Uzakdoğu tekstiline karşı korunma önlemleri

Güncelleme Tarihi:

Uzakdoğu tekstiline karşı korunma önlemleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2007 10:23

İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu, yerli üretimi tehdit ettiği gerekçesiyle Uzakdoğu menşeli bazı tekstli ürünleri ile kurşun kalemler için yeni korunma önlemleri aldı.

Haberin Devamı

Çin, Endonezya, Malezya ve Tayland menşeli “poliesterlerden tekstürize iplikler” için damping soruşturması açıldı. Çin menşeli "mink akrilik battaniye"ler, Çin ve Tayvan menşeli “Cırt Bant”lar ile Çin malı kurşun kalemler için nihai gözden geçirme soruşturması açılırken, mevcut anti damping vergisinin devamı kararlaştırıldı.

BURSALI TEKSTİLCİLERDEN ÇİN İPLİĞİ ŞİKAYETİ

İthalatta Haksız Rekabetin önlenmesine ilişkin alınan söz konusu önlemleri içeren tebliğiler Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre yerli üretici Korteks Mensucat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Korteks) ile Sönmez Filament Sentetik İplik ve Elyaf Sanayi A.Ş. adına Suni ve Sentetik İplik Üreticileri Birliği’nce (SUSEB) yapılan başvuruda, Çin, Endonezya, Malezya ve Tayland menşeli “poliesterlerden tekstürize iplikler”in Türkiye’ye dampingli fiyatlarla ithal edildiği ve bu durumun yerli sanayiye zarar verdiği bildirildi. Başvuru Advansa Suni ve Sentetik Elyaf Sanayii A.Ş., Nergis Tekstil, Sifaş Sentetik İplik Fabrikaları A.Ş ve Polyteks Tekstil A.Ş. tarafından da desteklendi. Yapılan incelemede, şikayet konusu ithalatın yerli sanayinin ekonomik göstergelerinde olumsuzluklara yol açtığı belirlendi. İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu 22 Kasım 2007 itibariyle söz konusu ürün için, dampinge karşı soruşturma açılmasına karar verdi.

MİNK BATTANİYEDE VERGİYE DEVAM

Bu arada halen anti damping vergisi uygulanan Çin menşeli "mink akrilik battaniye"ler için nihai gözden geçirme soruşturması açıldı. Yerli üretici Mink Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yentur Tekstil Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ve Diriliş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin, söz konusu ürünün ithalinde halen kilo başına 4 dolar olarak uygulanan dampinge karşı önlemin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya tekrarına neden olacağı gerekçesiyle nihai gözden geçirme soruşturması açılması talebiyle yaptığı başvuru yerinde bulundu. Soruşturma sonuçlanana kadar bu üründen anti damping vergisi alınmaya devam edilecek.

ÇİN MALI “CIRT BANT”A YAPTIRIM SÜRECEK

Yerli üreticiler Dost Tekstil Makine Aksesuar Sanayi, GTM Genel Makine Tekstil Aksesuar Sanayi ve Anteks Tekstil Sanayi tarafından, Çin ve Çin Tayvanı menşeli “Cırt Bant”lar hakkında, halen kilo başına 3,86 dolar olarak uygulanan dampinge karşı kesin önlemin sona ermesinin zararın devamı ve yinelenmesine yol açacağı gerekçesiyle yapılan başvuru üzerine nihai gözden geçirme soruşturması açıldı.

Haberin Devamı

İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu söz konusu üründe uygulanan anti damping vergisinin, soruşturma sonuçlanıncaya kadar devam etmesini kararlaştırdı.

ADEL KALEMCİLİK ÇİN KALEMİNİ ŞİKAYET ETTİ

Yerli üreticiler Adel Kalemcilik ve Fatih Kalem Sanayi’nin, Çin menşeli "kurşun kalemler ve kurşun boya kalemleri"nin ithalinde halen 144 adede 316 dolar şeklinde uygulanan dampinge karşı önlemin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya tekrarına yol açacağı gerekçesiyle yaptığı başvuru da haklı bulunarak bu ürünle ilgili nihai gözden geçirme soruşturması açılması kararlaştırıldı.

Öte yandan CIF ithal fiyatı kilo başına 12 doların altında kalan gaz bezleri ile 15 doların altındaki tıbbi gaz kompresler, ülke ayrımı gözetilmeksizin gözetim uygulamasına alındı. Söz konusu ürünler Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan alınacak gözetim belgesi ile ithal edilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!