Üreticiler mısır satmayacak

Güncelleme Tarihi:

Üreticiler mısır satmayacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2010 13:10

Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, Çukurova'da hasadı tamamlayan üreticilerin, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) kilosuna 49 kuruş müdahale alımı yaptığı mısırı satmayarak, fiyatların yükselmesini beklediğini bildirdi.

Türkiye'nin artık ulusal ihtiyacı karşılayacak kadar mısır üretebildiğini, yıllık 4 milyon tonu bulan bu üretimin yarısına yakın bölümünün ise Çukurova'dan karşılandığını anımsattı.

Son yıllarda mısırda yaşanan sıkıntılar nedeniyle üreticilerin pamuk ve soyaya dönüş yaptığını vurgulayan Özkan, ekim alanlarında yüzde 15-20'lik bir daralma olduğunu tahmin ettiklerini, bunun devam etmemesi için alıcıların mısır üreticisine sahip çıkılması gerektiğini savundu.

Özkan, nişasta sanayisi, yem sanayisi ve beyaz et sektörünün, mısırın en büyük alıcıları olduğunu ifade ederek, “Üreticiden ürünü daha düşük fiyatla alma çabasını gösterenler, gelecek yıllarda ithal, pahalı ve kalitesiz mısıra mahkumiyeti de göze almalı” dedi.

Yörede hasadın yaklaşık 15-20 gün önce tamamlandığını ancak, Tahıl Üreticileri Birliği olarak, üreticilere, ürünlerini mümkün olduğunca ellerinde tutma çağrısı yaptıklarını kaydeden Özkan, şunları söyledi:

“Son yıllarda devletin verdiği fiyat, TMO'nun piyasayı regüle etmesine rağmen girdi maliyetlerindeki artış gibi nedenlerle üretici mısırdan kaçar oldu. Bu nedenle, daha önceki yıllarda pamukta yaşanan sıkıntıların mısırda tekrarlanmaması için ilgili tüm sektörlerin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz.

Bugüne kadar mısırın en büyük kullanıcıları olan nişasta, beyaz et ve yem sektörü fiyatları hep aşağıya çektiler. Bu sene biz özellikle bu sorumlu kişileri ikaz ettik. Mısır üreticisi para kazanamaz duruma geldiğinde neler yaşanabileceğini anlattık.”

Bu çabalarına rağmen hasat başladığında mısırın kilosunun piyasada 46,5 kuruştan satıldığını, çiftçinin eline kilo başına net 44 kuruş geçtiğini, ardından TMO'nun devreye girerek 49 Kuruş fiyat açıklamasının, ton başına 40 lira da prim verilmesinin piyasaları bir nebze rahatlattığını belirten Özkan, “TMO'nun açıkladığı fiyat mısırın dibe vurmasını önledi ancak, bizce yeterli değil. Biz, mısırın kilo fiyatı 50 kuruşu buluncaya kadar arzı kesmekte kararlıyız. Çünkü, 49 kuruşa sattığımız mısırdan elimize net 47 kuruş kalıyor. Bu da yeterli değil. Ancak, TMO'nun da hakkını inkar etmemek gerekiyor. Çünkü, TMO fiyat açıklamasaydı mısır üreticisi perişan olurdu” dedi.

Özkan, hasadın ardından üreticilere yaptıkları çağrının yerini bulduğunu, şu anda üreticinin mısırı elinde tuttuğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Bizim amacımız piyasalarda spekülasyon yaratmak değil. Biz sadece üretici değil, sanayici de, tavukçu da kazansın istiyoruz. Fakat öyle bir piyasa oluşturuluyor ki beyaz et, nişasta ve yem sektörü altın günlerini yaşıyorlar. Bu zincirin en zayıf halkası olan çiftçi ise mağdur edilmeye çalışılıyor. Bu nedenle üretici piyasadan mısırı çekmeye mecbur kaldı.

Tahıl Üreticileri Birliği olarak, tahıl üreticilerini bir kez daha uyarıyoruz. Üretimin devamı için çiftçiyi mağdur etmeyin. Aksi takdirde siz de zarar görürsünüz. Özellikle yem sektörü mısırdan daha ucuz yem bulamaz.”

Özkan, arzın kesilmesi nedeniyle önümüzdeki günlerde mısırın kilosunun piyasada brüt 52 kuruştan, net 50 kuruştan işlem görmeye başlayacağını umut ettiklerini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!