlığı başladı. Ayrıca bu tasarı Meclis'e sevkedilirken bu düzenleme yoktu. Altına imza attığımız metine sonradan ilave edildi’’ dedi.

BAKANLARDAN DESTEK

Taşar'ın, TBMM kulisinde gündeme getirdiği bu şikayetleri diğer bakan arkadaşlarının da desteklediği görüldü. Ancak, kendisine eski bir maliyeci olan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun ANAP'lı Başkanı Biltekin Özdemir arkadaşlarına katılmadı. Özdemir, yapılan düzenlemenin işin gereği olduğunu belirterek, ‘‘Ücret dağılımında zaten farklı sınırlar var. Doktorlor ve askerler buna en iyi örnektir. Özel bir çalışma düzeni olan bu çalışanların genel torbadan çıkartılması gerekir’’ dedi. Bu düzenleme ile vergi dairelerinde çalışanların ayrıca eğitime tabi tutulacağını, yeni vergi sisteminin başarıya ulaşmasında da eğitimli insan unsurunun büyük önemi olduğunu belirtti. Özdemir, Maliye çalışanlarına getirilen bu imkanın düzenleme yapılması durumunda 10 milyon ile 100 milyon lira arasında iyileştirme sağlayacağını ifade etti.

DTP Grubu Başkanı Mahmut Yılbaş da, sözkonusu maddenin Anayasa'ya aykırı olduğunu bildirdi. Yılbaş, memur ve emekliye yüzde 40 oranında zam önerilerine karşı çıkan hükümete de gönderme yaparak, ‘‘Maliye Bakanı, kendi bakanlık çalışanlarına bu zammı hangi kaynaktan sağlıyorsa, memur ve emekliye de aynı kaynaktan para bulsun’’ dedi.

MADDE NE GETİRİYOR

Tasarının 86'ncı maddesinin mali hükümler bölümüne göre, Maliye Bakanlığı merkez, taşra ve döner sermaye teşkilatlarında Maliye Hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunan 657 sayılı yasaya tabi memurlara en yüksek devlet memuru aylığının brüt tutarının yüzde 200'üne kadar Maliye Hizmet Tazminatı ödenebilecek. Bakanlık ayrıca merkez, taşra ve döner sermaye teşiklatları kadrolarında olup maliye hizmetleri sınıfı kapsamı dışında kalan diğer personele de en yüksek devlet memuru aylığının brüt tutarının yüzde 100'üne kadar ek tazminat olarak ödeme yapmaya yetkili olacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!