Üniversite hastanelerine sevk gerekmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Ãœniversite hastanelerine sevk gerekmeyecek
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 13, 2007 10:09

Hükümet, önümüzdeki günlerde bir dizi yeni uygulamayı içeren sağlık paketi açmaya hazırlanıyor. Pakette, üniversite hastanelerinin sevksiz olarak herkese açılması, tıp merkezleri ve özel hastanelerden yararlanmanın genişletilmesi yer alıyor.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nde Hacer Boyacıoğlu imzasıyla yer alan habere göre  yatırımlara destek için teşvikli illerdeki şartları yumuşatan hükümet şimdi de sağlık için bir teşvik paketi açmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanması beklenen plana göre üniversite hastaneleri sevksiz olarak tüm vatandaşların kullanımına açılacak. Tıp merkezlerinden yararlanma koşulları genişletilecek; SSK ve Bağ-Kurluların bu merkezlerden yararlanmasının önü açılacak. Ayrıca özel hastanede tedavi uygulaması tüm sosyal güvenlik kurumlarını kapsayacak biçimde genişletilecek. Yaklaşık 1.5 yıldır protokol yapılmadığı için geri ödemesinde sıkıntı bulunan tıbbi malzemeler için de protokol çalışmaları başlatıldı. Protokol bekleyen Tıbbi malzeme niteliğindeki ürünlerin toplam sayısı 50 bini buluyor. Kısmen genel sağlık sigortasının yürürlüğe girmesi gibi değerlendirilecek yeni planın sağlık harcamalarını yaklaşık yüzde 30 oranında artırması bekleniyor.

Haberin Devamı

Sağlık alanında bir dizi yeni uygulama önümüzdeki günlerde gündeme geliyor. Sosyal güvenlik kurumlarının yetkilileri ve Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen çalışmalarda; genel sağlık sigortasının da temelini oluşturan bazı uygulamaların zaman kaybetmeksizin yürürlüğe girmesi benimsendi. Bu kapsamda atılacak adımlardan ilkini üniversite hastanelerinin herkese açılması oluşturacak. 1 ay içinde sonuçlandırılması öngörülen çalışmayla sosyal güvenlik şemsiyesi altında bulunan herkes sevksiz, istediği üniversite hastanesine gidebilecek. Şu anda sadece Emekli Sandığı mensubu vatandaşlar üniversite hastanelerinden sevksiz yararlanabiliyordu. SSK ve Bağ-Kurlulara yönelik böyle bir düzenleme ise bulunmuyordu. Uygulamanın, sosyal güvenlik kurumları arasında norm ve standart birliğini sağlamak amacıyla yaşama geçirileceği belirtiliyor.

TIP MERKEZLERİ SSK VE BAĞ-KUR'A AÇILACAK

Çalışması sürdürülen bir diğer düzenlemeyle de özel tıp merkezlerinin SSK ve Bağ-Kur'lu yurttaşların hizmetine açılması öngörülüyor. Buna göre SSK ve Bağ-Kur mart ayından itibaren tıp merkezleriyle anlaşma yapabilecek ve SSK'lı, Bağ-Kur'lu yurttaşlar anlaşma yapılan özel tıp merkezlerini kullanabilecek.

Haberin Devamı

Ayrıca, özel hastane uygulamasının da kapsamı tüm sosyal güvenlik kurumlarını alacak biçimde genişletilecek. Mart ayıyla birlikte, bu uygulamanın da yaşama geçmesi öngörülüyor. Böylelikle anlaşma yapılan tüm özel sağlık kuruluşlarından, sosyal güvenlik şemsiyesine tabi olan herkes yararlanabilecek.

Sağlık alanında önümüzdeki günlerde tamamlanması öngörülen çalışmalardan biri de uzun süredir bekleyen tıbbi malzeme protokollerinin yapılması olacak. Halen 50 bin tıbbi malzeme, sağlık alanında kullanılıyor. Ancak bu ürünlerin büyük bir kısmında, 1.5 yıldır protokoller yapılmadığı için geri ödemede sıkıntı bulunuyor. Vatandaş, tedavilerinde protokolü yapılmayan ürünlerin kullanılması durumunda önce bu ürünlerin tüm ödemesini kendi olanaklarıyla yapıyor, sonrasında bu ödemenin bir kısmını sosyal güvenlik kurumlarından alıyor. Ancak bu ürünlerle ilgili protokol olmadığı için sosyal güvenlik kurumlarından geri ödemede ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Yapılacak protokollerle kullanılan tıbbi ürünlerin geri ödemesindeki sıkıntı çözülecek. Yetkililer, protokol çalışmalarının tamamlanmasının ardından protokolü olmayan ürünler için ödeme imkânlarının ortadan kaldırılacağını da vurguluyor.

SAÄžLIK HARCAMALARI YÃœZDE 30 ARTACAK

Haberin Devamı

Yetkililer söz konusu uygulamaların yaÅŸama geçirilmesiyle sosyal güvenlik reformunun en temel boyutunu oluÅŸturan Genel SaÄŸlık Sigortası'nın kısmen de olsa yaÅŸama geçmiÅŸ olacağını vurguluyor. Söz konusu çalışmaların maliyetlerinin ise zaman içinde netleÅŸeceÄŸi vurgulanıyor. Geçen yıl özel hastanelerin devreye girmesiyle saÄŸlık harcamalarının yüzde 50 oranında arttığına dikkat çekilirken bu yıl da söz konusu uygulamaların yaÅŸama geçirilmesiyle yüzde 20-30'luk bir artış olmasının kaçınılmaz olduÄŸu belirtiliyor.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!