Vadeli işlemler Borsası'nda imzalar atıldı

Güncelleme Tarihi:

Vadeli işlemler Borsasında imzalar atıldı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 17, 2002 14:12

İzmir Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın ana sözleşmesinin imzalandı. Maliye Bakanı Sümer Oral, İktisat Kongresi ile ilkleri gerçekleştiren İzmir'in, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası ile yeni bir uygulamanın ''öncüsü'' olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Oral, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın ana sözleşmesinin imzalanması nedeniyle Hilton Oteli'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, şirketin ana sözleşmesinin imzalanmasıyla, Türkiye'de uzun yıllar eksikliği duyulan vadeli işlemler piyasasının hayata geçirildiğini ve İzmir'in bu konudaki özleminin sona erdiğini belirtti.
 
Ä°ktisat Kongresi ile ilkleri gerçekleÅŸtiren Ä°zmir'in, bu ÅŸirketin kuruluÅŸu ile yeni bir uygulamanın ''öncüsü'' olduÄŸunu kaydeden Bakan Oral, son 20 yılda yenilik ve deÄŸiÅŸikliklerin en fazla görüldüğü alanlardan birinin, finans piyasaları olduÄŸunu dile getirdi.Â

Ulaşım, haberleşme ve bilgisayar alanlarındaki gelişmelerin sonucunda yabancı yatırımların hızla arttığını ve ülkeden ülkeye hızla aktarıldığını belirten Oral, bunun dünya ekonomisinin globalleşmesine ve piyasaların yeniden yapılanmasına neden olduğunu bildirdi.
 
YENİ FİNANSAL ARAÇLARA İHTİYAÇ VAR
 
Sermaye ve malların hızlı dolaşmasının, yeni finansal araçlara olan ihtiyacı ortaya çıkardığını ifade eden Oral, şunları söyledi:
 
''Dünya ekonomisinde olan gelişmeler, artan ticaret hacmi, işletmelerin karşı karşıya kaldıkları riskleri de arttırdı. Bu riskleri karşılayabilmek için, yeni finansal ürünlerin keşfedilmesi ve yatırımcıların kullanımına sunulması, risk yönetimini kolaylaştırdı. Vadeli işlem piyasalarının kurulmasındaki amaç, serbest spot piyasalarda ortaya çıkan aşırı fiyat dalgalanmaları nedeniyle oluşan risklerin asgariye indirilmesidir. ''
  Â
Oral, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası sayesinde bir mala ait sadece bugünkü değil, gelecekte oluşacak fiyat ve talep hakkında da bilgi sahibi olunabileceğini belirterek, bu şekilde üretim planlaması ve geleceğe yönelik rasyonel planlar yapılabileceğini de kaydetti.

Haberin Devamı

Bu gelişmelerin, uygulanan ekonomik program ilkeleriyle örtüştüğünü de bildiren Oral, vadeli işlem borsaların gelişmesi için vergi konusunda bazı önemli düzenlemelere gidildiğini anlattı.  Oral, borsanın bir an önce faaliyete geçmesini sağlamanın önemli olduğunu dabildirdi.
   Â
İLK ÖZEL BORSA
   Â
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, vadeli işlem ve opsiyon borsasının 11 ortağı olduğuna dikkat çekerken, ortak sayılarına bakıldığında, sermaye piyasası ile ilgili bütün tarafların katıldığı bir sermaye kompozisyonu ile karşılaşıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Borsa'nın kurulmasında iki yolun izlenebileceğini dile getiren Cansızlar, şunları söyledi:

''Ya borsanın kurulmasıyla ilgili ihale açacak ve belli bedeli veren şirkete verecektik ya da sermaye kompozisyonu içinde, borsa kurulacaktı. Biz ikinci yolu tercih ettik. Bu borsanın bir özelliği daha var. Türkiye'de ilk kez özel bir kuruluş şeklindeki borsayı
oluşturuyoruz. İMKB ve Altın Borsası, kamu kuruluşu. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, Türkiye'deki ilk özel borsa olacak. Bu İMKB'nin yakın gelecekte özelleştirilmesiyle ilgili adımın başlangıcı olacaktır.''
  Â
Ana sözleşmenin imzalanmasından sonra, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan izinlerin alınacağını, bunun ardından SPK'ya faaliyet izni için müracaat edileceğini hatırlatan Cansızlar, faaliyet için başvurulduğunda, en kısa sürede izin verileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Cansızlar, bu borsanın hem enflasyonla mücadelede yararlı olacağını hem de uluslararası borsalarla entegrasyon için zemin oluşturucağını da sözlerine ekledi.
   Â
TOBB BAÅžKANI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, hızlı küreselleşme sürecinde ekonomilerini güçlendiren ülkelerin, bu sürecin getireceği nimetlerden yararlanacağını belirterek, bu borsanın, dünya finans piyasalarına entegre olmasını sağlayacağını bildirdi.
Â
Borsanın kurulmasına yönelik çalışmaların sonuca ulaÅŸmasından ''memnunluk duyduklarını'' dile getiren HisarcıklıoÄŸlu, ''Türkiye'nin en önemli hammaddelerinden olan pamuk, bu piyasa sayesinde ana iÅŸlem konusu olacak. Pamuk, piyasada arz ve talep açısından süreklilik saÄŸlayacak'' dedi.Â

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, vadeli işlem piyasası ile üreticilerin dünya fiyatından satış, sanayicilerin de işlem yapabileceklerini sözlerine ekledi.

TOBB, İTB, İMKB, İş Yatırım Menkul Değerler, Koçbank, Akbank, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, İMKB Takas ve Saklama Bankası, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası'ndan oluşan 11 ortak, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın ana kuruluş sözleşmesini imzaladı.
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!