‘Üretimi ayağa kaldıracağız’

Güncelleme Tarihi:

‘Üretimi ayağa kaldıracağız’
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2023 07:00

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye’nin şubat ayı ihracatı olumsuz etkilenerek yüzde 6.4 düşüşle 18.6 milyar dolar oldu.

Haberin Devamı

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü ihracatı da yüzde 7 azalışla 578 milyon 786 bin dolar olarak açıklandı. Sektör ihracatı 2023 yılı ocak-şubat döneminde ise geçen yılın aynı dönemine yılına kıyasla yüzde 2.1 oranında artış göstererek 1 milyar 204 milyon 675 bin dolara yükseldi. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü açısından 2022 yılının verimli geçtiğini ve yeni yıla da iyi başladıklarını belirten Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin de (AKAMİB) Başkanı Onur Kılıçer, yaşanan depremlerin tüm Türkiye gibi kendilerini de olumsuz etkilediğini söyledi ve “Sektör olarak kenetlendik. Bir yandan yardımlarımıza devam ederken, diğer yandan üretimimizi ayağa kaldıracak ve ihracatımızı artırarak ülke ekonomimize destek olacağız” dedi.
AKAMİB şubat ayı ihracatı özellikle deprem bölgelerinde üretim yapan firmaların yaşadığı olumsuzluklar neticesinde önemli ölçüde etkilenirken; AKAMİB’in ihracatı bu ayda yüzde 28.3 oranında azaldı ve 54 milyon 561 bin dolar oldu. Ocak-Şubat döneminde ise yüzde 14.5 azalış yaşandı.

Haberin Devamı

ÖNCELİĞİMİZ BARINMA

“Özellikle mobilyada önemli üreticiler olan Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay ve Adana gibi şehirlerimizde istemediğimiz bir tablo ile karşılaştık” diyen Kılıçer, “Önceliğimiz ihtiyaçların ivedilikle karşılanması. TİM öncülüğünde, barınma sorununu çözmek için konteyner kentler ve prefabrik konutlar oluşturuyoruz. Bu konutların mobilyalarını da sektör olarak üstleniyoruz. Tersine göçün olmaması için sanayi bölgelerine ilave destekler talep ediyoruz” dedi.

ABD ODAK PAZAR

Depremin ekonomik maliyetinin de 100 milyar dolara yakın olarak tahmin edildiğine değinen Kılıçer, her zamankinden daha fazla çalışmaları ve ihracat yapmaları gerektiğine dikkat çekti. Kılıçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Las Vegas’ta yapılan fuarı ziyaret ederken, eş zamanlı olarak da sektörel ticaret heyeti düzenledik. 63 ABD’li firma ile B2B görüşmeleri yapıldı. Pandemiden bu yana ABD’ye yaptığımız faaliyetleri artırdık. ABD bizim için öncelikli pazar olmaya devam edecek. Eyalet bazlı çalışmalarla, heyet ve Ur-Ge etkinliklerimizi artıracağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!