Varlık Barışı için Maliye’nin umudu ’son dakikacı’da

Güncelleme Tarihi:

Varlık Barışı için Maliye’nin umudu ’son dakikacı’da
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2009 00:00

KAMUOYUNDA ’Varlık Barışı’ olarak bilinen yurtiçi ve yurtdışındaki yastık altı paraların sisteme girmesini sağlayacak yasanın yürürlüğe girmesinin üzerinden iki ay geçmesine rağmen hareketliliğin yaşanmaması konusunda Maliye Bakanlığı "Bizim vatandaşımız son dakikacı" yorumunu yaptı. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan ve Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, bu yasadan yararlanmak isteyen vatandaşları bilgilendirdi. Aktan, bunun ’çok önemli başvuru süresinin 2 Mart’ta dolduğuna dikkat çekerek, vergi mükelleflerine ’Bu çok önemli fırsattan’ yararlanma çağrısında bulundu. Bu tür kanunların özellik arz eden dönemlere özgü olarak çıkarıldığını belirten Aktan, şu bilgileri verdi:

Döviz, para, altın ve her türlü menkul kıymet ve sermaye piyasası araçları ve taşınmazlar bu kanun kapsamında yer alıyor. Yurtdışındaki varlıklarını kişiler bir bankaya veya aracı kuruma veya beyanname ile başvurabilecek. Yurtiçinde ise gelir veya kurumlar vergisi mükellifleri vergi dairelerine beyan edebiliyor.

Varlıkların beyan ettiği değeri üzerinden yurtdışı için yüzde 2, yurtiçi için ise yüzde 5 vergi ödeyecek. 1 Ekim’den önceki dönemlere ilişkin vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak. Diğer nedenlerle 1 Ekim’den önceki döneme ilişkin vergi incelemesi yapılması halinde ise beyan edilen tutar, gelir, kurumlar ve KDV’den mahsup edilecek.

Yurtdışından varlık getirenler 1 Ekim’den önce varlıkların yurtdışında bulunduğu ve elde edildiğini kanıtlamalı. Beyannamede bulananların bir aylık ödeme süreleri bunuluyor. Banka ve aracı kurumlara beyan edenler ise ödemelerini izleyen ayın 15’ine kadar yapabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!