Vergi barışının gecikme zammı yüzde 5 oldu

Güncelleme Tarihi:

Vergi barışının gecikme zammı yüzde 5 oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2004 11:20

Vergi Barışı Kanunu kapsamında yapılandırılan ancak, Kanunda belirtilen taksit süreleri içerisinde ödenmeyen borçların bazılarının “geç ödeme zam oranı yüzde 10'dan yüzde 5'e” düşürüldü.

Haberin Devamı

Vergi Barışı taksitlerine 31 Temmuz 2004’e kadar yüzde 10, 1 Ağustos’tan itibaren ise yüzde 5 oranında geç ödeme zammı hesaplanacak. Bu kapsamda haziran sonuna kadar ödeyerek bitirmesi gereken taksitlerini zamanında ödeyemeyenler, eylül sonuna kadar tüm borcunu öderse, Vergi Barışı’ndan yararlanacak.

Vergi Barışı taksitlerine 31 Temmuz 2004’e kadar yüzde 10, 1 Ağustos’tan itibaren ise yüzde 5 oranında geç ödeme zammı hesaplanacak. Bu kapsamda yapılan ödeme planına göre haziran sonuna kadar ödeyerek bitirmesi gereken taksitlerini zamanında ödeyemeyenler, eylül sonuna kadar tüm borcunu öderse, Vergi Barışı’ndan yararlanacak.

Çeşitli yasalarla birlikte Vergi Barışı alanında da değişiklikler yapan 5228 sayılı yasa 31 Temmuz’da yürürlüğe girmişti.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı’nın bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğiyle de yasayla Vergi Barışı alanında  yapılan değişikliklere açıklık getirildi. Buna göre Vergi Barışı Yasası kapsamında yapılandırılan ancak, yasada belirtilen taksitlerin süreleri içinde ödenmemesi nedeniyle taksit tutarlarıyla birlikte tahsili gereken geç ödeme zammının oranı, yüzde 10’dan yüzde 5’e çekildi.

Anılan değişikliği içeren 5228 sayılı yasa 31 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğinden, söz konusu oran değişikliğinin 1 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girdiği belirtildi. Buna göre aynı yasayla ödeme süresi uzatılan Vergi Barışı taksitlerine 31 Temmuz 2004’e kadar yüzde 10, 1 Ağustos’tan itibaren ise yüzde 5 oranında geç ödeme zammı hesaplanacak.

Ancak, 31 Temmuz 2004 tarihi resmi tatile rastladığı için 2 Ağustos tarihinde yapılan ödemelerde, temmuz ayı için yüzde 10 oranında geç ödeme zammı aranacak, ağustos ayı için ayrıca geç ödeme zammı hesaplanmayacak.

ÖDEME SÜRESİ UZATILDI

Vergi Barışı Yasası kapsamında kesinleşmiş veya dava aşamasında bulunan kamu alacaklarına ilişkin düzenlemeler yapılırken, yeniden yapılandırılan borçlar 9 takside bölünerek, son taksidin Haziran 2004’te ödenmesi öngörülmüştü.

5228 sayılı yasayla yapılan değişiklikle taksit ödeme süreleri Eylül 2004 sonuna kadar uzatıldı. Buna göre 9 eşit taksitte ödenmek üzere ödeme planına bağlandığı halde taksit ödeme sürelerinde ödenemeyen alacakların, hesaplanacak geç ödeme zammıyla birlikte Eylül 2004 sonuna kadar ödenmesi durumunda borçlular yasa hükmünden yararlandırılacak.

Haberin Devamı

İnceleme ve tarhiyat aşamasında bulunan vergilerde 12 ayda 6 eşit taksitte ödenmesi öngörülen, bu kapsamda 12 aylık ödeme süresi ağustos sonunda dolan borçlar için de süre uzatımı getirildi.

Vergi Barışı düzenlemesinin "pişmanlıkla beyan" uygulaması kapsamında beyan edilen ve sonuncusu 2003 sonuna kadar ödenmesi gereken, ancak zamamında ödenemeyen taksitlerin, hesaplanacak gecikme zammıyla birlikte eylül sonuna kadar ödenmesi durumunda da öngörüldüğü gibi ilgili mükelleflere ait usulsüzlük cezasının yüzde 90’ından vazgeçilecek.

Söz konusu süre uzatımı, vergi cezasının yüzde 80’inden vazgeçilecek olan "kendiliğinden beyan" da bulunanlar için de geçerli olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!