USAŞ, ’hava servisi’ni THY-Do&Co’ya bırakıyor

Güncelleme Tarihi:

USAŞ, ’hava servisi’ni THY-Do&Co’ya bırakıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2006 00:00

Türk Hava Yolları’nın (THY) 5 yıllık ikram ihalesinin iptali ile ciddi pazar kaybı yaşayan Uçak Servis Anonim Şirketi’nın (USAŞ) uçak ikram bölümü, THY ile Avusturyalı Do&Co’nun ortak şirketi tarafından satın alınıyor.

İki taraf arasında mutabakat zaptı anlaşması yapılırken satışın önümüzdeki haftalar içinde tamamlanması bekleniyor. Bu anlaşma ile USAŞ, Türkiye’de havayolu ikram pazarından çekilirken şirket cirosunun yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan havalimanlarında restoran ve kafeterya işletmeciliğine ise devam edecek.

İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ:

THY, geçen ay nisandan bu yana USAŞ’la görüşmelerini devam ettirdiği ikram ihalesini iptal ettiğini açıklamıştı. Ortak arayışına giren THY, Formula 1’in aşçısı olarak da tanınan Atilla Doğudan’ın şirketi Do&Co ile 15 Eylül’de birlikte şirket kurmak üzere anlaştıklarını açıklamıştı. Mevcut ikram anlaşması 31 Aralık’ta sona erecek THY, Do&Co ile kurduğu şirketle USAŞ’ın tesislerinde faaliyetlerine başlayacak. Bu şirket, İstanbul’da Atatürk Havalimanı’nın dışında Sabiha Gökçen, Ankara, İzmir, Antalya, Dalaman, Bodrum, Adana ve Trabzon’da hizmet verecek. THYDo&Co olarak adlandırılan ve 40 milyon dolarlık sermaye ile kurulan şirketin yönetim kurulu başkanı THY’den, genel müdür ise Do&Co’dan atanacak. THY, Do&Co ortaklığı ile ikramdan yılda 7 milyon dolar kár elde etmeyi hedefliyor.

1989’DA ÖZELLEŞTİRİLDİ:

Türkiye’nin ilk özelleştirilen kamu kuruluşu olan USAŞ’ın yüzde 70 hissesi 1989’da SAS Havayolları’na satıldı. 1994’te ise USAŞ’ın yeni sahibi İsviçreli Swissair grubu şirketlerinden Gate Gourmet oldu. 2002’de ise Gate Gourmet, Amerikan yatırım grubu Texas Pacific tarafından satın alındı. Halen Türkiye’deki havayolu ikram pazarında yüzde 70 paya sahip USAŞ, THY dışında Air France, British Airways, KLM, Delta, Singapur, gibi toplam 68 havayoluna 787 farklı mönü hazırlıyor. USAŞ’ta yaklaşık bin 200 kişi çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!