‘Uzan’la bayramdan bayrama görüştüm' dedi, hapse girdi

Güncelleme Tarihi:

‘Uzan’la bayramdan bayrama görüştüm dedi, hapse girdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2004 02:44

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından el konulan İmar Bankası'nın usulsüz işlemler sonucu zarara uğratılmasıyla ilgili ana davada tutuksuz yargılanan bankanın Mali Kontrol eski Müdürü Yeşim Öztürk ve Personel ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tacettin Pak tutuklandı.

Davada tutuklu sayısı 12'ye yükseldi. Tacettin Pak, Mahkeme Başkanı'nın ‘‘Kemal Uzan'dan talimat alır mıydın?’’ sorusunu, ‘‘Kendisiyle bayramdan bayrama karşılaşırdım’’ diye yanıtladı.

İhtisas Mahkemesi'ne dönüşen İstanbul 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasında tutuklu sanıklar Bahattin Uzan, Erol Hürbaş, Yaşar Avni Güral, Birol Çilingir, Gürol Demirkol, Hilmi Başaran, Sadık Karagöz, Nedim Çokçok, Nurettin Sivlim ve Mustafa Akar ile tutuksuz 12 sanık ve avukatlar hazır bulundu. Tacettin Pak, suçlamanın kendisi veya bağlı birim müdürlüklerince işlenmesinin mümkün olmadığını savundu. Diğer sanıkların suç işlediğine tanık olmadığını söyleyen Pak, beraatını istedi. Pak, Hazine bonolarını Genel Müdürlük portföyünden sattıklarını, evrakın şubelere ait olduğunu, şubeleri ziyareti sırasında bunu öğrenince durumu Genel Müdürlüğe ilettiğini vurguladı.

Mahkeme Başkanı'nın, ‘‘GM04’’ ekranına ilişkin bildiklerini sorduğu Pak, kendisi ve bağlı birimlerinde böyle bir ekran bulunmadığını, bu konuyu daha sonra basından öğrendiğini iddia etti. Mevduatla, tespit edilen mevduat arasındaki farktan haberi olmadığını kaydeden Pak, Başkanın ‘‘Kemal Uzan'dan talimat alıp almadığı’’ sorusuna kendi üstünün Genel Müdür olduğu, Kemal Uzan'la bayramlar dışında görüşmediğini, sözlü talimat almadığını, Genel Müdür Başaran'dan yasadışı talimat almadığı yanıtını verdi.

KEMAL UZAN'LA AKRABAYIZ

Yeşim Öztürk, ‘‘Banka'ya babamın akrabası olan Kemal Uzan'ın yardımıyla girdim. Kendisini o günden sonra görmedim. Bahattin Uzan'ı mahkemede gördüm. Bankanın mali yapısıyla ilgili görev almadım. Şubelerin mizanlarını kontrol ediyordum. Şubelerin mevduatı konusunda bize bilgi gelmezdi. Hazine bonosu alım satımında yetkili değildim. Kimseye satış yapmadım. Bankanın parasını denetleme görevinde bulunmadığım için zimmet suçu işlemem mümkün değildir. Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmadım. GM04 ekranını kullanmadım’’ dedi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Selamettin Celep, ‘‘Birtakım eylemlere katıldıklarına dair emareler bulunduğu’’ gerekçesiyle tutuksuz yargılanan Tacettin Pak ve Yeşim Öztürk'ün tutuklanmasını istedi. Mahkeme heyeti ikisini de tutukladı. Öztürk, Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'ne, Pak ise Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi.

Bankamın mevduatını sordum azarlandım

İMAR Bankası'nın eski mevduat Genel Müdür Yardımcısı Sami Bulut, mevduat müdürlüğünde çalışmasına rağmen şubelerin ve bankanın genel mevduatını bilmediğini söyledi. Bulut ifadesini şöyle devam etti: ‘‘Bu durum bana çok tuhaf geldi. Tacettin Pak'a sordum O da 'Ben bilmiyorum. Sen niye merak ediyorsun?'diye tersledi. Mevduat bilgilerini Yeşim Öztürk'ten öğrenmek istedim. Yeşim Hanım bu konuda Sadık Karagöz'ün bilgisi olabileceğini, fakat Genel Müdür Hilmi Başaran'ın talimatı gereği bankanın mevduatı hakkında kimseye açıklama yapamayacaklarını belirtti. Tacettin Pak'ın zorlaması üzerine iki mektuba imza attım’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!