Unakıtan'dan pembe tablo

Güncelleme Tarihi:

Unakıtandan pembe tablo
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2008 15:00

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye küresel ekonomik krize hazırlıklı olarak yakalandığını belirterek, “Türkiye yapısal reformları yapmasaydı, değişiklikleri yapmasaydı ne duruma gelirdik biliyor musunuz? Hani bir zamanlar Anayasa kitapçığı atılmıştı, bütün ekonomi alt üst olmuştu Türkiye’de. Bir kitapçık atıldı, bir gecede Türkiye bitti. Şimdi bu reformları yaptık. Ben diyorum ki; ansiklopedi atsanız bir şey olmaz, hiç merak etmeyin. Ama eğer yapmasaydık iki sayfa atsanız duman olurdu” dedi.

Unakıtan, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan 2008 yılı bütçesinin sunuş konuşmasını yaptı. Dünyanın 1929 büyük ekonomik bunalımından sonraki en büyük ekonomik bunalımı yaşadığını belirten Unakıtan, ABD’de başlayan krizin tüm dünyayı etki altına aldığını belirterek, “Bu krizden tüm dünya nasibini alıyor. Bundan kaçış yok. Etkilenmemek diye bir şey söz konusu değil. Az veya çok bütün ülkeler etkileniyor” dedi.

Unakıtan, krizin dünya ekonomik sistemini derinden etkilediğini ve dünya ekonomik sisteminin daraldığını ve resesyona girdiğini belirterek, “Resesyon lafı çok konuşuluyor. Herkes bir ‘resesyon’ diye tutturmuş, bilen de konuşuyor bilmeyen de konuşuyor. Ne demek resesyon? Bir ülke ekonomisi iki çeyrek üst üste küçülürse o ülkede resesyon var demektir. Dünyanın büyük ekonomileri arka arkaya resesyona giriyor” dedi.

Japonya, ABD, Avro kullanan Avrupa ülkelerinin ekonomik küçülme rakamlarını veren Unakıtan, “Demek ki bu kriz, dünyanın krizi, küresel bir kriz ve bu kriz global ekonomiyle entegre olmuş bütün ülkeleri vuruyor. Başta gelişmiş ülkeleri” diye konuştu.

Unakıtan, dünyadaki krizin Türkiye’yi de etkisi altına aldığına işaret ederek, “Türkiye’de öyle şeyler oluyor ki; bazı ekonomik göstergelerin iyi olmamasını sevinerek görenler var. Hayret ediyorum. Sanki Türkiye gemisinin içinde değil bunlar” dedi.

“SİSTEMİN DEĞİŞTİRİLMESİ LAZIM”

Dünya ülkelerinin krizi yönetmekte başarısız olduğunu savunan Unakıtan şöyle dedi:

“Bugüne kadar birçok ülke mali önlem paketlerini ardı ardına açıkladı. Bu paketlerle ekonomik daralmanın sona erdirilmesinin yanı sıra bozulan dengelerin olumluya çevrilmesi amaçlandı. Şu ana kadar alınan önlemler piyasaları tam olarak sakinleştirmeye yetmedi.

Ekonomilerin olağan işleyişine dönmesi bir tarafa, krizin giderek derinleşmesi atılan adımların etkinliğine ilişkin soru işaretleri yaratıyor. BM ve G-20’nin bir üyesi olarak dünyanın yaşamakta olduğu bu ekonomik ve mali krizin aşılması sürecinde biz de fikirlerimizle katkıda bulunmak istiyoruz. Bu hakkı da kendimizde görüyoruz. Türk ekonomistlerinin bu süreçte fikirleriyle katkıda bulunmalarını bekliyorum. Çünkü dünyadaki bu krizin erken bitmesi herkesin faydasına olacaktır. Sadece parasal önlemler almakla bu işi önlemek mümkün değildir. Sistemin kökten değiştirilmesi icap ediyor. Mevcut sistemin değiştirilmesi lazım. Değişik yaklaşımlarla yeni bir sistem üzerinde çalışmak gerekiyor. Burada önemli olan şu andaki belirsizliğin ortadan kaldırılması ve güven ortamının tesisidir.

Son yıllarda reel kesim ile finans kesimi arasındaki denge bozuldu. Sanal finansal varlıkların piyasa değeri aşırı ölçüde arttı. Bunun için reel ekonomi ile finans kesimi arasındaki makas mutlaka kapatılmalıdır.

Yaşadığımız bu küresel kriz, üretmekten çok tüketmek suretiyle sanal finansal varlıklarla ekonominin döndürülemeyeceğini ve ekonominin iç dengelerini yeniden düşünmemiz gerektiğini bize gösterdi. Sonuç olarak, bir değişimden geçeceğiz. Bu değişim kaçınılmazdır. Buna herkesin ayak uydurması gerekir. Krizle mücadelede, yüksek tasarruf oranlarıyla desteklenen fiziki ve beşeri sermaye birikimini artırmak gerekir. Çünkü üretmeden, verimliliği artırmadan bir ekonominin dönmesi, refahı ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlaması oldukça zordur.”

“ANSİKLOPEDİ BİLE ATSANIZ EKONOMİYE BİRŞEY OLMAZ”

Türkiye bu krize hazırlıklı olarak yakalandığını belirten Unakıtan şöyle devam etti:

“Ak Parti hükümetleri zamanında mali disiplin tesis edildi. Bütçe açıklarında çok düşük noktalara geldik. Bankacılık sektörünü güçlendirdik Dalgalı kur rejimini iyi yönettik. Merkez Bankası’nın bağımsızlığını kurumsallaştırdık. Bankacılık sektöründe kurulan denetim sistemini işler hale getirdik. Kamu maliyesi, sosyal güvenlik, vergi ve daha bir çok alanda köklü yapısal reformları hayata geçirdik ve büyük bir başarı elde ettik. Türkiye bu yapısal reformları yapmasaydı, bu değişiklikleri yapmasaydı ne duruma gelirdik biliyor musunuz? Hani bir zamanlar Anayasa kitapçığı atılmıştı, bütün ekonomi alt üst olmuştu Türkiye’de. Bunu biliyorsunuz, hatırlıyorsunuz. Bir kitapçık atıldı bir gecede Türkiye bitti. Şimdi bu reformları yaptık. Ben diyorum ki; ansiklopedi atsanız bir şey olmaz, hiç merak etmeyin. Ama eğer yapmasaydık iki sayfa atsanız duman olurdu.

Hatırlayın o eski günleri. Bunlar yapılmadan önce 2000- 2001 krizinde kara Çarşamba diye bir şey çıktı. Merkez Bankası 3.1 milyar dolar satın aldı. Bir gecede 8 milyar dolar gitti. Türkiye’nin kamuya halkına yüklediği bir yüktür bu. Bu kriz bizi etkiliyor etkilemesine, esaslı etkilemeye de devam ediyor, edecek. Fakat bizim hazırlık olarak bu krize yakalanmamızın da büyük avantajlarını görüyoruz. Türkiye 8 milyar doları satmak zorunda kaldı ama şimdi 100 milyon dolarla işi bitirdi. Merkez Bankası 100 milyon dolar satıverdi, piyasaların ateşini düşürüverdi.”

"NEREYE GİTTİ BU ALTINLAR?"

Türkiye’nin 2003 yılı başından bu yılın Ekim ayına kadar toplam 4.6 milyar dolar altın ihraç ederken, 24.3 milyar dolar altın ithal ettiğine işaret eden Unakıtan, “Aradaki farkı nerede? Nereye gitti bu altınlar? Yastık altında. Ya kollarına takıyorlar ya yastık altında. Halkımızdan şunu rica ediyorum; lütfen yastık altındaki bu varlıkları ekonomiye kazandırın. Bunu biz şirketlere koysak, şirketlerimizin sermayelerine ilave etsek, güçlü şirketlerle ortaya çıksak kötü mü olur arkadaşlar? Bunu irdelemeye devam edeceğiz. Çünkü bunlar bizim yapısal sorunlarımızdır” diye konuştu. Bir milletvekilinin kendisine laf atması üzerine Unakıtan, “Sende de mi var yoksa altın?” cevabını verdi.

“KAPTANIN İYİSİNİ BİLİYORSUNUZ”

Krizle birlikte Türkiye'nin önünde fırsatlar olduğuna da işaret eden Unakıtan, konuşmasına şöyle devam etti:

Maliye Bakanı Unakıtan Türkiye’nin önünde krizle beraber fırsatların olduğunu da söyleyerek, “Cari açığımızı, enflasyonu kalıcı olarak düşürebiliriz. Ondan sonra özel sektörün ara mallarının üretimini ve verimliliğini sürekli olarak artırabiliriz. Bu hem istidamın hem ekonominin gelişmesine hem de cari açığımızın düşmesine sebep olur. Türkiye’nin iç dinamiklerini ve güçlü yanlarını ortaya çıkarmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde ihracatımızı artırmanın yollarını ararken ithalatımızı da azaltacak, katma değeri yüksek bilgi ve teknolojisi yüksek üretimler yapmalıyız. Türkiye bunlara geçmeye başladı. Kimse enseyi karatmasın. Türkiye’yi iyi günler bekliyor. Dünyadaki bu krizler gelecektir ama bu krizlere biz göğüs gereriz. Aldığımız önlemlerle hazırlıklı yakalandık. Bu önlemlerle daha dikkatli bir şekilde sağ salim limana çıkartırız. Kaptanın iyisi dalgalı, fırtınalı havalarda belli olur. Fırtına gelecek, gemi sallanacak, bazılarının midesi bulanacak ama bunu salimen limana çıkartırız. Ama kaptanın iyisi olacak. Kaptanın iyisini de biliyorsunuz.” Unakıtan bu sözlerini söylerken Bakanlar Kurulu sıralarında oturan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı gösterdi.

Unakıtan, özelleştirmeler hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, 20 senede 8.5 milyar dolar, kendi dönemlerinde ise 50 milyar doların üstünde özelleştirme yaptıklarını söyledi. Unakıtan, PETKİM ve TÜPRAŞ gibi özelleştirmeleri örnek gösterdi.

“NİŞANTAŞI PAZARLARINDA GEZİP ‘KDV’Yİ İNDİRİN’ DEMEYİN”

Maliye Bakanı Unakıtan, vergi indirimi talepleriyle ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu hükümet yıllar yılı vergi indiriyor. Nerdesiniz ya siz? Başka ülkede mi yaşıyorsunuz? Yeni mi geldiniz Türkiye’ye? Kurumlar vergisini 33’ten 20’ye indirdik. Halka eğer hizmet edeceksek halkı rahatlatacaksak, halkın fazla harcadığı konulara bakalım. Giyecek, gıda... En fazla gıda. Gıda da biz indirdik mi arkadaş? Giyecekten indirdik mi? Yüzde 18’den 8‘e indirdik. Çikolatadan bile indirdik çocuklar yesin diye. Biz gıdada giyimde, sağlıkta indirmişiz, eğitimde indirmişiz. Nişantaşı pazarlarında gezip de ‘KDV indirilsin’ diyenlere ithaf ediyorum. Halkı anlasınlar halkı dinlesinler, belli kimselerin lüks malları için KDV indirin demesinler bana.”

“TÜRKİYE’Yİ ESKİ GÜNLERİNE DÖNDÜRTMEYİZ”

Türkiye’de ekonominin canlanması kadar mali disiplinin de önemli olduğunu kaydeden Unakıtan, “Eğer buralara geldiysek bu mali disiplinle geldik. Orda oturmuş, kahvesini içiyor veya başka şey içiyor, neyse? ‘Bundan KDV’yi indirelim’ Sonra? Türkiye’yi yaşadığı o eski günlere döndürtmeyiz” dedi.

Unakıtan konuşmasının sonuç bölümünde ise, "Maliye politikalarımızı üretirken küresel bazda düşünüyoruz. Ülkemizin küresel yarışta bir adım öne geçmesi için uğraş veriyoruz. Risklerin yeniden tanımlandığı bir süreçten geçiyoruz. Bunu bir fırsata dönüştürmek için çalışıyoruz. Nitekim, dışımızda gelişen bu dünya krizi sürecinde, Türkiye cari açığa ve enflasyona kalıcı çare bulduğu ölçüde bu krizi fırsata dönüştürmüş olacaktır. Türkiye’nin genç nüfusu ile önümüzdeki yıllarda üretimi, verimliliği ve refahı daha da güçlendiren, hızlı büyüyen ve ihracatı daha da artan bölgesel ekonomik güç olacağından hiç kimsenin kuşkusu olmasın" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!