‘Uzun bacak’ iddiasıyla CeBIT’e partner oldu, 92 Türk şirketi Hannover’de teknoloji şovuna çıktı

Güncelleme Tarihi:

‘Uzun bacak’ iddiasıyla CeBIT’e partner oldu, 92 Türk şirketi Hannover’de teknoloji şovuna çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2011 00:00

Türkiye’nin partner ülke olduğu Almanya Hannover’deki CeBIT 2011’de sektörü değerlendiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, “92 firmamızla buradayız. Nietzsche, ‘Dağa en kestirme yol tepeden tepeyedir. Fakat onun için de uzun bacak ister’ diyor. Bugünün dünyasında uzakları yakın kılan, ‘uzun bacak’, bilişim sektörüdür” dedi.

PARTNER Ülke Türkiye organizasyonunu İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) üstlendiği dünyanın en büyük bilişim fuarı Almanya’daki Hannover CeBIT 2011’in startı dün verildi. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, bilişim teknolojilerinin önemini idrak eden toplumların medeniyet yarışında öne geçeceklerini dile getirerek, “Alman düşünür Nietzsche, ‘Dağa en kestirme yol tepeden tepeyedir. Fakat onun için de uzun bacak ister’ diyor. İşte bugünün dünyasında uzakları yakın kılan, hayalleri gerçek eden ‘uzun bacak’, bilişim sektörüdür. Bu sektörde yaşanan hızlı gelişmelerdir” dedi.

Bu siber devrimdir

92 Türk şirketinin katıldığı CeBIT 2011’in resmi açılışı dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Şansölye Angela Merkel tarafından gerçekleştirdi. CeBIT’in Türk bilişim sektörü için yeni bir yol açacağını dile getiren Murat Yalçıntaş, şöyle konuştu: “Tüm telekomünikasyon teknolojileri ve bilgisayar ile yazılımın kullanıldığı her alan ve sektör bilişimin etki ve ilgisi içine girdi. Üstelik binlerce yıllık insanlık tarihinin son yarım yüzyılında gerçekleşmiş bu siber devrim, öyle etkili olmuşturki, bu devrimden öncede nasıl yaşandığını hatırlamakta bile güçlük çekiyoruz.”

10 yıl önceki hayaller

Bilişim sektörünün gösterdiği olağanüstü gelişmeye dikkati çeken Yalçıntaş, “Hepimizin bildiği gibi bilişim teknolojileri, sadece fütüristlerin ve bilim adamlarının değil, bizzat sektörün içindeki aktörlerin de tahminlerinin çok ötesinde bir gelişme göstermiştir. Bilişim sektörü, 10 yıl önceki hayallerimizi, bugünün gerçekleri haline getirmiştir. Cep telefonunun, internetin, sosyal ağların olmadığı günleri düşünün. Bunların bazıları, sözgelimi sosyal ağlar (facebook, twitter gibi) son beş yılda hayatımıza girmişti. Bugün, ‘sosyal ağlar olmadan ne yaparım’ diyen yüz milyonlarca insan var yeryüzünde” diye konuştu.

4 yıl önce de partnerdik

2007 yılında, yine Hannover’de Sanayi Fuarı’na Türkiye’nin partner ülke olduğunu hatırlatan Yalçıntaş, şöyle konuştu: “Türkiye’nin partner ülke olarak katılımını, bugün olduğu gibi, o gün de İstanbul Ticaret Odası olarak biz gerçekleştirmiştik. O gün sanayi fuarında partner ülkeydik, bugün bilişim fuarında partner ülkeyiz. Türk firmalarına 4 bin 600 metrekareden fazla alanda ürünlerini en iyi şekilde sergileyebilmeleri için gereken tüm altyapı hizmetleri ve destek sağlanıyor.”

Türkiye’nin tanıtımı yapılıyor

Düzenlenen fuara 81 Türk firması İTO öncülüğünde katılırken, 11 firma da bireysel olarak fuara katılıyor.
Hannover’in havalanı, alışveriş merkezleri gibi işlek noktalarına verilen ilanlarla CeBIT’in Partner Ülkesi olan Türkiye’nin tanıtımı yapılıyor.
CeBIT’in son partner ülkeleri, İspanya, ABD’nin Kaliforniya Eyaleti ve Fransa’ydı.
Fuarda Türkiye ile birlikte 68 ülke yer alıyor.
İTO son 5 yıl içinde üç önemli ihtisas fuarının Partner Ülke Türkiye organizasyonunu üstlendi.
2010’daki fuarda 5 gün içinde yaklaşık 10 milyar Euro’luk anlaşma yapıldı.

Hazırlıklar 2010 yılında başladı

İTO’nun lobi faaliyetleri geçen yıl mayıs ayında sonuçlandı ve Alman Bilişim ve Telekomünikasyon Derneği BITKOM ile CeBIT organizatörü Deutsche Messe, resmen 2011 yılı partner ülkesi olarak Türkiye’yi ilan etti. Böylece Türkiye, CeBIT 2011’de bilişimdeki gelişimini ve teknolojik gücünü bütün dünyaya duyurma imkanını yakalamış oldu. Deutsche Messe’nin en büyük organizasyonları arasında bulunan CeBIT 2011 yılı partner ülke organizasyonu İTO ile Deutsche Messe arasında 7 Ekim’de törenle imzalanmıştı. İmza törenine İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi, Çalışma ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Dr. Oliver Liersch, Deutsche Messe AG Yönetim Kurulu Üyesi ve CeBIT Direktörü Ernst Raue ve BITKOM Başkan Yardımcısı Heinz Paul Bonn da katılmıştı.

Facebook Twitter devrimleri

HİÇBİR iletişim mecrasının internet kadar hızlı yaygınlaşmadığına vurgu yapan Yalçıntaş, şunları söyledi: “Bilişim teknolojileri, öyle ilginç sonuçlar doğuruyorki, sosyal bilimciler bu sonuçları ortaya çıktıktan sonra bile tahlil etmekte zorlanıyor. Bir anlamda bilişimdeki gelişmeler sosyal değişim ve dönüşüm süreçlerini de derinden etkiliyor. Sözgelimi bazı Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde başlayan ve hızla yayılan özgürlük hareketlerinin temel dinamiği bilişimdeki başdöndürücü gelişmeler değil midir? Bu süreçlerin facebook ya da twitter devrimleri olarak adlandırılması bilişimin gücünü gösteriyor.”

Tablet PC yılı 2011

FUARDAKİ 4 segmentin üçünde (CeBIT pro, CeBIT lab ve CeBIT gov) Türk firmaları yer alıyor. Son birkaç hafta içinde Türk firmalarının katılımında önemli bir artış yaşandı. 3 bin metrekare olan toplam sergi alanı 4 bin 500 metrekareye ulaştırıldı. Fuarda navigasyon sistemlerinin geleceği, güvenli, esnek, dev on-line depolama alanları. İnterakif eğitimde kablosuz kalemler, düşünce gücüyle çalışılan hareketli robotlar; Tablet pc’ler ve üç boyutlu 3D video kameraların büyük ilgi görmesi bekleniyor.

Kimler destek verdi

TÜRKIYE’nin CeBIT 2011’e Partner Ülke olması için yola çıkan İTO’yu sektörün temsilcileri olan şu sivil toplum kuruluşları destekledi:

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD)
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD)
Mobil Servis Sağlayıcı İşadamları Derneği (MOBİLSAD)
Telekomünikasyon ve Enerji Hizmetleri Tüketici Hakları ve Sektörel Araştırmalar Derneği (TEDER)
Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED)
Bilişim Sektörü Dernekleri Federasyonu (TÜBİFED)
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD)
Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER)
Türkiye Bilişim Derneği (TBD)
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV)
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD)
Bilişim Muhabirleri Derneği (BMD)
Tüm İnternet Derneği (TİD)

Mercedes Libya’ya Başbakan sayesinde kamyon sattı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu, Almanya’daki Türk vatandaşların yaşadığı toplumla içli-dışlı olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerek. Almanya’da 2.5 milyon Türk, Türkiye’de ise 12 bin Alman vatandaşının yaşıyor. Almanya’dan Türkiye’ye 5 milyon turist geliyor. Bugün Mercedes Libya’ya kamyon sattıysa sayın Başbakanımızın sayesinde satmıştır. Gelin Türkiye’ye yatırım yapın, en büyük güç ve siyasi otorite arkanızda.”

10 milyar Euro’luk iş anlaşması bekleniyor

2010 yılında CeBIT’te 10 milyar Euro’luk iş anlaşması yapılmıştı. Bu yıl da benzer büyüklükte anlaşma yapılması bekleniyor. CeBIT 2011 dört yeni alana odaklanacak. Bu alanlar CeBIT pro, CeBIT lab, CeBIT gov ve CeBIT life şeklinde sıralanıyor. CeBIT pro iş hayatı için BT uygulamalarına odaklanıyor. CeBIT gov, kamu sektörü için BT çözümleri sunuyor. CeBIT lab, uluslar arası araştırma enstitüleri ve üniverstieler çin son gelişmelerini odaklanlıyor. CeBIT life, dijital yaşamın her alanına odaklanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!