Üniversiteliye vergisiz cihaz desteği yürürlükte

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteliye vergisiz cihaz desteği yürürlükte
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2023 07:00

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yükseköğretim öğrencilerine teknolojik cihaz ve 10 GB’a kadar ücretsiz internet desteği verilmesine ilişkin tebliği dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Karara göre vergisiz bilgisayar, telefon ve tabletlerde sınır 9 bin 500 lirayı geçmeyecek. Ücretsiz internet için başvurular ise iki ay içinde yapılacak.

-İndirim uygulanacak cihazların ikinci el değil ‘sıfır’ olması koşulu bulunuyor. Faturaların elektronik ortamda, öğrencinin kimlik numarasını da içerecek şekilde kendi adına düzenlenmesi isteniyor. Bildirilen IBAN numarasının telefon hattının da yine öğrenciye ait olması
gerekiyor.

-Teknolojik cihaz desteğinden faydalanmak isteyen öğrenciler, Gençlik ve Spor Bakanlığı bilişim sistemi üzerinden kimlik doğrulama yaparak, başvuruda bulunabilecek. Başvurular sistem üzerinden değerlendirilecek, koşulları uymayanlar yine sistem üzerinden reddedilecek. Başvurusu kabul edilenlerin elektronik kimlik bilgisi veya bilgileri (IMEI), başvuru sahibinin adına kayıtlı hatlar ile eşleştirilerek Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne tanımlanacak.

Haberin Devamı

-Başvurunun kabul edilmesi üzerine mobil telefon cihazının nihai satış bedelinin yüzde 44.44’ü; bilgisayar cihazının nihai satış bedelinin yüzde 16.66’sı oranında hesaplanan ‘teknolojik cihaz desteği’ tutarı Bakanlık tarafından öğrencinin bildirmiş olduğu IBAN numarasıyla hesabına aktarılacak. Aynı tip teknolojik cihaz için bir kişi sadece bir defa başvuruda bulunulabilecek, yani tek bir masaüstü ya da tek bir tablet ya da telefon için başvuru olacak.

-Bir yıl ücretsiz ve ayda 10 GB’lik internet desteğinden de açık öğretim programları hariç bir yüksek öğretim kurumuna kayıtlı, 26 yaşından gün almamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrenciler yararlanacak. Destekten faydalanılacak cep telefon hattının öğrenciye ait olması, bakanlık tarafından belirlen tarihler arasında bakanlık bilişim sistemi üzerinden başvuru yapılması gerekiyor. İnternet desteği, öğrenim süresi boyunca bir defaya mahsus olmak üzere 12 ay boyunca kesintisiz sağlanacak.

-İnternet desteği başvuruları sistem üzerinden değerlendirilecek, koşulları taşımayan başvurular reddedilecek. Başvurusu kabul edilenler için ödeme, bakanlık tarafından ilgili GSM şirketine doğrudan yapılacak. Başvurular 14 Ocak’a kadar bakanlık bilişim sistemi üzerinden yapılacak.

Haberin Devamı

-Aylık 10 GB’lık internet paketinin tamamının kullanılmaması durumunda kalan bakiye, bir sonraki aya devretmeyecek. 12 ay içinde öğrencinin hattını bir başka GSM şirketine taşıması durumunda ise destek sona erecek. Dolayısıyla 12 aylık internetten yararlanabilmek için bu süre içinde şebeke değiştirmemek gerekecek. Şebeke değiştirenlerin ise desteği kesilecek.

 

BAKMADAN GEÇME!