Vantilatör için duvarları yıktılar

Güncelleme Tarihi:

Vantilatör için duvarları yıktılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2010 14:52

Tarihinin en yüksek sıcaklıkları ile mücadele eden Türkiye'de klima ve vantilatör sıkıntısı yaşanıyor. Vatandaşlar mağaza mağaza gezerek vantilatör ararken üretici bir firma ise artan vantilatör talebine yetişmek ve sevkiyatı hızlandırmak için yükleme alanındaki duvarlarını bile yıktı. Klimada ise ürün sorunu pek yaşanmasa da klima alanlar haftalar sonrasına verilen montaj tarihleriyle karşılaşıyor.

Haberin Devamı

Ürettikleri bütün vantilatörleri aynı gün içerisinde mağazalara sevketmeye çalışan üretici firmalar, 24 saat mesai yapmalarına rağmen siparişlere yetişemiyor.  Türkiye'deki önemli elektronik ve yapı marketlerinde, raflara konulan ürünler 2-3 saat içerisinde tükeniyor. 

Vatandaşların her oda için ayrı bir vantilatör alma eğiliminde olduğunu söyleyen Türkiye'nin önde gelen mağazalarından bir satış temsilcisi, ağustos ayı içerisinde günde ortalama bin 500 tane vantilatör sattıklarını söyledi.

ÜRÜN YETİŞTİREBİLMEK İÇİN DUVARLARI YIKTI

Piyasadan çok zor vantilatör bulabildiklerini söyleyen mağaza görevlisi, "Ürün yetiştirebilen bir-iki tane firma var. Onlar da ürün sevkiyatını hızlandırabilmek için yükleme alanlarındaki duvarları yıkmışlar. Vantilatörlere rağbet o kadar fazla ki; koliler açılır açılmaz ürünler kapış kapış gidiyor" şeklinde açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Büyük marketlerdeki düşük fiyatları fırsat bilen bazı vatandaşlar ise uygun fiyatlara satın aldıkları vantilatörleri özellikle Silivri, Büyükçekmece gibi yazlık bölgelerde 2-3 katına satıyorlar.

KLİMADA FİRMALAR MONTAJA YETİŞEMİYOR

Vantilatörün yanısıra serinlemek için klima almak isteyen vatandaşlar ise taleplerine firmaların montajlara yetişememesi nedeniyle cevap almakta zorlanıyor. Klima satın aldıktan sonra montaj için firmaları arayanlar, İstanbul'un semtlerine göre değişmekle beraber ortalama 2 hafta sonrasına gün alabiliyorlar. Bazı firmalar ise montaj için arayan müşterilerine gün veremeyeceklerini ilerleyenler günlerde yeniden aramalarını bile söylüyor.

SATIŞLAR 10 GÜNDE TEMMUZ AYINI GEÇTİ
 
İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği'nin (İSKİD) rakamlarına göre sadece Ağustos ayının ilk 10 gününde Temmuz ayının tamamından fazla klima satıldı.
 
İSKİD Başkanı Hüseyin M. Yüksel, klima satışlarındaki canlanmanın Temmuz ayında başladığını söyledi. İlk altı ayın çok sönük geçtiğinin altını çizen Yüksel, Temmuz ayında ise yüzde 2'lik bir artış olduğunu ifade etti. Yüksel, şöyle devam etti: 

"Ancak asıl hareket Ağustos'ta yaşanıyor. İlk 10 günde Temmuz ayı kadar satış yapan firmalar var. Elimizde Ağustos için kesinleşmiş veriler yok fakat Temmuz ayındaki satışların 130 bine ulaştığını söyleyebiliriz."
 
İSKİD verilerine göre Ocak-Temmuz dönemindeki klima satışı ise 525 bin adete ulaştı. Türkiye'de halen 8 milyon civarında split klima kullanımda bulunuyor.

"SEKTÖR BEKLENTİLERİ AŞTI"

Alarko Carrier Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hırant Kalataş da 2010 yazının geçtiğimiz yıllara oranla oldukça sıcak ve nemli geçtiğinive bu durumun klima satışlarını olumlu yönde etkilediğini söyledi. Kalataş şöyle konuştu:
 
"Bu yıl Ağustos ayının ilk 10 gününde gerçekleşen satışlar, geçen ayın tamamından fazla. Geçtiğimiz yıl pazar yüzde 40-45 oranında küçülmüştü. Bu yıl da yüzde 10 küçüleceği tahmin edilen pazarın, geçen yıl ile aynı satış adetlerine ulaşacağını söyleyebiliriz."
 
Kalataş, son dönemde klima stokları ve montaj ile ilgili sorunlar yaşandığına dair bilgilerin kendilerine de geldiğini belirterek, "Ancak Alarko Carrier olarak biz böyle bir sıkıntı yaşamadık. İki ay önce de stoğumuz vardı, bugün de talebi karşılayacak stoğumuz mevcut. Fakat aniden bastıran sıcaklar ile birlikte bu sıkıntı ile karşılaşılmış olabilir" dedi.

"SATIŞLAR ÇOK ARTTI"

hepsiburada.com Genel Müdürü Aytuğ İğneli, 
son dönemde klima satışlarının adeta patladığını söyledi. Getirdikleri partilerin iki-üç günde tükendiğini belirten İğneli, "Yeni partiler geldikçe ürünler hemen satılıyor" dedi. 

İğneli, vantilatör satışlarında da 2009'a oranla yüzde 54'lük bir artış gördüklerini ifade etti.
 
Diğer ürünlerde ise hava perdesi siparişlerinde yüzde 38.18, klimada yüzde 31.89, nem ve ısı ölçerlerle portatif soğutucuda yüzde 100 artış gözlendi. 2010’da en yüksek satış adet olarak 9 ve 10 Ağustos’ta gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!