Uno, Ülker’le hızlı yatırım yapacak, ihracatı artıracak

Güncelleme Tarihi:

Uno, Ülker’le hızlı yatırım yapacak, ihracatı artıracak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2008 00:00

Uno markasıyla ambalajlı ekmek üreten Unmaş’ın, Ülker ile yüzde 50 ortaklıktan sonraki ilk hedefi, yatırımları tamamlamak ve 2008’de ciroyu 2007’ye göre yaklaşık yüzde 50 artırıp 100 milyon dolara ulaştırmak. Unmaş, Irak’a yapılan ihracatı başka ülkelere de yaymayı amaçlıyor.

TÜRKİYE’nin ambalajlı ekmek pazarının yüzde 75’ine sahip Unmaş, hisselerini Ülker’in yüzde 10 iştiraki olan Fresh Cake Gıda’ya devretti. 1994 yılından itibaren yüzde 50 finansal ortaklıklarla yürütülen bir şirlet olan Unmaş, bu defa yüzde 50’sini 37.5 milyon dolarlık bir anlaşmayla Ülker Grubu’na devretmiş oldu. Unmaş’ın kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Hasip Gençer; Uno’nun yönetiminde hiçbir değişiklik olmayacağını ve bu güne kadar nasıl yönetiliyorsa bundan sonrada aynı kadro ile yola devam edeceğini vurguladı. Yeni hedeflerine de değinen Gençer, "Yeni yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Ekmek dışında unlu mamüllerde de büyüme hedefimiz var. Ülkerin tecrubesiyle sinerji yakalayacağımıza inanıyoruz" dedi.

HEDEF 100 MİLYON DOLARI GEÇMEK: 1994’den bu yana finansal ortaklıklarla büyüyen Uno, Ülker’le ortaklık sonucunda hedeflerini büyüttü. 10 milyar dolarlık ekmek üretimi sektöründe ambalajlı ekmeğin payının sadece yüzde 1 olduğunu ve bu bakımdan Avrupa ülkelerimnin çok gerisinde olduğumuzu vurgulayan Gençer, Ülker’le bu payı 10-15 yıl içinde iki haneli sayılara çıkmayı hedeflediklerini belirtti. Ülker’le ortaklığının kalıcı ve uzun süreli olacağına vurgu yapan Gençer, 2007’yi 100 milyon YTL (65 milyon dolar) ciro ile kapatan Uno’nun 2008’de 100 milyon doların üzerinde ciro hedeflediğini açıkladı. Unmaş; 2008’de Ankara’da, 2009’da İstanbul Avrupa Yakası’nda yeni fabrika açmanın yanı sıra tüketicinin sıcak ekmek ihtiyacını karşılayan Komşufırın sayısının da 5 yıl içerisinde 12’den 300’e çıkarmayı da hedefliyor.

IRAK’TAKİ ABD ASKERLERİNE EKMEK: Ankara’daki yeni fabrika ile üretim kapasitesini 50 bin tona çıkarmayı hedefleyen şirket, ihracatını da artıracak. Henüz Irak dışında ihracat yapmadıklarını sadece Irak’taki Amerikan askerlerinin ekmek ihtiyaçlarının bir kısmını karşıladıklarını söyleyen Gençer, açıklamasında; "Uno olarak bundan sonra Türkiye’deki liderliğimizin sınırlarını aşarak, dünya çapında bir firma olma yolunda ilerlemek istiyoruz" dedi.

Sorun satamamak değil üretememek

AMBALAJLI ekmek pazarının Türkiye’de yüzde 1’de kalmasına değinen Hasip Gençer; "Bizim sorunumuz ürünlerimizi satamamak değil üretememek. Tüketicinin paketli ekmeğe ihtiyacı var ancak sektörün yatırım gücünden kaynaklanan üretim sorunu yaşanıyor. Bu nedenle paketli ekmek pazarı iki haneli rakamlara ulaşamadı" dedi.

Ortaklıktan memnunuz, ortak hedeflerimiz var

ÜLKER İstişare Konseyi Üyesi ve Grup Sözcüsü Metin Yurdagül de Unmaş ile yaptıkları ortaklıktan menuniyet duyduklarını belirterek, "Bu alımda Uno markasının gücü, paketlenmiş ekmek üretim ve dağıtım teşkilatı, büyüme stratejisinin Ülker ile örtüşmesi önemli rol oynamıştır. Unmaş ile ortak hedeflerimiz var" dedi.

Rakamlarla ekmek pazarı

Türkiye’de yıllık kişi başına ekmek tüketimi 150 kilogram civarında ve bu rakamla en çok ekmek tüketen ülkeler arasındayız.

Toplam ekmek üretimi sektörü büyüklüğü 10 milyar doları buluyor. Türkiye’de 30 bin civarında fırın üretim yapıyor

Paketlenmiş ekmek üretimi sektör büyüklüğünün yüzde 1’ini oluşturuyor. Uno markalı ekmek sektörünün yüzde 75’ine sahip

2007 cirosu 65 milyon dolar. 2008 hedeflenen ciro ise 100 milyon doları geçmek

Önümüzdeki 3 yıl içinde 60 milyon dolarlık yatırım planlıyor
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!