Uzun bayram tatili ve IŞİD darbesi temmuzda ihracatı yerinde saydırdı

Güncelleme Tarihi:

Uzun bayram tatili ve IŞİD darbesi temmuzda ihracatı yerinde saydırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2014 01:00

IRAK’taki olumsuz gelişmeler iki aydır Türkiye’nin ihracatını etkiliyor. Temmuzda Türkiye’nin ihracatı geçen yıla göre yerinde saydı ve 12.5 milyar dolarda kaldı. Bu durumun nedeni Türkiye’nin sadece iki ay önce ikinci büyük pazarı olan Irak’a ihracatın yüzde 46.6 gerilemesi ve üç günlük bayram tatilinde ihracat yapılmaması. Avrupa Birliği’ne ihracatın yüzde 11 artması da ihracatı kurtarmaya yetmedi.

Haberin Devamı

IRAK 5’İNCİLİĞE DÜŞTÜ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ocak-temmuzda yüzde 5.7 artışla 92.71 milyar dolar olarak gerçekleşti. Irak’a yapılan ihracatta 7 aydaki gerileme ise yüzde 2.8 oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 14 artarken, İngiltere’ye ihracat yüzde 16, İtalya’ya yüzde 2, Fransa’ya yüzde 7 arttı. Suriye’ye ise yüzde 64 artış gerçekleşti.

BAYRAM KAYBI 12.4 PUAN

Büyükekşi yazılı açıklamasında, son 12 aylık ihracatın yüzde 2.2 artarak 156.32 milyar dolara yükseldiğini belirterek, “Bayram etkisi ve Irak’a ihracatta yaşanan gerileme nedeniyle, ihracatımız geçen yıl ile aynı seviyede gerçekleşti” dedi. Büyükekşi, önemli bölümü bayram tatili kaynaklı işgünü kaybının ihracattaki artış temposunu aylık bazda 12.4 puan, Irak’a ihracatta yaşanan kaybın ise 3.9 puan, toplamda 16.3 puan aşağı çektiğini belirtti. Büyükekşi, bayram etkisi hissedilmeden önceki son cumartesi akşamına kadar günlük ihracat artışının yüzde 12.4 olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Rusya alarm veriyor

TÜRKİYE, Ortadoğu’da İŞID terörü yüzünden sıkıntı yaşarken altıncı büyük pazarı Rusya’ya ihracat alarm veriyor. Rusya’ya ihracat temmuzda yüzde 13 düşerken, 7 aylık kayıp yüzde 12. TİM’den aldığımız bilgilere göre Rusya’ya en fazla yapan ihracat yapan sektör otomotiv. Otomotivi, kimya, tekstil, hazırgiyim ve deri izliyor. Rusya’ya ihracatın gerilemesinde en büyük sebep otomotiv ihracatının temmuz ayında 51.6 milyon dolar düşerek yüzde 39 gerilemesi. Otomotivdeki gerileme Rusya’ya gerçekleşen ihracat düşüşün yüzde 66’sına denk geliyor. Tekstil ihracatı ise 20.9 milyon dolar geriledi. Deri ve makinedeki düşüş de ihracatın azalmasında etkili oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!