Uygun akaryakıt satan istasyona 'turuncu bayrak'

Güncelleme Tarihi:

Uygun akaryakıt satan istasyona turuncu bayrak
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2006 11:43

Standartlara uygun akaryakıt satan istasyonlara dönük “turuncu bayrak” uygulaması hazırlıkları, tüm hızıyla sürüyor. EPDK, her yerde yapacağı etkili denetimlerle yaz sonunda, benzin istasyonları turuncu bayrak alacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ölçüler ve Ayarlar Genel Müdürü Atilla Şahin, yaptığı açıklamada, standartlara uygun benzinliklere turuncu bayrak verilmesi uygulamasının başlatılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) 48 yeni araç alınmasını beklediklerini, halen 41 adet olan araçlara yenileri eklendiğinde, bunların Türkiye genelinde dağıtılacağını söyledi.

“İller arasında haksız rekabet yaratmamak için henüz turuncu bayrak dağıtmıyoruz” diyen Şahin, araçların dağıtılmasının ardından her ilde eşit seviyede ve etkili denetim yapılacağını ve standartlara uygun akaryakıt istasyonlarına turuncu bayrak verileceğini dile getirdi.

Şahin, 1-2 ay içinde araçların illere dağıtılacağını belirterek, şöyle dedi: “Diğer illerde de araç olacak ki her yeri denetleyebilelim. Diyelim ki Ankara'da etkin denetim yaptınız ama Bilecik'te yapmadınız. Ankara'dakine turuncu bayrak verdiniz, Bilecik'tekine vermediniz. Böyle bir durum haksız rekabet yaratır diye bu projeyi henüz meriyete koymadık. Araçları illere dağıtıp, buralardaki benzinlikleri etkin şekilde, 3-4 kere denetleyip olumlu sonuç aldıklarımıza bunu vereceğiz. Şu ana kadar turuncu bayrak verdiğimiz istasyon yok, ancak yaz sonu turuncu bayraklı benzin istasyonu görebileceğiz.”

Proje çerçevesinde, EPDK'dan illere gönderilmek üzere bilgisayar ve yazıcı da temin ettiklerini anlatan Şahin, geçen hafta da Türkiye genelinde bu denetimlerde görev alacak tüm personele, birbirine bağlı, kendi içinde görüşme sistemi olan cep telefonları dağıtıldığını kaydetti.

PERSONEL EĞİTİLİYOR

Alınacak 48 yeni araçta buzdolabı sisteminin de olacağını anlatan Şahin, şunları kaydetti: “Benzinin +4 derecede taşınması lazım. Eğer farklı bir sıcaklık ortamında laboratuvara taşırsanız bozuluyor, sonuç alamıyorsunuz. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile anlaşıldı. Alınan tüm numunelerin burada denetimi yapılıyor.Çalışmalar kapsamında Türkiye'deki ana depolardan mazot örneği aldık. Örneğin Mersin'deki ana depoların 27'sinden mazot örneği aldık bunlardan 7 tanesi standarda aykırı, 20'si ise sağlam çıktı. Bu hayli yüksek bir rakam. Piyasa, denetim arttıkça disipline oluyor. Kaçak azalıyor, standartlara ve yasal mevzuata aykırı akaryakıt miktarı azalıyor.”

Şahin, uygulamada etkinlik sağlanabilmesi için şu ana kadar 200 personelin eğitildiğini, 100 personelin de TÜBİTAK'ta eğitimlerinin sürdüğünü bildirdi. Eğitim alan personele kimliklerinin dağıtıldığını belirten Şahin, önümüzdeki hafta da bu kişilere özel renkli gocuk, gömlek, ayakkabı ve pantolon dağıtılacağını söyledi.
Bu sistemi dört başı mamur hale getirmek ve oturtmak için gayret gösterdiklerini vurgulayan Şahin, eğitim olmadan, laboratuvar olanakları hazırlanmadan, araç olmadan ve ulusal marker sistemi devreye girmeden istedikleri sonucu almalarının mümkün olmadığını, ancak bu unsurların büyük kısmını oluşturduklarını kaydetti. Şahin, alınacak 48 aracın da teknik şartnamesinin hazırlandığını ve ihaleye çıkılmak üzere olunduğunu belirterek, “İnşallah 1 ay içinde de bu biterse en geç 2 ay içinde 81 vilayetimizde araç olacak” dedi.

ARAÇLAR GPRS İLE TAKİP EDİLECEK

Projenin, söz konusu denetim araçlarını GPRS (küresel yer bulma sistemi) ile takip etmek, benzinliklerde ani denetimler yapıp sonuçlarını internet ortamından hemen merkezden görmek ve müdahale etmek gibi ileri aşamalarını da tasarladıklarını anlatan Şahin şöyle konuştu: “Telefonları da bunun için dağıttık. Yani gelen ihbarları anında telefonla ilgili yerlere bildirmek veya onlara ani denetim yaptırmak amacımız. Bu iş 2 yıllık geçmişi olan bir proje. İşin içine girdikçe eksiklerimizi ve yapılması gerekenleri gördük. Mesela laboratuvar imkanları... bu laboratuvarların parası yoktu bunları temin ettik. Araç alımına gittiğimizde gördük ki bu numunelerin taşınması için bazı teknik şartların da olması gerekiyor. Her geçen gün işi daha iyi öğrenerek, daha iyi yapma gayreti içindeyiz.”

AKARYAKIT DIŞI MADDELERİN ÜZERİNE GİDİYORUZ

Şahin, akaryakıt dışı, akaryakıta katılan tiner, solvent gibi maddelerin üzerine gittiklerini de söyledi. Bu konuda önce lisans denetiminin başladığını ve 2 bin 100 benzinliğin kapatıldığını, 100 trilyona yakın da para cezası kesildiğini hatırlatan Şahin, ”Türkiye'de 15 bine yakın benzinlik var. Bunların 2 bin 100'ünü kapatıyorsunuz, 100 trilyona yakın ceza kesiyorsunuz. Bu çok büyük bir çalışma” dedi.

Şimdi de bunun madeni yağ boyutunu gördüklerini ifade eden Şahin, madeni yağda 185 ana üretici ve ithalatçı bulunduğunu yapılan denetimler sonucunda bunların 23'ünün kapatıldığını bildirdi. Şahin, buralarda madeni yağ yerine başka bir şey üretildiğini, bunun da araçların motor sağlığına zarar verdiğini kaydetti. Atilla Şahin, EPDK'nın yönlendirmesiyle biyodizel, biyoetelon, ve ihrakiye gibi akaryakıt katkı maddeleri üzerinde de yoğun çalışmaları olduğunu sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!