Uzmanlar Türk şaraplarına ‘geçer’ not verdi, ‘turizm’ uyarısı geldi

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar Türk şaraplarına ‘geçer’ not verdi, ‘turizm’ uyarısı geldi
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2010 00:00

Türkiye’nin şarap tarihindeki geçmişi ve yerel üzümlerinin zenginliği, şarap duayenlerinden iyi not aldı.

Haberin Devamı

Master of Wine’lar (şarap uzmanı) tarafından kör tadımda incelenen 49 Türk şarabı 20 üzerinden ortalama 15.35 puan aldı. Kavaklıdere Pendore Boğazkere 2008, 49 şarap içinde 17 ile en yüksek puanı aldı ve “mükemmel” kategorisine girdi. Öte yandan 34 kırmızı şarap içinde de en yüksek puana ulaştı. Tadılan Türk şaraplarından 9’u mükemmel, 37’si iyi, 3’ü de orta kategorisine girdi. Türk şarapları en üst kategori kabul edilen ‘olağanüstü’ ile en alt kategori olan ‘zayıf’ta yer almadı. Dünyaca ünlü 7 Master of Wine, Türk şarapçılığını yurtdışında kaliteyle anılan jenerik bir marka yapmak amacıyla Büyülübağ, Doluca, Kavaklıdere, Kayra ve Vinkara’nın kurduğu Wines of Turkey (WOT) Platformu, tarafından ağırlandı. Dünyada şarap konusunda otorite kabul edilen Oz Clarke, The Observer şarap yazarı ve Londra’da şarap okulu sahibi Tim Atkin, dünyanın en büyük şarap yarışması olan International Wine Challenge yarışmasının kurucusu ve eş başkanı Charles Metcalfe, şarap yazarı ve danışmanı Caroline Gilby, yazar Stephen Brook, eğitmen ve danışman Susan Hulme, eğitmen ve sommelier David Furer tattıkları Türk şaraplarının tanıtımı için turizmin kullanılmasını ve şarap turizmini önerdiler. Şarap duayenleri ilk olarak Türkiye’deki şarap sektörü, şaraplık üzüm yetiştirilen bölgeler ve üzümler hakkında Kayra Şarapları’nın danışman önoloğu Daniel O’Donnel tarafından bilgilendirildi.

Haberin Devamı

Yerel üzümleri çok sevdi isim değişikliği önerdi

ÖKÜGÖZÜ ve Boğazkere’yi favori Türk üzümleri olarak açıklayan eğitmen ve danışman Susan Hulme, “Yerel üzümler beklentimin çok üstünde. Hiçbir hayal kırıklığı yok. Sürprizler var. İngilizler buraya çok tatile geliyor. Onları tatilde avlayın” dedi. Şarap yazarı Stephen Brook da yerel üzümlerin kalitesini beğendiğini belirterek, “Fakat yerel üzümlerin telaffuzu çok zor. Bir de ne olduğunu kimse bilmediği için örneğin Boğazkere’ye sıcak bakamazlar. Global üzümlerde de fena değilsiniz. Belki harmanlar işinizi kolaylaştırır” diye konuştu. Oz Clarke, Kalecik Karası’nı ‘KK’ olarak anarken The Observer şarap yazarı Tim Atkin Türk üzümlerine hayran olduğunu belirtip, belki de uluslararası pazarda isimlerinin değiştirilmesi ya da orjinali korunarak başka bir isim de kullanılmasını önerdi.

Haberin Devamı

Jenerik oluşturun pazarlamaya yüklenin

TÜRKLER’e antik şarap kültürünün mirasıyla yeni şaraplarını pazarlama önerisi getiren International Wine Challenge yarışmasının kurucusu ve eş başkanı Charles Metcalfe şöyle konuştu: “Pazarlamada daha çok şey yapmalısınız. Dışarıda şarap satabilmek için bir ‘Türk şarabı jeneriği’ olmalı. Yeni Dünya şarap üreticileri, Eski Dünya’ya kıyasla daha çok birlikte hareket ediyor. Siz de öyle olun. Dünyada milyonlarca şarap var. Dünyaya siz gitmek zorundasınız, mesajınızı siz iletmek zorundasınız. Şaraplarınızı turizmle, mutfağınızla birlikte sunun. Şarap turizmini kullanın.”

Müthiş gelişmeler olmuş ama öğreneceğiniz çok şey var

Haberin Devamı

ŞARAP yazarı ve danışmanı Caroline Gilby Türk şaraplarını şu sözlerle değerlendirdi: “Özellikle lokal üzümlerden çok ilginç şaraplarla karşılaştım. Burada ilginç bir kültür var. Şarap kültürü de hem eski hem çok genç. Şarapçılıkta müthiş gelişmeler yaşanmış son yıllarda fakat hâlâ en iyiyi yapmak için öğrenilecekler var. Endüstrinin hep birlikte hareket etmesi çok hoş. İhracat için büyük-küçük bütün firmaların bir arada olması çok akıllıca. İhracat potansiyeliniz yüksek.”

Muhteşem Atatürk gibi olun şarap dünyasını değiştirin

TIM Atkins, öğrenciyken okuduğu Atatürk’e hayranlığını hatırlatarak, “Atatürk’ten ve yaptıklarından çok etkilenmiştim. O muhteşem biriydi. Reformistti. Genç bir cumhuriyete verdiği enerji inanılmazdı. Siz de onu örnek alın. Onun gibi reformist olun. Şarap dünyasını değiştirin” dedi.

Haberin Devamı

Sürekli kırmızı içiyorsunuz beyazlarınız da çok güzel

ŞARAP otoritesi kabul edilen, dünyanın önde gelen uzmanlarından Oz Clarke, yediği torik ve hamsiye bayıldığını belirterek, “Bizim böyle balıklarımız yok. Türkiye’de herkes kırmızı şarap içiyor. Oysa çok güzel beyazlarınız var. Roze’de de çok iyiler var. Narince, Emir çok karakterli üzümler” dedi.

Ucuz Pamukkale Trio 2 uzmanın favorisi

OZ Clarke’ın Türkiye’de favori şarap olarak seçtiği Pamukkale Trio Kırmızı 2007, iki-üç tost fiyatına alınacak kadar ucuz. Tim Atkins’in de favorileri arasına giren şarap için Pamukkale Şarapları’nın sahibi Selda Tokat, “Bizim fiyatı çok düşük olan bu şarabımız iki uzmanın favorisi oldu. O listedeki şarapların fiyatı, Trio 2007’nin minumum 7 katı. 12 katına çıkanlar var. Biz fiyat-kalite performansında en iyilerden olmak hedefindeyiz. Bu onaylandı. Trio 2005’te de İstanbul’daki uluslararası bir şarap yarışmasında büyük altın madalya almıştı” dedi.

Haberin Devamı

En yüksek puanı Kavaklıdere Pendore Boğazkere 2008 aldı

Kavaklıdere Pendore Boğazkere 2008: 49 şarap içinde 17 puan alarak mükemmel kategorisine girdi ve en yüksek notu alan şarap oldu. Öte yandan 34 kırmızı şarap içinde de en yüksek puanı aldı.
Vinkara Doruk Narince 2009: 12 beyaz şarap içinde 15.83 ile en yüksek notu alarak iyi kategorisinde yer aldı.
Kayra Terra Kalecik Karası Rose 2009: 3 roze şarap içinde 16.5 puan ile en yüksek notu alarak mükemmel kategorisine girdi

Mükemmel kategorisine giren Türk şarapları (Parantez içindeki aldığı puan)

Kavaklıdere Pendore Boğazkere 2008 (17)
Kayra Terra Kalecik Karası Roze 2009 (16.50)
Kavaklıdere Pendore Öküzgözü 2008 (16.38)
Kayra Vintage Merlot 2008 (16.33)
Kayra Imperial Öküzgözü Blend 2006 (16.25)
Doluca DLC Grenache 2008 (16.17)
Doluca Kav Tuğra Kalecik Karası 2008 (16.14)
Kavaklıdere Pendore Syrah 2008 (16.08)
Kavaklıdere Egeo Roze 2009 (16)

İyi kategorisine girenler

Pamukkale Anfora Shiraz 2005
Likya Arykanda Cabernet Sauvignon Reserve 2008
Likya Arykanda Sauvignon Blanc 2009
Baküs Bakus Butik Syrah 2007
Corvus Blend No:2 2005
Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve 2005
Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve 2006
Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve 2007
Büyülübağ Cabernet Sauvignon 2007
İdol Consensus 3 Shiraz/Cabernet Sauvignon/Merlot 2006
Corvus Corpus 2005
Corvus Crutürk 2005
Kavaklıdere Cotes d’Avonos Kalecik Karası 2008
Vinkara Doruk Emir 2009
Vinkara Kalecik Karası 2008
Vinkara Doruk Narince 2009
Vinkara Doruk Sauvignon Blanc 2009
Baküs Harem Sultan Sultaniye Sauvignon Blanc 2009
Büyülübağ İris Rosa 2008
Doluca Karma Cabernet Sauvignon/Öküzgözü 2007
Likya Kızılbel Cabernet Sauvignon/Boğazkere 2008
Kocabağ Cabernet Sauvignon 2008
Kocabağ Emir 2009
Paşaeli Cabernet Sauvignon/Cabernet Franc/Merlot/Petit Verdot 2005
Prodom Petit Verdot 2006
Prodom Syrah/Cebernet Franc/Petit Verdot 2006
Doluca Safarin Sauvignon Blanc 2008
Selendi Selendi Cabernet Sauvignon/Shiraz/Merlot 2007
Turasan Seneler Narince 2008
Turasan Seneler Öküzgözü 2007
Turasan Seneler Öküzgözü/Boğazkere 2007
Doluca Signium 2007
İdol Smyrna Viognier 2009
Pamukkale Trio Kırmızı 2007
Umurbey Umurbey Cabernet Sauvignon/Merlot Rezerv 2007
Kayra Vintage Chardonnay 2009
Kayra Vintage Öküzgözü 2008

Orta kategorisindekiler

Pamukkale Anfora Chardonnay 2005
Vinkara Doruk Boğazkere 2007
Umurbey Sauvignon Blanc 2007

Master of Wine’ların favori gösterdikleri

Oz Clarke: Pamukkale Trio Kırmızı 2007
Charles Metcalfe: Kavaklıdere Pendore Boğazkere 2008
Tim Atkin: Doluca Kav Tuğra Kalecik Karası 2008, Vinkara Doruk Narince 2009, Vinkara Doruk Kalecik Karası 2008, Pamukkale Trio Kırmızı 2007, Kayra Terra Kalecik Karası Roze 2009
Suzan Holme: Kavaklıdere Pendore Boğazkere 2008
Caroline Gilby: Kavaklıdere  Pendore Boğazkere 2008
Stephan Brook: Corvus Crutürk 2005
David Furer: Doluca DLC Grenache 2008, Kavaklıdere Egeo Rose 2009, Doluca Signium 2007, Umurbey Sauvignon Blanc 2007

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!