Uzun soluklu olalım enflasyonu yenelim

Güncelleme Tarihi:

Uzun soluklu olalım enflasyonu yenelim
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2003 01:55

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, bütün krizlerin temelini yüksek enflasyonun oluşturduğunu belirterek, ‘‘Ne yazık ki birileri hálá 'biraz enflasyon iyi olur' ya da 'biraz para basılsa iyi olur' diyebiliyor. Bu anlayış bitmeli. Enflasyonla uzun soluklu mücadele gerekiyor’’ dedi.

Ekonomist Dergisi'nce ‘‘Yılın Bürokratı’’ seçilen Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, hem uyardı, hem de umut verdi. Serdengeçti, ‘‘Türkiye'nin en önemli sorunu olan enflasyonla mücadele uzun soluklu olmayı gerektiriyor. Biz 30 yıldır uzun soluklu olmadığımız için bu belanın içinde yaşıyoruz. Daha evvel de defalarca denedik. Aynı nedenle çözmemiz mümkün olamadı ama bu defa yapmamız gerekiyor. 2002 itibariyle ulaştığımız başarı henüz birşey değil. Daha işin başındayız. Daha gidecek yolumuz var’’ dedi.

Serdgeçti konuşmasında, enflasyonu yenmenin ve istikrarlı bir ekonomiye kavuşmanın kolay mı zor mu olduğunu sordu ve ‘‘Enflasyonla mücadele bu ülkede 2 nedenle zor, 2 nedenle de kolay’’ dedi ve zorlukları şöyle açıkladı:

‘‘Zor olmasının nedenlerinden bir tanesi; 30 yıllık yüksek enflasyondan sonra, 16-17 istikrar programını yarıda bırakınca hükümetlerin ve kurumların kredibilitesi kalmadı. Zaman içinde ne kadar kredi verilse de kredibilite yeterli değil. Birinci zorluk buradan ileri geliyor. İkinci zorluk ise; enteresan bir zorluk. 30 yıldır enflasyon var ama Türkiye hiperenflasyonu hiçbir zaman görmedi (Tabii ki görmesini de asla temenni etmiyoruz). Son 15 yılda piyasa ekonomisine geçen eski Doğu Bloku ülkeleri hiperi yaşadı, Latin Amerikalılar daha önce yaşadı ve onlar enflasyonun ne kadar kötü olduğunu anladı. Bir daha asla görmek istemiyorlar. Bizde ise hala bu durum yok. Hálá birileri 'bize biraz enflasyon lazım ya da biraz para basalım' diyebiliyor. Oysa bütün krizlerin altında enflasyon var, başka birşey değil.’’

BAŞKA YERDE YOK

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, enflasyonla mücadeyi kolay kılan iki nedeni de şöyle özetledi: ‘‘Mücadele, 2 nedenle de kolay. Bir tanesi çok pratik, çok basit bir neden. Dünyada böyle birşey kalmadı. Başkaları yaptıysa biz de yapabiliriz. Bu kadar basit. Öteki ise biraz teknik. Özerk Merkez Bankası dalgalı kurda ne yapar? Enflasyonla mücadele eleceğim dediyse gayet açık; bir Merkez Bankası Özerk olsun ya da olmasın para basmanın 3 yolu var. Ya döviz alır ya hükümete ya da bankalara kredi açar. Başka yolu yok. Her yerde böyledir. Dalgalı kur rejiminde döviz almak zorunda değilsin; oradan para basmazsın. İster alır, istemezsen almazsın. Hükümete kredi yok. 2001 Kasım ayından beri yok. Sadece bankalara kredi olabilir ama bırakın bizim bankalara kredi vermemizi bu dönemde bankalardan mevduat topluyoruz. Dolayısı ile bu bakımdan da enflasyonla mücadelemiz kolay gidiyor.’’

Gidecek yer kalmadı o yüzden kolay oluyor

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, programın hükümet değişikliğine rağmen bu noktaya gelebilmesinin nedenini de şöyle açıkladı:

‘‘Yaşananlardan sonra işimiz kolaylaşmıştı. Bunun çok basit bir nedeni vardı. Gidecek başka hiçbir yer kalmamıştı. Enflasyon yüzünden yaşadığımız onca krizden sonra Türkiye mutlaka kamu borcu ve fiyat istikrarı sorununu çözmek zorundaydı’’ diye konuştu. Türkiye'nin bunları çözmemesi halinde ne olacağını söylemek dahi istemediğini anlatan Serdengeçti, ‘‘Ama merak edenler varsa bazı başka ülkelerin tecrübelerine bakabilirler’’ dedi.

Yılın adamları ödüllerini aldı

Her yıl 500 civarında işadamı ve yöneticinin katıldığı oylama ile seçilen ‘‘Ekonomist Dergisi Yılın Adamları’’ dün ödüllerini aldı. Hürriyet Medya Towers'ta düzenlenen törene aralarında Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu, ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, İSO Başkanı Tanıl Küçük, ASO Başkanı Zafer Çağlayan gibi isimlerin de bulunduğu siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

2002 yılında, Öger Holding Başkanı Vural Öger ‘‘Yılın İşadamı’’, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ‘‘Yılın Bürokratı’’, Arçelik Genel Müdürü Nedim Esgin ‘‘Yılın Profesyoneli’’, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ‘‘Yılın Sivil Toplum Önderi’’, Global Tanıtım'ın kurucusu Ceyda Aydede ‘‘Yılın Kadın Girişimcisi’’, Damat-Tween markalarının yaratıcısı Orka Grup'un sahibi Süleyman Orakçıoğlu da ‘‘Yılın Erkek Girişimcisi’’ ödülü aldı.

Ödül alanlardan mesajlar

Devlet bürokrasiyi kaldırsın bize yeter

TOBB BAŞKANI

RİFAT HİSARCIKLIOĞLU:
Kişi başına yıllık geliri 10 bin dolar olan bir Türkiye hedefliyoruz. Milyonlarca işsizine iş bulan ve her yıl işsizler ordusuna katılan 1 milyon yeni işsize yeni iş imkanı yaratan bir özel sektör olmak istiyoruz. Devletten hiçbirşey beklemiyoruz sadece bizi engelleyen bürokrasiyi kaldırsın ve dünyayla aynı girdi maliyetleriyle rekabet etmemizi sağlasın.

Almanya'da başardım Türkiye'yi unutmadım

ÖGER HOLDİNG BAŞKANI

VURAL ÖGER:
Türkler hakkında önyargılarla dolu bir ülkede (Almanya) başarılı olmak tabii ki çok zor. Ama ben hiçbir zaman doğduğum ülkeyi unutmadım ve hem iş hem de sosyal sorumluluk bakımından ülkeme katkıyı gözettim.

Başarıyı çalışanlarla birlikte yakaladık

ARÇELİK GENEL MÜDÜRÜ

NEDİM ESGİN:
Bir profesyonel olarak organizasyonun önemini ve iş başarmada çalışanların rolünü biliyorum ve bu ödülü bütün çalışma arkadaşlarım adına alıyorum.

Artık moral bozmayalım bardağı dolu görelim

GLOBAL TANITIM'IN KURUCUSU

CEYDA AYDEDE:
Son yıllarda bir sürü kriz ve felaket oldu ve maalesef hep pesimizm öne çıktı. Artık birbirimizin moralini bozmayı bırakalım. Olumlu şeyler söyleyelim ve bardağın dolu tarafını görüp çalışalım.

Krizler Türkiye'ye ihracatı iyi öğretti

ORKA'NIN PATRONU

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU:
Şu anda dünyanın heryerinde binlerce ihracatçı arkadaşım Türkiye için, daha çok mal satmak için dolaşıyor, çalışıyor. Artık ihracatın önemi iyi anlaşıldı. Çünkü son krizlerde ihracat en önemli balans ayarı oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!