Vehbi Koç Vakfı 600 milyon dolar yatırdı, 400 milyon dolar nakdi var

Güncelleme Tarihi:

Vehbi Koç Vakfı 600 milyon dolar yatırdı, 400 milyon dolar nakdi var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2009 00:00

Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, babasının kurduğu vakfın 40’ıncı yılında 1.2 milyar dolarlık varlığa ulaştığını söyledi.

Vakfın Genel Müdürü Erdal Yıldırım, Vehbi Koç’un çizdiği yolda eğitim, sağlık, sanat ve kültüre 600 milyon dolar harcadıklarını vurguladı. Yıldırım, "Vakfımızın 400 milyon dolar nakit varlığı var" dedi.

VEHBİ Koç Vakfı, kuruluşunun 40’ıncı yılında 1.2 milyar dolar mal varlığına ulaşırken, Türkiye’ye 27 eğitim, 6 sağlık, 5 kültür ve sanat kurumu kazandırdı. Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, vakfın 40’ıncı yılında, Sadberk Hanım Müzesi’nin genişletilmesini öngören ’Kültür Kampüsü’ ile Koç Üniversitesi’ne bağlı oluşturulacak Tıp Fakültesi ile eğitim ve araştırma hastanesi projelerini de gerçekleştireceğini söyledi. Vakfın Genel Müdürü Erdal Yıldırım, eğitimden sağlığa 40 yılda gerçekleşen yatırımların toplamının 600 milyon doları aştığını, halen 400 milyon dolarlık nakit varlığı bulunduğunu bildirdi.

Uygun arsa arıyoruz

Semahat Arsel, Kültür Kampüsü projesinin içerik ve programlama çalışmasını dünyanın bu alanda en önemli danışmanlık firmasıyla yaptıklarını belirterek, "Uygun arsayı bulduğumuzda yine dünya çapında bir mimarlık şirketiyle çalışarak İstanbul’a ve ülkemize çok önemli bir eseri kazandırmak istiyoruz" dedi.

Tıp fakültesi ve hastane

Semahat Arsel, Vehbi Koç Vakfı’nın 2009 yılında programına aldığı en önemli projelerden biri de Koç Üniversitesi bünyesinde açılacak olan Tıp Fakültesi’nin hazırlık çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Semahat Arsel, şöyle konuştu: "Bu fakülteyle birlikte bir de Eğitim ve Araştırma Hastanesi kurulacak. 40. yıldönümümüzü Tıp Fakültesi kurarak kutlamayı planlıyoruz. 2008 yılında Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu tarafından alınan kararla Koç Üniversitesi bünyesinde kurulacak Tıp Fakültesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi, vakfımızın sağlık alanındaki en büyük ve en önemli yeni girişimi olacak."

21 yıl mücadele verdi

Arsel, 17 Ocak 1969’da resmen kurulan Vehbi Koç Vakfı’nın kuruluşu için Vehbi Koç’un en büyük ilhamı 1946 yılında Amerika’ya yaptığı ilk seyahatte tanıma imkanı bulduğu Ford ve Rockefeller vakıflarından aldığını belirtti. Semahat Arsel, Vehbi Koç’un tam 21 yıl boyunca kendi arzuladığı ve Batı’daki muadillerine benzeyen şekilde bir vakıfçılığın Türkiye’de de oluşması için gerekli hukuki altyapının oluşturulması yolunda mücadele verdiğini hatırlattı.

Yüzlerce kuruma destek veren vakıf eğitim kurumları aracılığıyla verdiği burslar dışında 40 yılda 38 bin 772 öğrenciye de burs sağladı.

Eğitimde ’yap devret sahip çık’ modeli

1998’de Cumhuriyet’in 75’inci yılı nedeniyle 8 yıllık eğitime destek vermek amacıyla Türkiye’nin değişik bölgelerinde 13 ilköğretim okulu yaptıran Vehbi Koç Vakfı, bu okulları 28 Eylül 1999 tarihinde Milli Eğitim’e devretti. Arsel, şöyle konuştu: "VKV Koç Özel İlköğretim Okulu ve Lisesi, ’13 Okul El Ele’ projesi altında bu okullardaki eğitim kalitesine öğretmen, rehber ve idarecilere yönelik düzenli seminer ve gelişim programlarıyla destek veriyor. Yap, devret, sahip çık modeliyle yaptığımız projelerin takipçisi olma uygulamasını hayata geçirdik."

Holdingin yüzde 7.2’si vakfın

KOÇ Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Vehbi Koç’un ’Vehbi Koç Vakfı’na Koç Holding’in yüzde 8’ini vakfettiğini hatırlatarak, vakfın devamlılığını önce ailesine ve yöneticilerine, sonra Türk halkına emanet etmiştir" dedi. Vakfın holdingdeki hissesinin yüzde 7.2’ye gerilediğini belirten Arsel, "Ancak, bu yüzde 10’a çıkabilecek" diye konuştu.

Yabancı ortaklarımız vakıf payını destekliyor

VEHBİ Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, Koç Grubu şirketlerinin her yıl belirli ölçüde vakfa destekte bulunduğunu belirtti. Ali Koç da, "Yabancı ortaklarımızın bulunduğu şirketler de aynı desteği sürdürüyor. Ortaklarımız bu konuda çok anlayışlı davranıyor" dedi.

Koç Üniversitesi’ne karşı çıkanlar bugün iyi baksın

KOÇ Holding Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, Vehbi Koç Vakfı’nın yaptırdığı Koç Üniversitesi’nin İstanbul’daki kampüsüyle ilgili ilk dönemlerde uzun süre şiddetli eleştiriler aldıklarını hatırlatarak, şunları söyledi: "O zaman orman arazisini işgal ettiğimizi düşünenler bugün gidip bölgeyi incelesin. Görecekler ki Koç Üniversitesi’nin yakın çevresi dışında pek yeşil alan kalmamıştır. Üstelik zamanında Koç Üniversitesi’ne karşı çıkanların çoğunun çocukları orada eğitim gördü, görüyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!